Hlavní obsah

Slovenští fotbalisté mají na MS nejméně originální přezdívku

JOHANNESBURG

Každý z 32 účastníků fotbalového mistrovství světa se může pyšnit svou přezdívkou. Stejně tak i nováček Slovensko, které fanoušci překřtili jednoduše na "Repre". Zkratka slova reprezentace je však podle britského sportovního webu Bleacher Report nejméně originální přezdívkou na turnaji.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Lionel Messi alias blecha.

Článek

Přezdívky však nemají jen týmy, ale také jednotliví hráči. Na turnaji se tak představí mimo jiné Shrek, Býk, Tornádo nebo Zjizvená tvář.

Nejčastěji se jednotlivé národní týmy přejmenovávají za pomoci barev. Francii se již dlouhá léta přezdívá "modří", Chilané jsou zase "červení", Novozélanďané "bílí", Nizozemci "oranžoví" a Australané jsou dokonce zeleno-zlatou armádou.

U afrických týmů převládají v přezdívkách zvířata. Nigerijcům se tak říká "Superorli", Alžířanům "Pouštní lišky", Kameruncům "Nezkrotní lvi" a zřejmě nikoho nepřekvapí, že výběr Pobřeží slonoviny bývá označován jako "Sloni".

Řekové "Pirátskou lodí" 

Zřejmě nejoriginálnější a také nejnovější přezdívku mají Řekové. Těm se totiž po senzačním triumfu na evropském šampionátu 2004, kde porazili v semifinále české fotbalisty, začalo říkat "Pirátská loď". Dánům pak k přezdívce pomohla postava trenéra Mortena Olsena, který vede tým již jedenáct let. I proto se Dánům začalo říkat "Olsenova jedenáctka".

Asijské týmy spoléhají na tradici. Zatímco Japoncům se přezdívá "Modří samurajové", výběr KLDR sáhl do mytologie a dostal označení podle bájného koně Choillima.

Vítězem ankety o nejlepší přezdívku se však stala Brazílie. Nikoli však za známější "Kanárci", ale za označení "Králové samby".

Že se argentinskému útočníkovi Sergiu Agüerovi přezdívá Kun podle japonské animované postavičky, je již věc poměrně známá. Ale také Wayne Rooney dostal přezdívku podle animovaného příběhu. Anglický střelec je prý hodně podobný zlobru Shrekovi ze stejnojmenné filmové série.

Messi je blecha 

Nizozemec Arjen Robben pak díky své velké rychlosti dostal přízvisko "Létající Holanďan". Argentinec Carlos Tevéz si sice říká Carlitos, ale mezi fanoušky je známý také jako "Býk". Na jeho reprezentačního kolegu Lionela Messiho zase často pokřikují "Blecha", a to kvůli jeho mrštnosti a výbušnosti.

Záložník Barcelony a Španělska Andrés Iniesta je "Bílý princ", ghanský středopolař Stephen Appiah si díky své síle a dominanci ve středu hřiště vysloužil označení "Tornádo".

Největší nadhled však ukazuje Franck Ribéry, který se nebrání tomu, aby ho fanoušci nazývali "Zjizvená tvář". A to v důsledku viditelných jizev, které mu zůstaly po vážné autonehodě z doby, kdy mu byly pouhé dva roky.

Reklama