Hlavní obsah

Potěmkinův trávník přímo v deštném pralese! Barví ho nazeleno, žasnou Angličané

Hrát všude jinde, jen ne v Manausu. To bylo přání všech trenérů před losem fotbalového MS v Brazílii. A dobře věděli, proč. Město budí obavy už jen tím, že leží prakticky uprostřed deštného pralesa. Po celý rok tady panují úmorná vedra a vysoká vlhkost vzduchu, trávník na stadiónu je ke všemu v hrozném stavu. Italové a Angličané si černou kuličku vytáhli. V Manausu vzájemným duelem v sobotu vstoupí do turnaje. A děsí se toho.

Foto: The Sun/News Syndication, Profimedia.cz

Trávník na stadiónu Arena Amazonia v Manausu byl ještě den před výkopem zápasu Anglie - Itálie v hrozném stavu. Pořadatelé dělali proto všechno možné, aby jeho kvalitu vylepšili.

Článek
Fotogalerie

Jako stavění Potěmkinových vesnic bývá označována snaha vylepšit něco více, než tomu tak ve skutečnosti je - falešně přikrášlit skutečnost a zastírat pravdivý stav věcí.

Brazilci si zřejmě řekli, že postaví aspoň Potěmkinův trávník. Server dailymail.co.uk totiž tvrdí, že po vyprahlém trávníku špacíruje správce a barví ho nazeleno. Z přiložené fotografie to spíše vypadá, že prořídlý pažit hnojí nebo chemicky ošetřuje. Na jednom se ale shodnou všichni. Světový šampionát by se vůbec neměl hrát v takovém prostředí.

„Podmínky a hrací plocha by měly odpovídat velikosti akce, jakou je mistrovství světa," protestuje hráčská unie FIFPro.

Jenže marně. Angličané proto doma na soustředění trénovali jako blázni v zimním oblečení, aby se na pralesní kalvárii aspoň trochu připravili. Italové zase absolvovali speciální cviky v sauně.

Horko ovlivní výkon všech

„Myslím si, že horko ovlivní výkon obou mužstev. Připravujeme se velmi poctivě. Podmínky budou extrémní, ale pokud chcete hrát na této úrovni, musíte být nachystáni na všechno," krčí rameny zkušený italský stoper Andrea Barzagli.

Trávník je ke všemu den před výkopem stále v katastrofálním stavu a připomíná spíše pole než hřiště, na kterém se má hrát jeden ze šlágrů světového šampionátu.

„Slyšeli jsme, že hřiště nebude ve stoprocentním stavu. Snad organizátoři udělají vše pro to, aby to velmi neovlivňovalo hru," říká kysele Barzagli.

Hrát fotbal v pralese je zkrátka praštěné. „Vlhkost a vedro v Manausu touto dobou dosahuje nebezpečné úrovně. Je naprosto šokující, že někdo takhle riskuje zdraví hráčů," žasne FIFPro.

Spor se navíc vede také o přestávky na pití. Podle regulí FIFA se zápas přerušuje, když teplota přesahuje 32 stupňů. Podle FIFPro by ovšem hráči měli mít možnost na osvěžení již při hranici 27,9 stupně.

Reklama

Související témata: