Hlavní obsah

Pelé si objednal vendetu, ve finále chce šmiknout Uruguay. A Scolari mu titul slibuje

Celých 64 let trápí Brazilce jedno velké fotbalové trauma. A nadcházející mistrovství světa v jejich zemi je nejlepší možností, jak s ním skoncovat. Proto si legendární Pelé přeje, aby ve finále šampionátu hrála jeho rodná Brazílie s Uruguayí. Kanárci by tak měli opět šanci zbavit svůj národ potupy, kterou utrpěl po prohře 1:2 s Uruguayí v rozhodujícím zápase finálové skupiny světového šampionátu 1950 na slavném stadiónu Maracaná.

Foto: Stringer/brazil, Reuters

Trenér Brazilců Luiz Felipe Scolari v tréninkovém kempu.

Článek

Brazilci otevřou 12. června turnaj úvodním zápasem proti Chorvatsku. Na domácím šampionátu zaútočí na rekordní šestý světový titul.

Legendární Pelé není žádný troškař, objednal si přesně stanovený scénář.

„Všichni říkají, že to bude Argentina, ale já preferuji, aby ve finále hrála Brazílie proti Uruguayi. Pak bychom měli po letech opět šanci na odvetu," cituje agentura DPA slova trojnásobného mistra světa (1958, 1962 a 1970).

Kanárky dovedl k poslednímu pátému titulu v roce 2002 současný trenér Luiz Felipe Scolari, který v roce 2006 v Německu seděl na portugalské lavičce.

Jsme lepší, ujišťuje Scolari

„Každý den jsem víc a víc přesvědčen, že můžeme vyhrát mistrovství světa. Vím, že musíme respektovat ostatní týmy, ale obecně řečeno, jsme lepší," ujišťuje Pelého 65letý kormidelník s přezdívkou Big Phil.

Na posledním MS vypadl brazilský tým ve čtvrtfinále, když podlehl pozdějšímu finalistovi z Nizozemska 1:2. Toto vyřazení si pamatuje jen pětice hráčů, kteří se představí i doma - Julio Cesar, Thiago Silva, Dani Alves, Maicon a Ramires.

Scolari naopak povolal hned šestnáct hráčů, kteří triumfovali v loňském finále Poháru FIFA proti Španělsku.

Reklama

Související témata: