Hlavní obsah

Van Persie nevěděl, zda bude hrát, pak zlomil nizozemský rekord

Amsterodam/Budapešť
Aktualizováno

Nizozemský útočník Robin van Persie se díky hattricku v páteční kvalifikaci mistrovství světa s Maďarskem (8:1) stal historicky nejlepším kanonýrem "Oranjes". Třicetiletý fotbalista, který s 41 góly překonal rekord Patricka Kluiverta, přitom vůbec nevěděl, zda se kvůli zdravotním problémům na hřiště dostane.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Nizozemský útočník Robin van Persie se raduje z hattricku.

Článek

"Vlastně jsem ani nečekal, že budu hrát. Maličko jsme zariskovali, protože v posledních dnech jsem měl problémy s prstem. Ráno jsme rozhodli, že nastoupím na hodinu, a ani by mě nenapadlo, že by to mohlo takhle vyjít," řekl Van Persie.

V Amsterodamu otevřel skóre po čtvrthodině hry, minutu před pauzou pak vyrovnal čtyřicetigólový národní rekord Kluiverta. Jednoho ze současných asistentů v týmu Nizozemska Van Persie hned po své druhé trefě běžel obejmout k postranní čáře. V 53. minutě pak útočník Manchesteru United při svém 80. reprezentačním startu Kluivertův střelecký výkon překonal.

Naštvala ho ztráta míče

"V prvních pěti minutách jsem ztratil dva míče, což mě naštvalo. Tým ale dobře zareagoval a z těchto chyb neinkasoval. Po deseti minutách jsme předváděli opravdu dobrý fotbal," uvedl Van Persie, jehož tým už měl před duelem s Maďarskem jistou účast na šampionátu v Brazílii.

Ze svých tří branek bývalý hráč Feyenoordu a Arsenalu vypíchl tu druhou. "Největší moment večera byl můj druhý gól. Přihrávka od Arjena (Robbena) byla brilantní. Stačilo mi, abych do toho ťukl hlavou, i když první dotek byl trochu ramenem," přiznal Van Persie.

"Když jsem byl malý chlapec, tak jsem byl dobrý hlavičkář, potom jsem to nechal trochu plavat a hlavičky nepatřily k mým hlavním zbraním. V posledních letech jsem ale začal hru hlavou opět trénovat, což se mi nyní vyplatilo," dodal rodák z Rotterdamu.

Pochvalu si vysloužil také od trenéra národního mužstva Louise van Gaala. "Překonání rekordu je skvělý úspěch. V konečném důsledku je ale vše o tom, jakým způsobem mu tým připravuje šance," upozornil Van Gaal. "Nejlepší na celém večeru bylo to, že jsme se pokoušeli tlačit soupeře po celých devadesát minut," dodal nizozemský kouč.

Kouč Maďarska odstoupil

Trenér maďarské fotbalové reprezentace Sándor Egervári po prohře v Nizozemsku odstoupil z funkce. V posledním utkání kvalifikace mistrovství světa v úterý s Andorrou v Budapešti tak tým povede asistent József Csábi.

"Pro maďarský fotbal je to ostudná facka a je naprosto bez debat, že jsem nabídl rezignaci," řekl Egervári. Jeho týmu po amsterodamském debaklu patří v tabulce skupiny D čtvrtá příčka s dvoubodovou ztrátou na druhé místo, které může znamenat účast v baráži.

Egervári vedl Maďarsko od července 2010, kdy nahradil Nizozemce Erwina Koemana.

Reklama

Související témata: