Hlavní obsah

Kolumbijský gólman může na MS zaútočit na starce Millu. Šutér Klose líčí na Ronalda

Rio de Janeiro/Praha

Kolumbijci mají v kádru pro nadcházející MS v Brazílii skutečného mazáka, ale v průměru je stářím trumfnou fotbalisté Argentiny a další týmy. Nahlédněme na některá fakta, která lze vyčíst ze soupisek jednotlivých aktérů šampionátu.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Německý útočník Miroslav Klose.

Článek

Opravdového mohykána do brány může vyslat do boje Kolumbie. Faryd Mondragón aspiruje na to být dokonce rekordmanem. V červnu - přesně jednadvacátého - mu bude třiačtyřicet. Pokud nastoupí, trumfne Rogera Millu, slavného Kamerunce, který na MS v roce 1994 hrál, když mu bylo pár týdnů přes dvaačtyřicet. I když... O fotbalovém starci Millovi se tradovalo, že to s jeho datem narození je všelijaké.

Buffon si dá pátý šampionát

Mondragón, který byl na MS už v roce 1998, by býval mohl atakovat rekordy ohledně účasti. Stačila „maličkost". Kdyby se Kolumbijci dostávali na šampionát pravidelně... Jenže oni od roku 1998 na MS až doteď chyběli.

Pátý šampionát si tak střihne italský brankář Gianluigi Buffon. V době, kdy ho provázejí i partnerské starosti, tak vyrovná mexického gólmana Antonia Carbajala, který posbíral pět účastí mezi lety 1950 a 1966, a také současníkům známějšího Němce Lothara Matthäuse.

Z opačné strany na rekord nemůže dojít. Norman Whiteside, který ve Španělsku v roce 1982 zasáhl do boje v dresu Severního Irska 41 dnů po svých sedmnáctých narozeninách, nemůže být předstižen, i když benjamínci nechybějí na soupiskách ani tentokrát.

Fabrice Olinga z Kamerunu je z nich nejmladší. V reprezentaci hrál už v šestnácti, jenže to se nehrálo MS. A teď už je mu osmnáct.

Ač Kolumbijci mají i dalšího veterána, osmatřicetiletého Maria Yepese, nejstarší kádr mají Argentinci (28,43), po nich Portugalci, Honduras a Uruguay (přes 28 let), nejmladší pro změnu Ghaňané. Ti jako jediní stlačili věkový průměr pod 25 let. Těsně nad touto hranicí jsou Belgičané.

Klose může přestřílet Ronalda

Střeleckých osobností najdeme několik. Šestatřicetiletý Miroslav Klose dal zatím 14 branek na MS a může přeskočit Brazilce Ronalda, ten má na kontě o gól více. Klose se dělí o druhé místo s krajanem Gerdem Müllerem. Z dalších střelců na soupiskách zaznamenal 8 gólů Španěl David Villa a 6 Uruguayec Diego Forlán.

Klose je i vůbec nejlepším reprezentačním střelcem na soupiskách - dal 68 branek, Didier Drogba o čtyři zaostává, Villa o dvanáct.

Klose může pokořit i maximum krajana Matthäuse v počtu startů na MS (25); nyní má 19, rekord tak překoná, jen pokud Německo dojde do bojů o medaile. A on bude hrát všechny zápasy.

Capello na Rehhagela zatím nedosáhne

Nejstarším koučem je Fabio Capello (při MS oslaví osmašedesátiny). Coby lodivod Rusů „atakuje"  svého krajana Enza Berzota, který vedl Itálii v šestaosmdesátém, když mu bylo o pár měsíců více, ale vůbec nejstarším trenérským rekem na MS byl ve svých jednasedmdesáti Němec Otto Rehhagel před čtyřmi roky na lavičce Řeků.

Trenéři Luiz Felipe Scolari (Brazílie) a Vicente del Bosque (Španělsko) útočí na druhý titul mistra světa, což se dosud povedlo jen Italu Vittoriu Pozzovi v letech 1934 a 1938

Trenér USA Jürgen Klinsmann a kouč Francie Didier Deschamps mají šanci stát se třetím v historii, kdo vyhraje MS jako hráč i jako trenér. Před nimi to dokázali Mario Zagallo a Franz Beckenbauer.

Jediným nováčkem na MS je Bosna a Hercegovina. S jedinou výjimkou - stejně jako Ghana, Pobřeží slonoviny a Uruguay - sází výhradně na krajánky. Zato Capello vzal do Brazílie výhradně hráče z ruské ligy. A která soutěž je zastoupena nejvíce? Anglická liga se 119 fotbalisty, ale zranění a dodatečné změny ještě mohou tento fakt pozměnit.

Reklama

Související témata: