Hlavní obsah

VIDEO: Divákům na MS v Brazílii už nebudou tahat uši vuvuzely. Nahradí je chrastivé caxiroly

Brasília

Divákům na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii v příštím roce nebudou trhat uši hlasité zvuky vuvuzel, které proslavil šampionát v Jihoafrické republice v roce 2010. Organizátoři nabídnou fanouškům alternativu - chrastící nástroj zvaný caxirola. Ten se má stát symbolem turnaje.

Vuvuzelu nahradí carixola.Video: Reuters

 
Článek

Zatímco dlouhé trumpety jako africký lidový hudební nástroj vydávají pronikavý a otravný monotónní zvuk podobný slonímu troubení či včelímu roji, caxirola je různobarevné chrastítko do ruky s očky pro pět prstů, které by nemělo vydávat tak hlasité a nepříjemné zvuky. Vyrábí se z recyklovaného plastu a poprvé bude na fotbale otestováno na červnovém Poháru FIFA v Brazílii.

Vuvuzely byly později pro svou hlasitost Evropskou fotbalovou unií zakázány, ale s caxirolami by neměl být problém. Speciálně pro šampionát je loni vytvořil brazilský muzikant Carlinhos Brown a budou mít tradiční zelenou a žlutou barvu.

"Zelenožlutá image caxiroly a skutečnost, že se jedná o recyklovaný 'zelený' materiál, jsou pro Brazílii typické," prohlásila prezidentka Dilma Rousseffová. "Věřím, že to bude nástroj, který bude lepší než vuvuzely a pomůže svými zvuky brazilským fotbalistům ke gólům," uvedla.

Reklama

Související témata: