Hlavní obsah

Rozehnal: Proti San Marinu nesmíme dopustit žádnou blamáž

Český fotbalový reprezentant David Rozehnal se spolu se svými spoluhráči z národního výběru připravuje na poslední letošní zápas v kvalifikaci na MS 2010, který se bude hrát ve středu v San Marinu. Tři body jsou pro svěřence trenéra Petra Rady samozřejmostí. „Bral bych i výhru 1:0, body hodně potřebujeme,“ řekl na reprezentačním srazu obránce římského Lazia.

Článek

Jakým podle vás bude San Marino soupeřem?

Je to soupeř jako každý jiný. My každopádně hodně potřebujeme tři body. To je pro nás v tuto chvíli nejdůležitější a věřím, že pro ně uděláme maximum. Zároveň doufám, že předvedeme dobrý výkon.

Znáte nějaké hráče z týmu soupeře, například Selvu?

Upřímně si na něho moc nevzpomínám, ale jak říkám, my musíme ten zápas zvládnout. Pokusit se vstřelit brzký gól a neinkasovat.

Co pro vás znamená zvládnout? Jak musí český výběr hrát, aby odjížděl ze San Marina se třemi body?

Nesmíme tam jet s tím, že vše přijde samo, na to bychom mohli šeredně doplatit. Musíme hrát jako proti každému jinému soupeři. Bral bych i výhru 1:0, když by to bylo po kvalitním výkonu.

Jak se osobně cítíte?

Dobře, i když jsme poslední zápas v derby proti AS prohráli. Hraji pravidelně, rodina je v pořádku, jsem připravený.

Budete se muset více motivovat než na jiné zápasy? Přeci jen San Marino je fotbalový trpaslík...

O tom nesmíme přemýšlet, musíme tam jet s cílem uspět. Možná to trochu svádí při utkáních se slabšími soupeři, že výhra přijde sama, ale na to bychom mohli doplatit. Nesmíme dopustit žádnou blamáž.

Jak se připravujete na prostředí, které v malém státečku nebude nijak fotbalové?

Není to jednoduché. Na derby s AS přišlo 70 tisíc fanoušků a v San Marinu budou třeba jen dvě tisícovky, s tím však počítáme. I takové týmy jsou v kvalifikaci. Podle mě má každý dostat šanci se o účast na šampionátu poprat.

Již jste se na středeční zápas nějak připravovali?

Ještě jsme neměli možnost, taktická příprava nás teprve čeká. Určitě uvidíme nějaké video ze zápasu, trenér nám poskytne dostatek informací.

Může se stát, že budete hrát na tři obránce?

Nechci předbíhat, to je otázka na trenéra. Pro nás bude důležité dát góly a vyhrát zápas.

Zmínil jste derby s AS Řím, jak jste si utkání užil?

Loni jsem seděl na lavičce a už tehdy to byl skvělý zážitek. Letos byl zápas hodně vyhecovaný. Atmosféra se vám dostane pod kůži a troufám si říci, že i fotbal byl dobrý. Měli jsme hodně šancí, ale bohužel jsme je nevyužili. Pozitivní bylo, že naši fanoušci nám po utkání tleskali.

Po úspěšném vstupu do sezóny jste spadli na páté místo...

Myslím si, že pořád je to dobrý start. Škoda, že jsme nevyhráli již zmiňované derby. Teď nás čekají trochu těžší zápasy s Juventusem a Interem Milán.

Nemrzí vás zpětně prohry v sedmém a osmém ligovém kole?

Určitě nás to mrzí. I proti Neapoli jsme doma prohráli 0:1, i když jsme byli lepším týmem. To je fotbal, je zbytečné na to myslet.

Zdá se, že jste v Římě maximálně spokojený, je to tak?

Určitě. Hlavně nechci nic zakřiknout, musím to zaklepat. Zatím vše funguje tak, jak má a doufejme, že to bude i nadále pokračovat.

Reklama

Související témata: