Hlavní obsah

VIDEO: Hráči mě nepodrazili, můj konec byl připraven předem, je přesvědčen odvolaný manažer reprezentace Šmicer

Sofia

V žádném případě nechce připustit, že by ho snad podrazili hráči, odmítá, že by za jeho pádem a koncem ve funkci reprezentačního manažera bylo sezení rady starších s fotbalovým šéfem Miroslavem Peltou ještě na Maltě. „Samotného mě překvapilo předsedovo tvrzení, že se hráčům něco hrubě nelíbilo, přesto nemyslím, že by za mým koncem byli oni. Rozhodnutí už muselo být připraveno předem, a jeho důvody leží na hřišti,“ stojí si v rozhovoru před kamerou Sport.cz na svém Vladimír Šmicer.

Vladimír Šmicer jako manažer u fotbalové reprezentace končíVideo: Sport.cz

 
Článek

Musí vám být asi všelijak, když jste se mezi dvěma závěrečnými kvalifikačními zápasy najednou dozvěděl, že jako manažer u národního mužstva končíte.

Nejde o mě a můj odchod od reprezentace, těžko skousávám hlavně neúspěch v kvalifikaci a absenci na mistrovství světa v Brazílii, kam jsme všichni tolik chtěli.

Mohl jste ale přece tušit, že k podobnému třesku dřív nebo později dojde, když jste kvalifikační konfrontaci nezvládli. Neříkejte, že jste neměl žádné signály?

Samo sebou jsem je cítil. Třeba i proto, že jsem se stal reprezentačním manažerem ještě v éře Ivana Haška, kterého vystřídal právě Míra Pelta. A navíc jsem byl pochopitelně spojený s trenérem Michalem Bílkem, za nímž jsem vždy stál.

Už tehdy se objevily první dohady, zda jste tím pravým manažerem pro národní tým. Cítil jste Peltovu nedůvěru?

Zdědil Michala i mě, takže se pochopitelně objevily všelijaké spekulace, které nám na klidu nepřidaly. Dal nám ale šanci, což bylo podstatné.

Chtěl ale na vás, abyste postoupili na mistrovství světa...

A my úkol nesplnili, takže už po domácí prohře s Arménií bylo zřejmé, že Bílek od národního mužstva odejde a já také. Proto tvrdím, že důvod mého odvolání leží na hřišti.

Tak vám Pelta konec u reprezentace odůvodnil?

O konkrétních věcech jsme se nebavili, řekl jen, že důvodů je víc.

Pelta je nakonec pojmenoval. Příčinou bylo i to, že vázla komunikace hráčů s manažerem.

To si tedy nemyslím. K zásadním chybám nedošlo, realizační tým fungoval velice dobře. Všichni se snažili, aby hráči byli spokojení a postup na mistrovství světa se podařil.

Takže za celou dobu jste neregistroval žádné připomínky a výtky hráčů? Žádná jejich nesplněná přání?

Nevím o nich. A to jsem s nimi byl na rozdíl od svého předchůdce Košťála v jednom kuse, neboť jsem s nimi bydlel ve stejném hotelu, chodil na hřiště, během soustředění a zápasů trávil veškerý čas. Přešel jsem sice hned po skončení kariéry na druhou stranu barikády, ale o to víc jsem k nim byl otevřený a naslouchal jim. Kdyby měli problém, mohli kdykoli přijít.

Opravdu žádný neměli?

Zásadní rozhodně ne. Požadovali třeba víc triček od Pumy, nějaké další drobnosti se také vyskytly, ale aby si třeba stěžovali na špatný hotel nebo problémy s realizačním týmem, k tomu nedošlo nikdy.

Přesto Pelta po sezení s radou starších prohlásil, že se mu teprve v tu chvíli otevřely oči, neboť vaše role směrem k mužstvu nefungovala...

Opravdu nevím, co tím myslel. Samotného mě překvapilo, že se hráčům něco hrubě nelíbilo.

Ukazuje se, že poslední ránu vám zasadili právě hráči.

Nemyslím, že by za mým koncem byli hráči. Kdyby tomu tak bylo, pak by to znamenalo, že hráči rozhodují, kdo u reprezentace bude a kdo nikoli. A jak znám předsedu, takového slyšení a moc by jim nedopřál.

Odmítáte tedy, že by Peltovo sezení s radou starších sehrálo ve vašem odvolání roli?

Dál tvrdím, že nesehrálo a že za ním byly v první řadě výsledky. A kdyby snad přece jen nějakou roli mělo, rozhodnutí už muselo být stejně připraveno.

Mohl jste odvolání předejít, kdybyste rezignoval ve stejný moment, kdy po prohře v Itálii oznamoval abdikaci trenér Bílek.

Uvažoval jsem o tom. Připadalo mi divné, že Michal končí a my dál zůstáváme. Ale zároveň jsem si uvědomoval, že kvalifikaci musíme nejen dohrát, ale zbývající dva zápasy i vyhrát, protože šlo o koeficient. A ten byl v tu chvíli důležitý pro nasazení do další kvalifikace. Proto jsem zůstal, i když jsem věděl, že to není na dlouho.

Zřejmě jste předpokládal, že bude klid, dokud kvalifikace neskončí. Nepočítal jste, že byste mohl být odvolán mezi zápasy na Maltě a v Bulharsku?

Mohlo se alespoň počkat, až odehrajeme úterní střetnutí v Sofii. Čtyřiadvacet hodin a teprve pak to oznámit. Mužstvo před tímto zápasem potřebovalo klid.

Anebo naopak, třeba potřebovalo ujištění, že se něco děje a dít bude. Že se manažerské role ujme sám Pelta, který si po sezení s radou starších také sypal popel na hlavu, když přiznával, že měl být s hráči mnohem častěji namísto různých sezení s partnery a sponzory reprezentace. Ba dokonce sliboval, že v nastávající kvalifikaci vše napraví...

Je na něm, zda si do manažerské funkce k reprezentaci někoho sežene nebo ji bude vykonávat sám. Já končím, ale dál budu reprezentaci fandit, přát jí příjemný los a dobrou kvalifikační skupinu pro boje o Francii.

Říkáte to, jako byste funkci balil už nyní. Vždyť smlouvu máte až do konce roku, vždyť v listopadu se bude hrát ještě poslední přípravný zápas...

Otázkou je, zda se vůbec bude hrát. A druhou, zda bych u toho měl jako manažer ještě být.

Co míníte dělat?

Nastal čas, abych si dopřál alespoň na půl rolu volna a věnoval se rodině, kterou jsem zanedbával.

Reklama

Související témata: