Hlavní obsah

Jabulani, dvanáctý míč, jímž se na fotbalových šampionátech hraje, má být nejdokonalejší ze všech

Jedenáct barev, které mají symbolizovat nejen jedenáct fotbalistů v každém mužstvu, ale i jedenáct kmenů, které v Jihoafrické republice žijí, má míč Jabulani, s nímž se bude hrát letošní mistrovství světa. Bude už jedenáctým míčem, jenž dostal jméno a který by měl po šampionátu zaplavit celý svět. Firma Adidas, která je oficiálním dodavatelem míčů od roku 1970, mu dala název převzatý z jazyku kmene Zulu v překladu znamenající Oslavovat.

Foto: archiv

Na světovém šampionátu v Jižní Africe se bude hrát míčem Jabulani.

Článek
Fotogalerie

Vývoj míče Jabulani trval dva dlouhé roky a má jít o nejdokonalejší balón v celé historii fotbalu. Je nejrychlejší, dokonale vytvarovaný, vyrobený za použití nejmodernějších technologií a z nejmodernějších materiálů, takže by neměl vůbec přijímat vodu, natož aby snad měnit dráhu letu. Někteří světoví fotbalisté, kteří ho testovali, to potvrzují, jiní ho naopak haní, takže bude zajímavé počkat si na reakce, jež přijdou přímo z mistrovství světa.

Tam se s Jabulani budou hrát všechny zápasy kromě finále. Na to je nachystaný balón Jobulani, který je vyrobený ze stejných materiálů a stejnou technologií, jen jeho povrch je zlatý. To proto, že se s ním bude hrát o světové zlato a navíc v Johannesburgu, městu zlata.

Zkusme se však podívat na typy míčů, jimiž se na předchozích šampionátech hrálo a jejichž fotografie rovněž přinášíme.

HISTORICKÁ KLASIKA - Koženými míči různých výrobců se hrály světové šampionáty až do roku 1970. Nejprve byly balóny šněrovací, pak šněrovadlo zmizelo a hustily se  ventilkem.

TELSTAR (MS Mexiko 1970) - Pro fotbalový svět představoval tenhle balón šok, neboť poprvé v historii byl černobílý a navíc sešitý z 32 dílů. Samozřejmě že byl ještě celý z kůže. Název dostal proto, že byl lépe vidět na obrazovkách černobílých televizorů.

TELSTAR (MS Německo 1974) - Název byl stejný, míč pro světový šampionát v Německu podobný, protože materiál, ani technologie výroby se nelišily. I proto mu dělala problémy voda a mokré terény. když se totiž balón nasákl vodou, byl o pár kilo těžší. Odlišný byl pouze design, protože původní zlatou barvu určenou pro Mexiko nahradila černá.

TANGO ROSARIO (MS Argentina1978) - A zase šok, protože balón z nových materiálů fotbalový svět zase překvapil. Adidas přišel s míčem, jenž byl mnohem odolnější, vodu přijímal minimálně, byl pružnější a lepší držel směr. Název byl samozřejmě odvozen od populárního jihoamerického tance.

TANGO ESPAŇA (MS Španělsko 1982) - Balón se na první pohled vůbec nelišil od toho, jímž se hrálo čtyři roky předtím. Designové změny byly totiž vyloženě kosmetické. Revoluční ovšem byla změna technologie. Švy byly vodotěsné, takže Tango už prakticky vůbec nepřijímalo vodu.

AZTECA (MS Mexiko 1986) - Znovu zásadní změna. Míč pro světový šampionát v zemi Aztéků byl vůbec poprvé vyroben ze syntetických materiálů, takže byl na svou dobu obrovsky rychlý.I jeho design byl jiný, než do té doby, protože tvůrci se nechali inspirovat aztéckou civilizací a její kulturou.

ETRUSCO UNICO (MS Itálie 1990) - Míč, s nímž společná československá reprezentace dokráčela až do čtvrtfinále šampionátu, kde vypadla s Německem. Je celý ze syntetických materiálů, uvnitř opatřený polyuretanem, rychlejší než jeho předchůdce v Mexiku. Jméno dostal podle kultury Etrusků, jejichž výtvarnými díly se návrháři nechali inspirovat.

QUESTRA (MS USA 1994) - Ještě rychlejší a lépe kontrolovatelný míč vyvedený naposledy v červenobílých barvách. Navíc byl měkčí než všichni jeho předchůdci, což bylo dáno použítím polyethylenové pěny. Hráčům se i proto lépe ovládal a pochvalovali si ho. Přispěl i k tomu, že na šampionátu začalo padat víc gólů. Jméno a design podle vesmírných technologií.

TRICOLORE (MS Francie 1998) - Vůbec poprvé se hrálo na světovém šampionátu s barevným míčem, jenž byl pochopitelně vyvedený v barvách francouzské trikolory. Navíc byl jeho povrch pokrytý mikročásticemi, které do balónu přenášely energii danou hráčem.  Proti svým předchůdcům měl i lepší odraz.

FEVERNOVA (MS Japonsko a Korea 2002) - Vývojáři firmy Adidas, která je oficiálním dodavatelem míčů pro všechny světové šampionáty, opět zapracovali. Materiály vylepšili, technologii výroby zrovna tak, takže rychlost míčů se zvýšila o dalších deset procent. Hodně barevný balón svým designem symbolizuje mystiku asijské civilizace.

TEMGEIST (MS Německo 2006) - Vůbec poprvé nešlo o míč šitý, ale kompletně lepený, který měl jen čtrnáct dílů.  Jeho název měl evokovat týmový duch, které každé mužstvo na šampionátu k vítězství potřebuje.

JABULANI (MS Jihoafrická republika 2010) - Další revoluční proměna. Má revoluční konstrukci, neboť ho tvoří osm svařovaných panelů. Na jejich povrchu jsou mikrodrážky, jež snižují třecí plochu míče, a zároveň také kanálky, které garantují hladký let. Pod povrchem je skrytý ještě druhý ventilek, aby obě části míče vážily stejně. Jde nejen o nejrychlejší balón v historii šampionátů, který navíc drží ideálně směr a ve vzduchu „neplave“. Název pochází z jazyka Zulu, jímž se v JAR hovoří a v překladu znamená Oslavovat.

Reklama