Hlavní obsah

Karneval v rytmu samby startuje. Který tým získá světový titul?

Sao Paulo

Fotbalové šílenství v rytmu samby startuje! Po čtyřiašedesáti letech se mistrovství světa v nejpopulárnější hře světa bude hrát v Brazílii (od 12. června do 13. července). V zemi, k níž neodmyslitelně patří karneval a která je nejúspěšnější v historii finálových turnajů.

Brazilské stadióny pro MS ve fotbale.

 
Článek

Maskot brazilského šampionátu Fuleco.

Kanárci jako jediní ovládli šampionát pětkrát. Nyní si dělají zálusk na domácí triumf. „Mistrovství v naší zemi bude nejlepším z nejlepších," ujišťuje brazilská prezidentka Dilma Rousseffová. „Enormní zájem o vstupenky dokazuje, že fanoušci z celého světa naší zemi věří. Fotbal je u nás doma," tvrdí sebejistě.

„Brazilci skutečně fotbal milují, proto nás čeká báječný turnaj," přitakává Jérome Valcke, generální sekretář FIFA.

Počáteční potíže

Ale právě on během příprav zestárl snad o dvacet let. Rozhodnutí FIFA vyvolávalo rozpory od samého přidělení turnaje zemi s šestou nejvyspělejší ekonomikou světa. Brazílie se dostala do konfliktu s FIFA prakticky okamžitě, protože musela přijmout zákon povolující konzumaci piva na stadiónech. Přitom v roce 2003 vláda pití alkoholu v arénách zakázala.

Samotná FIFA měla výhrady už při inspekční cestě měsíc před přidělením šampionátu v roce 2007. Jenže nebylo z čeho vybírat. Tehdy ještě vedení organizace trvalo na tzv. rotačním systému, podle jehož regulí se měly kontinenty v pořadatelství střídat. Dnes se může na světadíl šampionát vrátit po dvanácti letech.

V době přidělení neměla Brazílie jediný odpovídající stadión. S jejich výstavbou byly veliké problémy.

„Potřebovali by kopnout do zadku. Možnosti dopravy, ubytování pro fanoušky ani stavební práce na stadiónech se nehýbou. A nechápu proč," prohlásil v březnu 2012 Valcke. „Dál než Brazílie je s přípravami i Rusko, které přitom hostí až další šampionát," čertil se v březnu 2012 Sepp Blatter, prezident FIFA. „Jižní Afrika měla jako prioritu turnaj dobře zorganizovat, nikoliv ho vyhrát. Brazílie chce především zvítězit," hlásil nakvašeně Valcke.

Měli moře času, přitom byli tak pozadu...

Ještě v lednu letošního roku bylo dokončeno jen šest z dvanácti arén. „Od mého nástupu do organizace v roce 1975 nebyl nikdo s přípravami pozadu jako Brazílie. Přitom jako jediní měli tolik času," běsnil v lednu Blatter. „Brazílie teprve pět měsíců před šampionátem poznávala, co obnáší organizace šampionátu," řekl.

Budování nových arén pro fotbalový šampionát provázely stávky kvůli mzdám, vysokým nárokům na dělníky, minimálnímu volnu... Na realizaci některých dopravních projektů u příležitosti MS země rezignovala. Musela se potýkat s nepokoji v řadách bezpečnostních složek, s výhrůžkami se přihlásili i bossové drogových kartelů.

I přes všechny otazníky a hrozby má však šampionát nepochybně pozitivní dopad. Přinejmenším přispěl ke vzdělanosti prostitutek, které nic nepodcenily a studovaly angličtinu, francouzštinu i italštinu. V Brazílii je totiž prostituce legální...

Davy fanoušků

Ale žerty stranou. Stadióny vizuálně vypadají fantasticky. Počet čtyř miliónů návštěvníků cestujících každoročně do Brazílie za jejími krásami s šampionátem nepochybně ještě naroste.

Mimořádný turnaj se očekává z pohledu fanouškovského zájmu. Pro Brazilce, kteří koupili většinu vstupenek, je fotbal náboženstvím. „Není možné hodnotit mistrovství a jeho přínos ještě před startem. Je nutné počkat několik let. Každopádně už teď je nezpochybnitelné, že odkaz v podobě stadiónů a tréninkových center bude ohromným přínosem pro celou zemi. Šampionát je vždy cestou, jak v zemi urychlit investice a přispět k jejímu rozvoji, nikoliv ji zničit," prohlásil Valcke.

„Ne všechny sliby Brazílie došly naplnění, ale doufám, že teď už bude země žít jen fotbalem a rytmy samby," citoval server globo.com šéfa světového fotbalového hnutí Blattera.

Brazilské střípky:
* MS se poprvé od roku 1978 koná na jihoamerickém kontinentu. Tehdy šampionát hostila Argentina.
* Brazílie se stala pátou zemí, kde se fotbalový šampionát uspořádá podruhé. Stejné pocty se v minulosti dostalo Mexiku, Itálii, Francii a Německu.
* O 37 procent budou vyšší prémie pro účastníky MS proti minulému turnaji v Jihoafrické republice. Vítěz šampionátu bude od FIFA inkasovat 35 miliónů dolarů (asi 700 miliónů korun). Poražený finalista dostane o deset miliónů dolarů méně. Bronzový tým inkasuje 22 miliónů dolarů, čtvrtý v pořadí o dva milióny méně. Čtvrtfinalisté dostanou čtrnáct miliónů dolarů, osmifinalisté devět, účastníci skupin osm miliónů dolarů.
* Brazílie byla jediným uchazečem o šampionát v roce 2014. Původně avizovaly zájem ještě Argentina a Kolumbie. První země oficiální kandidaturu ovšem ani nepodala a Kolumbie ji před závěrečným hlasováním v roce 2007 stáhla.
* Poprvé v historii se mistrovství světa koná dvakrát za sebou mimo Evropu.
* Náklady na výstavbu a rekonstrukci stadiónů byly odhadovány na 765 miliónů eur, což byla částka značně podhodnocená, protože Německo v roce 2006 přišly stadióny na dvojnásobek.
* Dvanáct pořadatelských měst podle odhadů navštíví přibližně 600 tisíc zahraničních fanoušků a milióny Brazilců.
* Celkem devět dělníků zemřelo při stavbách či rekonstrukcích 12 fotbalových stadiónů.
* FIFA rozdala 50 tisíc lístků chudým, padesátiprocentní slevu na vstupenky dostali studenti a důchodci. Šlo o reakci na kritiku brazilské vlády, že ceny vstupenek jsou pro domácí obyvatele nepřijatelné.
* Zájemců o práci dobrovolníků při MS bylo neuvěřitelných 130 tisíc, šanci mělo pouze 15 tisíc. Při MS v Německu bylo zájemců 48 tisíc, v JAR 70 tisíc, z toho 7500 lidí bylo ze zahraničí.
Mistři světa:
1930 URUGUAY
1934 ITÁLIE
1938 ITÁLIE
1950 URUGUAY
1954 NĚMECKO
1958 BRAZÍLIE
1962 BRAZÍLIE
1966 ANGLIE
1970 BRAZÍLIE
1974 NĚMECKO
1978 ARGENTINA
1982 ITÁLIE
1986 ARGENTINA
1990 NĚMECKO
1994 BRAZÍLIE
1998 FRANCIE
2002 BRAZÍLIE
2006 ITÁLIE
2010 ŠPANĚLSKO
Pozn.: V roce 1930 se nehrálo o bronz, v roce 1950 byla na programu místo vyřazovacích bojů finálová skupina.
Kdo vyhraje fotbalové MS v Brazílii?
Brazílie
19 %
Argentina
11 %
Německo
23,6 %
Španělsko
9,9 %
Itálie
2 %
Uruguay
4,6 %
Francie
1,5 %
Nizozemsko
3,6 %
Belgie
10,2 %
Chile
1,8 %
Anglie
4,3 %
Portugalsko
4,4 %
některý z afrických států
1,2 %
některý z asijských zástupců
1 %
někdo jiný
1,9 %
Celkem hlasovalo 27149 čtenářů.

Reklama

Související témata: