Hlavní obsah

Šampionát bez největších hvězd? V ohrožení jsou Suárez, Ronaldo, Ribéry i Van Persie

Zraněných hvězd před MS přibývá. V ohrožení jsou třeba Ronaldo, Suárez i Ribéry. Správně vybrat jména pro konečnou nominaci, v přípravném kempu vtisknout týmu efektivní herní styl, vyladit souhru základní sestavy a nakonec slíznout zaslouženou smetanu na světovém šampionátu v Brazílii. Takový byl plán a zároveň ideální scénář každého ze 32 reprezentačních koučů na konci května. Než však dojde na samotný turnaj, musejí trenéři své ideje obvykle hned několikrát přehodnotit, jejich dokonalé plány totiž hatí zranění.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Nizozemský kapitán Robin van Persie v péči národního kouče Luise van Gaala.

Článek
Fotogalerie

Podle většiny odborníků dominují světovému fotbalu současnosti pět velkých jmen - barcelonští Lionel Messi a Neymar, Cristiano Ronaldo z konkurenčního Realu Madrid, jeho hvězdný spoluhráč Gareth Bale a nevyzpytatelný liverpoolský kanonýr Luis Suárez. Jistotu startu na svátku fotbalu v Brazílii mají ale zatím jen oba hráči katalánského celku.

Zatímco Gareth Bale se na šampionát nepodívá proto, že se s velšským výběrem neprobojoval z kvalifikace, Suárez s Ronaldem svádí souboj s časem. Uruguayec Suárez si poranil meniskus v levém koleni v posledním ligovém zápase Liverpoolu, což mu pokazilo životní sezónu v Premier League. Artroskopickému zákroku se podrobil 22. května. Přestože figuruje v konečné nominaci Jihoameričanů pro MS, není jisté, zda se stačí dát pro turnaj do kupy.

Podobná nejistota také zatemňuje gloriolu čerstvého vítěze Ligy mistrů Cristiana Ronalda, který podle středečního vyjádření Portugalské fotbalové asociace trpí hned dvěma zdravotními lapáliemi najednou. Stále totiž laboruje s poraněným stehenním svalem, nově pak i se zánětem v koleni. I páteční přípravu s Mexikem vynechá. Sám hráč je ale prý zatím v klidu, protože rekonvalescence pokračuje dle plánu a do šampionátu by minimálně v jeho průběhu zasáhnout měl.

Do zápasu s Mexičany ve Foxborough nenastoupí kvůli zranění také Pepe a Raul Meireles

Stav Ribéryho je pro všechny velkou neznámou

Další hvězdou ve velkém ohrožení je Franck Ribéry, tahoun dominantního německého klubu Bayernu Mnichov. Francouzi jej sice nechali v závěrečné nominaci na klání v Brazílii, sami ale nedokáží odhadnout, jestli dokáže včas setřást problémy se zády. Definitivně ze hry pro šampionát pak jsou největší kolumbijská hvězda Falcao i gólman Barcelony a španělských obhájců titulu Victor Valdés, oba borce vyřadil ze hry přetržený křížový vaz v koleni.

K těmto již dříve známým zraněním ovšem během soustředění před světovým turnajem, a zejména s každým dalším přípravným duelem, přibývají další jména ohrožených či rovnou definitivně zklamaných hráčů.

Po středečním duelu s Walesem tají dech fanoušci Nizozemska, kvůli poraněným tříslům totiž již o poločase odstoupil kapitán Robin van Persie. Současný kouč Oranjes a v příští sezóně nový manažer Manchesteru United Luis van Gaal přitom paradoxně pár hodin předtím na dálku poděkoval svému předchůdci na Old Trafford Davidu Moyesovi za to, že je hráč před šampionátem v perfektním zdravotním stavu i formě.

„Stáhli jsme ho z preventivních důvodů, nejednalo se o důležitý duel," uklidňoval Van Gaal po zápase fanoušky,“ kteří už se dříve museli smířit s absencí dalšího hvězdného borce Rafaela van der Vaarta z Hamburku.

Chamberlain možná nechtěně napodobí Walcotta

Středeční duel Ekvádoru proti Anglii přinesl bouřlivou fotbalovou podívanou, která by jen stěží unesla nálepku přátelská. Trávník předčasně opustili talentovaný ostrovní mladík Raheem Sterling, Jihoameričan Antonio Valencia i další britská naděje Alex Oxlade-Chamberlain.

Zatímco první dva museli předčasně do sprch zaslouženě kvůli disciplinárním prohřeškům, posledně jmenovaný kmenový hráč Arsenalu si během jedné sezóny již podruhé ošklivě poranil koleno. Albionu bude chybět v rozmezí deseti dnů až tří týdnů a je tedy možné, že spolkne stejně hořkou pilulku, jako jeho klubový spoluhráč Theo Walcott.

Ještě nedávno velcí favorité šampionátu z Německa momentálně řeší problémů hned několik. V první řadě jim přípravné duely odhalily nečekaně slabou formu hlavních opor, potíže s bolavým ramenem má navíc neochvějná gólmanská jednička Manuel Neuer. Kouč Joachim Löw nechce nic riskovat, a proto brankáře Bayernu Mnichov nechá odpočívat v páteční generálce s Arménií.

„Pro úvodní utkání na šampionátu s Portugalskem to nebude problém. Až dorazíme do Brazílie, zapojí se do tréninku," rozehnal stahující se mračna nad Neuerem trenér.

Přehled známých hráčů, kteří kvůli zranění již o šampionát v Brazílii najisto přišli:
Radamel FalcaoKolumbie
Riccardo MontolivoItálie
Theo WalcottAnglie
Niko KranjčarChorvatsko
Rafael van der VaartNizozemsko
Gregory van der WielNizozemsko
Víctor ValdésŠpanělsko
Thiago AlcantaraŠpanělsko
Luis MontesMexiko
Holger BadstuberNěmecko
Ilkay GündoganNěmecko
Který ze zotavujících se hráčů by vám na MS nejvíc chyběl?
Cristiano Ronaldo
67,3 %
Luis Suárez
14,3 %
Franck Ribéry
7,6 %
Robin van Persie
4,9 %
Alex Oxlade-Chamberlain
2,9 %
Manuel Neuer
3 %
Celkem hlasovalo 3500 čtenářů.

Reklama