Hlavní obsah

Nedvěd, Horváth či Vrba favorizují Brazílii, ale i Chile. Souhlasíte?

Praha

Brazílie je největším favoritem nejen v očích fotbalových fanoušků po celém světě, ale třeba i expertů u nás doma. Vedle skvělého týmu může být právě domácí prostředí s mohutnou podporou v hledišti pro Kanárky klíčem k titulu mistrů světa. Soudí to experti, kterým Právo položilo tři shodné anketní otázky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zkušený plzeňský kapitán Pavel Horváth dává největší šance na titul Chile.

Článek
Otázky pro fotbalové experty?
1) Kdo podle vás šampionát vyhraje?
2) Kteří fotbalisté by měli být hvězdami?
3) Proč český tým neprošel kvalifikací?

ANTONÍN PANENKA, účastník MS 1982

1) Největším favoritem je Brazílie, hraje doma, má výborné mužstvo. Silní jsou ale i Argentinci a Španělé a tradičně se do toho můžou zamíchat Němci.

2) Ty největší odvedou vysoký standard, ale nebudou zářit tak, jako ve svých klubech. Tam se hraje víc na ně, ať je to Messi v Barceloně nebo Cristiano Ronaldo v Realu. Spoluhráči vědí, kam jim mají míč dát. V nároďáku jsou hvězdy všichni a budou se chtít prosadit. Důležité bude, aby se všichni podřídili týmu.

3) Hodně jsme ztratili doma. Vyhráli jsme jen jeden zápas, navíc bohužel kvalita mužstva není tak velká, jakou mají přední evropské celky.

PETR ČECH, brankář reprezentace, na MS 2006

1) Zřejmě Brazílie. Doma hraje líp než venku, což ukázala loni i na Poháru FIFA. Domácí prostředí může být klíčové.

2) Věřím hlavně Neymarovi, i díky podpoře domácích fanoušků. Ale i Arjen Robben v dresu Nizozemska, který má v této sezóně velmi dobrou formu, a snad zazáří i můj spoluhráč z Chelsea Eden Hazard v dresu Belgie.

3) Kdybychom alespoň ty dvě domácí remízy s Bulhary a Italy přetavili ve vítězství a získali o čtyři body víc, naše skupina by vypadala jinak. Jenže kdyby ve fotbale neplatí.

MIROSLAV PELTA, předseda FAČR

1) Největším favoritem je brazilská reprezentace, která určitě bude chtít dokázat právě doma, že je nejlepší na světě. Hodně kvalitní tým mají i Němci, kteří opět budou bojovat o medaile.

2) Hvězdy bývají po náročné sezóně unavené. Takže očekávám, že se objeví úplně nové.

3) Hlavní příčinou bylo nezvládnutí domácích zápasů.

PAVEL HORVÁTH, kapitán Plzně

1) Mým favoritem je Chile. Myslím to vážně. Viděl jsem jejich zápasy v přípravě. Sánchez a Vidal představují světovou extratřídu, hrají ve skvělých klubech. A podobných fotbalistů mají v kádru víc. Celkově jejich tým považuju za dobře složený. V rámci krátkodobého turnaje jsou schopni držet krok s největšími favority a hvězdy dodají zkušenosti, které jsou tolik potřebné k úspěchu.

2) Alexis Sánchez. Uplatní kvalitu a zkušenosti, které nasbíral v Barceloně. A pokud se naplní můj předpoklad, že Chile vydrží v turnaji dlouho, bude dost vidět.

3) Neřeknu nic překvapivého. Doma český tým ztrácel moc bodů. Ve vyrovnané skupině jakou jsme měli, je velmi složité tohle manko smazat a postoupit.

PAVEL VRBA, trenér české reprezentace

1) V Jižní Americe budou mít určitou výhodu domácí Brazílie a taky Argentina. Vedle nich bych mezi favority přiřadil Španělsko a Německo. Největším adeptem na pohár je Brazílie. Hodně bude záležet, jak zvládne zahajovací zápas a ustojí tlak.

2) Zrození nové hvězdy se asi nedočkáme. Nejúspěšnější jména budou pořád stejná. Messi, Ronaldo.

3) Venku jsme bodovali dostatečně, ale k úspěchu je potřeba neztrácet doma.

JOSEF HUŠBAUER, záložník Sparty a reprezentace

1) Nejspíš Brazilci, ale troufám si tvrdit, že černým koněm budou Belgičané. Mají perfektně složený mančaft, podle mě dojdou v turnaji hodně daleko.

2) Spíš se objeví nové. Messi neměl nijak dobrou sezónu, byl několikrát zraněný. Cristiano Ronaldo ji měl skvělou, ale v závěru ho také pronásledovala zranění.

3) Doma jsme prohráli s Dány, Arménií, remizovali s Bulhary a Italy, kteří se na Letné zastavili cestou na Pohár FIFA, a byli určitě hratelní. Kdybychom bodovali doma, šli jsme nejmíň do baráže.

PAVEL NEDVĚD, účastník MS 2006

1) Kdybych to věděl, tak si vsadím... (smích) Ale vážně. Podle mě to bude tým z Jižní Ameriky, z trojice Brazílie, Argentina, Uruguay. Rozhodně to nebude mužstvo z Evropy.

2) Objeví se nové hvězdy, ale troufám si říct, že tou největší bude přece jen Messi.

3) Nevyhrávali jsme domácí zápasy. A to je z hlediska postupu z kvalifikace vyloženě smrtelné.

VÍTĚZSLAV LAVIČKA, trenér Sparty

1) Pokud bych měl tipovat, tak to bude tým z Jižní Ameriky.

2) Na každém šampionátu se vyprofilují nové hvězdy, ale věřím i těm stávajícím, pro každého je mistrovství světa obrovskou motivací. Rozhodující však nebudou jednotlivci, ale týmy.

3) To je jednoduché. Naší reprezentaci se nepodařilo získat víc bodů v domácích zápasech.

TOMÁŠ GALÁSEK, účastník MS 2006

1) Přál bych to Brazílii, ale bude to mít strašně těžké. Favority jsou Němci, Španělé, určitě k nim nepatří Argentina.

2) Určitě se objeví nové hvězdy. Třeba německý záložník Götze. U těch stávajících, Ronaldo nebo Messi, bude záležet na tom, kolik jim pro šampionát zbylo sil.

3) Straší nás hlavně domácí zápasy s Arménií a Bulharskem. To je pět bodů. V těch dvou utkáních jsme si prohráli postup aspoň do baráže.

Kdo vyhraje fotbalové MS v Brazílii?
Brazílie
19 %
Argentina
11 %
Německo
23,6 %
Španělsko
9,9 %
Itálie
2 %
Uruguay
4,6 %
Francie
1,5 %
Nizozemsko
3,6 %
Belgie
10,2 %
Chile
1,8 %
Anglie
4,3 %
Portugalsko
4,4 %
některý z afrických států
1,2 %
některý z asijských zástupců
1 %
někdo jiný
1,9 %
Celkem hlasovalo 27149 čtenářů.

Reklama

Související témata: