Hlavní obsah

Žádný strach, motivace na Bulhary máme dost a dost, ujišťují hráči i kouč Pešice

Sofia

Žádný strach, při kvalifikačním loučení sice české reprezentaci v úterý večer v Sofii už vůbec o nic nepůjde, ale o motivaci má i tak postaráno. Unisono to tvrdí trenér, stejně jako hráči. Ty figurující v radě starších nevyjímaje... „Účast ve druhém výkonnostním koši bychom měli mít po tříbodovém importu z Malty už garantovanou, ale v sázce je prestiž,“ připomínal kapitán Petr Čech. „Mohu mluvit jen za sebe. Jakmile jdu na hřiště, chci pokaždé vyhrát. Kvalifikaci, mistrák, přátelák, stejně jako pouťák,“ přidával legionář z Catanie Jaroslav Plašil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Libor Kozák během tréninku národního týmu. V úterý by se měl v sestavě objevit...

Článek

Trenér Josef Pešice tak může být před kvalifikační derniérou v naprostém klidu. A směle může vyhlašovat, že v úterý večer nechce na Levski stadiónu v samém centru Sofie prohrát.

Češi chtějí ze Sofie alespoň bod

„Kvalifikace je pro nás sice ztracena a postoupit nemůžeme, takže je logické, že chceme dát v porovnání s duelem na Maltě příležitost některým novým hráčům. Ale i o výsledek nám samozřejmě jde, takže alespoň bod chceme získat," netajil, že by remízu bral.

Předpokládané sestavy:
Bulharsko: Stojanov - Zanev, Vidanov, I. Ivanov, J. Minev - Manolev, Gadžev, G. Milanov, Tonev - Popov - Gargarov.
ČR: Čech - Rajtoral, Suchý, Procházka, M. Kadlec - Hübschman - Dočkal, Hušbauer, Plašil - V. Kadlec, Kozák.

Otázkou je, co na to Bulhaři... Jejich teoretická šance na účast v baráži o Brazílii pořád ještě žije, i když spadla někam k hranici dvou, tří procent. A možná ještě níž! Domácí tým by totiž musel vyhrát tříbrankovým rozdílem a k tomu by mu musely ještě dopomoci dva další výsledky ve skupině největších konkurentů.

„Víme o tom, a proto předpokládáme, že domácí budou hrát útočně. Pro nás z toho vyplývá nutnost dobře bránit, počínat si aktivně a využívat rychlých protiútoků," nedělal trenér tajnosti, k čemu bude své svěřence nabádat.

Čech: Já bych tedy útočil...

To gólman a kapitán Petr Čech se nad podobnými bulharskými spekulacemi jen potutelně usmál. To tak, aby dostal tři góly.

„V jejich kůži bych také na nic nečekal a hrál od první minuty, abych co nejdříve potřebné branky nastřílel. Jenže může se stát, že domácí na nás vletí, my podnikneme tři brejky, po deseti minutách povedeme tři nula a bude po zápase. Záleží nejen na Bulharech, ale i na nás."

Pro Bulhary ovšem tkví jistá potíž v tom, že jim budou scházet Bodurov a Djakov vyloučení v předchozím díle kvalifikace v Arménii. „Jinak se ovšem jejich sestava v porovnání s tou, v níž proti nám vyrukovali přesně před rokem v Praze, moc nezmění. I jejich herní projev je stejný," míní Petr Čech poté, co soupeře sledoval u videa. „Informací máme dost, neboť na předchozím utkání Bulharů v Jerevanu se byl podívat Dan Drahokoupil. Soupeře máme proto dobře nastudovaného," přidával kouč Pešice.

Kozák má jistotu, stopeři rébusem

V porovnání s pátečním vystoupením na Maltě dojde v sestavě českého týmu pochopitelně ke korekturám. Vynuceným, neboť stoper Sivok spatřil na Ta Qali druhou kvalifikační žlutou kartu a proto do Bulharska s mužstvem už ani neletěl, stejně jako předem plánovaným.

„Tím mám na mysli Libora Kozáka, který měl pro změnu stop na Maltě, kde hrát nemohl. Po přestupu do Anglie pravidelně nastupuje a všechno tudíž svádí k tomu, že v budoucnu bude pro reprezentaci klíčovým útočníkem. Proto ho na hřiště pošlu. Zřejmě s Václavem Kadlecem," plánoval trenér Pešice.

O vynucené rošádě ve složení stoperské dvojice ale zatím jasno nemá. „Pro Procházku mluví zkušenosti, pro Mazucha zase sehranost se Suchým, s nímž hrávali v jedenadvacítce a jsou na sebe tudíž zvyklí," netajil trenér, že zatím rozhodnutý není.

Kvalifikační utkání Bulharsko - ČR se hraje v úterý ve 20:15, přímý přenos vysílá ČT Sport, hlavním rozhodčím bude Maďar Kassai.

Reklama

Související témata: