Hlavní obsah

Rosický nechybí v nominaci národního týmu, jediným nováčkem je Čelůstka ze Sunderlandu

Aktualizováno

Kvalifikace o Brazílii je sice ztracená, takže i trenér Michal Bílek přestal věřit a rezignoval, jeho nástupci na dobu dočasnou Josefu Pešicemu se však před zbývajícími dvěma duely na Maltě (11. října) a v Bulharsku (15. října) žádný z hráčů neomluvil. I legionáři z ostrovů Rosický s Čechem přijedou a k nim se jako úplný novic přidá Čelůstka oblékající dres Sunderlandu, jehož zve Bílkův asistent povýšený do konce roku do role hlavního trenéra k premiérovému startu.

Foto: Radek Malina, Právo

Ondřej Mazuch (vlevo) a Ondřej Čelůstka mohou zasáhnout do říjnových kvalifikačních bojů na Maltě a v Bulharsku.

Článek
Fotogalerie

A Čelůstka se ho zřejmě dočká hned příští pátek na Maltě, neboť zraněný plzeňský obránce Limberský v nominaci pochopitelně chybí. Proto s ním Pešice napevno počítá, stejně jako pro jistou povolal i Ondřeje Mazucha z Dněpropetrovsku. „To proto, že na stadiónu Ta Qali se budu muset obejít i bez Gebre Selassieho, jenž má stop pro dvě žluté," vysvětloval trenér, že zákonitě dojde k přeskupení zadních řad, do nichž se mu Mazuch za panující konstelace hodí.

Platí to pochopitelně i o plzeňském Rajtoralovi, jenž se po menší odmlce rovněž v nominaci objevuje. "Také v jeho případě počítám, že bude hrát na Maltě v základní sestavě. Už proto, že Theo nastoupit nesmí," potvrdil Josef Pešice.

Hloušek skončil mezi náhradníky

Pešice dokonce uvažoval i o tom, že by povolal i Adama Hlouška, který se po vleklém zraněné vrátil na scénu bundesligy a prožívá návrat jako ve snu. Daří se mu, v posledních dvou zápasech se prosadil i střelecky, o nominaci si svými výkony říkal.

„Otázkou ovšem je, jak by po přestávce trvající půldruhého roku zvládl klubové povinnosti a reprezentaci. Proto jsme ho nakonec zařadili mezi náhradníky," sděloval Pešice výsledek konzultace se svým asistentem Tomášem Galáskem, jenž pravidelně sleduje české legionáře působící v Německu.

I z této konzultace se zrodil návrat Tomáše Pekharta a pochopitelně sázka na Václava Kadlece, jemuž se po přestupu do Frankfurtu daří přímo skvostně. „Kozák na Maltě hrát nemůže, vydra je zraněný a není fit, takže Vašek Kadlec dostane mnohem větší prostor, než v předchozích zápasech," potvrdil Pešice, že v jeho očích si Kadlec říká o místo jedničky na  hrotu reprezentačního útoku.

Reakce kapitána potěšila

Národní tým už má jen hypotetickou naději dostat se ve skupině na druhou příčku a zamířit do baráže, v níž půjde o světový šampionát v Brazílii, Pešice chce ale i utopii živit, dokud to jen půjde. „Však také hráčům připomenu, že šance pořád žije a proto pro nás bude důležité zvládnout zápas na Maltě, abychom ji mohli živit dál," prozrazoval, s čím před reprezentaci na pondělním srazu v Praze předstoupí.

Neměli by na něm chybět ani ostřílení hráči v čele s Čechem, Plašilem, uzdraveným Hübschmanem a kapitánem Rosickým.

„S Tomášem jsem mluvil a on se zachoval obrovsky. Okamžitě oznámil, že pokud bude zdravý, na kvalifikační dvojzápas přijede," kvitoval Pešice reakci kapitána. O další reprezentační budoucnosti se ovšem s Rosickým nebavil. "Pro mě je důležité, že přijede na kvalifikační dvojutkání na Maltě a v Bulharsku."

Z Malty rovnou do Bulharska

Národní tým se sejde jako tradičně v pondělí v Praze, na Maltu odlétá ve středu odpoledne. Na tamním stadiónu Ta Qali se utká s reprezentací středomořského ostrova v pátek v 19.30.

Po zápase pak Pešiceho výběr na Maltě zůstane až do pondělí, kdy se přesune letecky do Sofie, aby se v úterý večer utkal v posledním díle kvalifikace MS 2014 s Bulharskem.

Nominace české fotbalové reprezentace na kvalifikační utkání o postup na mistrovství světa 2014 na Maltě a v Bulharsku:
PostJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
BrankářiPetr ČechChelsea1030
Jaroslav DrobnýHamburk70
Tomáš VaclíkSparta10
ObránciTomáš SivokBesiktas433
Michal KadlecFenerbahce498
Theodor Gebre SelassieBrémy261
Marek SuchýSpartak Moskva140
Ondřej MazuchDněpropetrovsk10
Václav ProcházkaPlzeň20
Ondřej ČelůstkaSunderland00
ZáložníciTomáš RosickýArsenal9321
Jaroslav PlašilCatania876
Petr JiráčekHamburk243
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck540
Josef HušbauerSparta40
František RajtoralPlzeň100
Ondřej VaněkJablonec30
Tomáš HořavaPlzeň20
ÚtočníciVáclav KadlecFrankfurt51
Tomáš PekhartNorimberk181
Libor KozákAston Villa62
David LafataSparta276

Reklama