Hlavní obsah

Fotbalový boss Pelta si sedl s radou starších. A slyšel od ní moc zajímavé věci

Valletta

Rada starších se s fotbalovým bossem Peltou přece jen sešla. A v náramně dobrém rozpoložení, protože sobotní projížďka lodí kolem ostrova se líbila všem. Plzeňskému stoperovi Václavu Procházkovi dokonce natolik, že hned přemýšlel o dovolené prožité na Maltě. „Anebo třeba i o nějakém lukrativním angažmá,“ pravil samozřejmě s nadsázkou, protože už si nastudoval, že smlouvy stejně zajímavé, jako má v Plzni, by se v některém zdejším klubu těžko dočkal.

Foto: Petr Horník, Právo

I hráčům Miroslav Pelta (vlevo) potvrdil, že bude s plzeňským majitelem Tomášem Paclíkem jednat o uvolnění trenéra Vrba k reprezentaci..

Článek

Zůstalo tedy jen u parádních pocitů z ostrovních krás, které umocnila i nedělní dopolední procházka k věži na okraji písčité Zlaté zátoky pod hotelem Radisson, jejíž trasu museli s předstihem vytyčit doktoři.

Pekhart otřes mozku pořád cítí

Vydali se na ni všichni. Tedy skoro všichni, neboť Sivok narychlo balil a chystal se na odpolední návrat do Turecka. V Bulharsku ho druhá kvalifikační žlutá, kterou viděl v pátek proti Maltě, na hřiště stejně nepustí, a proto nemělo smyslu, aby s nároďákem zůstával a letěl s ním i do Sofie.

Tomáš Pekhart měl k setrvání na pokoji jiný důvod. Na vyjížďku lodí sice se spoluhráči vyrazil, ale pobyt na sluníčku mu lékaři po otřesu mozku moc nedoporučili.

„Už je to přece jen trochu lepší, i když stále dostávám injekce a prášky. Zkusil jsem párkrát poskočit na pokoji a bolest jsem pořád cítil," přiznával dlouhán z Norimberku, že se zatím na úterní zápas v Sofii necítí. Ostatně, i v klubu vyvolal jeho pád pozdvižení, takže se samozřejmě okamžitě zajímali, jak vážné jeho zranění je.

„Trenér Mintál, která teď naše mužstvo vede, mně sice ke gólu gratuloval, ale samo sebou že šťastný nebyl. Zvláště když slyšel, že šlo o otřes mozku a že mně museli o vstřelené brance vyprávět, protože já si ji vůbec nepamatoval."

Pešice by si přál druhou výhru

Na večerní trénink na Ta Qali se však Pekhart vydat chtěl. Kouč Josef Pešice ho z dopoledne, kdy teploty na sluníčku šplhaly až k pětatřiceti stupňům, přesunul raději do chladnějšího podvečera. To proto, že asociační šéf Pelta musel stihnout sezení s radou starších a on sám pak přípravu u videa na úterní závěrečný kvalifikační duel v Bulharsku.

„Byl bych šťastný, kdybychom vyhráli i tam, protože by to byla hezká tečka za mým krátkým působením u reprezentace," přiznával Pešice.

Nejvíc byli výřeční gólmani

To svazový šéf Miroslav Pelta měl jiné starosti... Reprezentační rada starších ho vyzvala, aby si na půldruhé hodiny sedli a probrali všechno, co hráče tíží a co jim leží na srdci.

„Nejvíc mluvili brankáři. Já jako bývalý gólman, stejně jako Čech a Drobný. Zajímavé, jak jsou brankáři výřeční," spokojeně se usmíval Pelta, když sezení s Čechem, Plašilem, Drobným, Hübschmanem, Sivokem, Jiráčkem a spol. v hotelové kavárně skončilo.

„Poučné, zajímavé. Dozvěděl jsem se spoustu věcí, o nichž jsem neměl tušení. Teď mohu říci jen jedno - s novým trenérem nastanou v realizačním týmu skutečně velké změny, protože některé věci se hráčům v reprezentaci krutě nelíbily a nelíbí. A nejde vůbec o finance, ale o práci lidí, kteří se kolem národního týmu pohybují a měli by se o její chod profesionálně starat. Zjistil jsem ale, že tomu tak není. Až začne nová kvalifikace, nastartujeme všechno jinak," vypálil Pelta bez dlouhého rozmýšlení.

Nový trenér také přišel na přetřes

I on byl ze seance s hráči nadmíru spokojen, protože si od všech odnesl ujištění, že chtějí v národním týmu dál pokračovat.

„Znám se s nimi příliš dobře, než abych chtěl nějaké záruky. Vždyť spoustu z nich jsem ze Sparty či Jablonce prodával a oni mně věří. Jsem jejich člověk," dodával a neopomněl přidat, že i s Tomášem Rosickým telefonicky mluvil.

„I od něho ta samá slova. Na mistrovství světa jsme nepostoupili, což je samo sebou neúspěch, ale ohromný elán vše napravit v příští kvalifikaci o Evropu jsem cítil ze všech. Z Tomáše také. Pětkrát po sobě jsme na šampionátu nechyběli, musíme se tam dostat i po šesté," odcházel Pelta ze schůzky s hráči, jimž pochopitelně referoval o jednáních kolem nového trenéra reprezentace a krocích, které podnikl či podnikne, plný optimismu, elánu a nových předsevzetí.

„Už proto bylo dobré, že jsme prožili na Maltě společně dva dny navíc a k takovémuto setkání mohlo dojít. Jasně že jsem hráčům řekl, jakého trenéra k reprezentaci chci, pochopitelně si vyslelchl i jejich názor, ale oni rozhodovat nebudou. Poslední slovo budu mít já a výkonný výbor."

Reklama