Hlavní obsah

Pešice chce ve zbytečném zápase na Maltě vyhrát. I pro svého předchůdce Bílka

Valletta

Probíral s ním nominaci, debatoval o mančaftu, teď chce i pro reprezentačního extrenéra Michala Bílka na Maltě vyhrát. „Vždyť to bylo jeho mužstvo a jemu patřilo,“ pronese dočasný kouč národního týmu Josef Pešice, jako by bylo až tak samozřejmé, že nový trenér chce vyhrávat i pro svého předchůdce. Bílek si ho po evropském šampionátu v Polsku za asistenta vybral, Pešice pak od něho mužstvo převzal, když se pokus probojovat do Brazílie proměnil v jednu velkou marnost. V pátek večer bude mít na maltském stadionu Ta Qali v předposledním díle kvalifikace o účast na MS 2014 příležitost udělat Bílkovi radost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéři Josef Pešice (vlevo) a Tomáš Galásek během tréninku české reprezentace před utkáním kvalifikace MS 2014 s Maltou.

Článek

Trénink fotbalové reprezentace na Maltě.

Jasně, že ale nemyslí pouze na Bílka. Proto Pešice hned skloňoval i hráče, fanoušky, celý český fotbal. Dokonce i o koeficientu mluvil, protože reprezentační propad do třetího výkonnostního koše by byl v případě nezdaru na Maltě a v Bulharsku víc než reálný.

Trenér na počty moc není

„Já si tedy na nějaké propočty nepotrpím. Postupovými spekulacemi se nezabývám, koeficientem už teprve ne. Kolem reprezentace jsou však lidé, kteří mají všechno propočteno do desetiny," významně pohlédl na strahovského tiskového mluvčího Jaroslava Koláře, chodící computer na všechny statistiky, koeficienty a výpočty.

„To oni mě upozornili, že tři body z Ta Qali by nám strašně pomohly, abychom zůstali ve druhém koši," připomínal Pešice, že i zdánlivě zbytečný páteční zápas svůj význam má.

Pravdou je, že česká reprezentace balancuje mezi sedmnáctým a osmnáctým místem a sešup o jednu dvě příčky níž by skutečně znamenal pád do třetího koše. Jenže zase až takovou pohromu by to v kvalifikaci o EURO 2016 nepředstavovalo, neboť z třiapadesáti členských zemí UEFA, mezi něž byl jako poslední člen přijat Gibraltar, se na mistrovství Evropy podívá 24 mužstev. Tedy v podstatě každé druhé, pokud odečteme Maltu, Andorru, San Marino, Faerské ostrovy, Gibraltar a spol.

Los si může v únoru zažertovat

„Při únorovém losování v Nice se může stát všechno. Kde je dáno, že bychom nedostali do skupiny dva silné soupeře? A postup na příští EURO je pro český fotbal strašně důležitý," argumentuje Pešice, proč chce za každou cenu zlomit nepříznivou maltskou tradici a na Ta Qali vyhrát.

Čtyřikrát se o to v minulosti česká reprezentace pokoušela, jen jednou se jí to podařilo. Před šestnácti lety v Uhrinově éře, kdy byla kvalifikace o postup na mistrovství světa 1998 do Francie rovněž ztracena.

„Proto říkám, že nebude vůbec snadné vyhrát. I u nás v prvním zápase jsme se o tom přesvědčili. Malťané dobře brání a sází na rychlé protiútoky, takže každý soupeř to tady měl těžké. Musíme jejich výpady pochytat a sami dát gól. Co nejdříve," nedělá Pešice tajnosti se svými záměry, které by měly vést k vytouženému vítězství.

Pro hráče, fanoušky, český fotbal i extrenéra Bílka.

Reklama

Související témata: