Hlavní obsah

Trenér s ním zatím v reprezentaci jen záplatoval sestavu, Procházka byl ale i za to vděčný

Sofia

V reprezentaci zatím sloužil plzeňský stoper Václav Procházka teď už extrenérovi Michalu Bílkovi k tomu, aby s ním záplatoval sestavu. Proto si během prázdninové přípravy v Maďarsku zahrál poločas stopera, a když šlo v italském Turíně v souboji s Itálií o udržení barážových nadějí, vyztužil v průběhu zápasu středovou řadu. „Mně to tedy rozhodně nevadilo, hlavně že jsem hrál,“ přiznává Procházka vděčný i za dva starty za národní mužstvo.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Obránce Václav Procházka (vlevo) a brankář Jaroslav Drobný na tréninku reprezentace.

Článek

Při kvalifikační derniéře v Sofii proti domácím Bulharům se plzeňskému obránci nabízí třetí šance. A dokonce na místě, které hraje už dlouho v mistrovské Viktorii. Legionář Tomáš Sivok totiž spatřil v pátek na Maltě druhou žlutou kartu, takže s národním týmem do Sofie ani neletěl. Stejně nastoupit nesmí...

Dva stopeři na jedno místo

Trenér Pešice tudíž musí přeskupit obranné řady. Marka Suchého pochopitelně v sestavě ponechá, musí však rozhodnout, zda k němu pošle Ondřeje Mazucha, nebo právě Procházku.

„Pro Mazucha mluví sehranost se Suchým, neboť spolu nastupovali v jedenadvacítce, pro Procházku zase zkušenosti," naznačoval reprezentační kouč, že rozhodnutý ještě není.

Ani Procházka nedokázal během víkendových tréninků na Maltě, ani při tom posledním přímo v Sofii vytušit, na koho slovo nakonec padne.

„Na jedno místo se nabízí dva stopeři, takže uvidím. Záleží na trenérovi," krčil rameny, i když by pochopitelně moc rád do kvalifikace vyrukoval. Zvláště, kdyby si zahrál stopera, jako v Plzni.

Ofenzivní choutky musí krotit

„S Markem už jsem si spolupráci vyzkoušel v Budapešti, navíc při reprezentačních srazech a trénincích spolu při hře na dvě také kopeme pravidelně. Základní sestava si to rozdá při hře deset na deset proti nám zbývajícím. Docela nám to spolu funguje, dobře se doplňujeme, aniž bychom si museli říkat, kdo z nás bude defenzivě velet," prozrazuje Procházka.

Jedno však ví dopředu - kdyby ho trenér Pešice na hřiště poslal, bude muset brzdit své ofenzivní choutky. „Už v Plzni mě kouč v útočném snažení krotí. Zatímco dřív byl rád, když jsem se vytáhl, zapojoval se do podpory ofenzivy a nabíhal dopředu, teď mně stále připomíná, že útočení nemám přehánět."

V Sofii to bude obzvláště potřeba, neboť Bulhaři naději na účast v baráži o Brazílii ještě až tak docela nepohřbili. K jejímu oživení by však potřebovali nad českou reprezentací vyhrát minimálně o tři góly. Dá se tedy předpokládat, že vsadí na totální ofenzívu.

„Dopředu jsou skutečně strašně silní, navíc mají ve svém středu řadu individualit, a proto bude nutné bránit hodně soustředěně a disciplinovaně," vypozoroval Procházka při přípravě u videa. „Ale bude to pro ně dvojsečné - zatímco oni budou útočit, aby na potřebnou výhru dosáhli, my je můžeme trestat z brejků," dodal.

Reklama

Související témata: