Hlavní obsah

Tohle byl sen, teď rychle zpátky na zem, zdůraznil kouč Nizozemců Van Gaal

Salvador/Praha

Chvílemi nevěřícně sledoval, co to jeho hráči provádějí s mistry světa. Jindy poměrně zdrženlivý, nechával kouč nizozemské reprezentace Louis van Gaal volnost emocím a s chutí si plácl s Van Persiem a dalšími hráči. Jeho fotbalisté na MS v Brazílii senzačně porazili Španělsko 5:1.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Robin van Persie jásá s koučem Nizozemců Louisem van Gaalem po vyrovnávací brance proti Španělům.

Článek

„Bylo to úžasné, jako sen. Na něco takového jsme před zápasem nemohli ani pomyslet. Věřili jsme, že vyhrajeme, moc jsme to chtěli, ale že to bude tak vysoké vítězství, to je až neuvěřitelné. A mohli jsme vyhrát 6:1 a víc. Šance jsme měli. Když budu hodně přísný, tak vlastně nemůžeme být spokojeni, pokud si uvědomíme, co jsme všechno neproměnili. Ale to je samozřejmě v určité nadsázce, to si řekneme při rozboru utkání, s chladnou hlavou, abychom se ještě zlepšili. Teď prožíváme neskutečnou euforii,“ cituje Louise van Gaala web FIFA.

Zkušený nizozemský kouč chválil především Robbena s Van Persiem. „Když máte na hrotu Van Persieho a za ním Robbena se Sneijderem, pak disponujete obrovskou ofenzivní silou. A tu jsme využili téměř dokonale. Ale nebylo to jen o těchto třech hráčích. Výborně pracoval celý tým. Při napadání odvedli obrovský kus práce De Jong a Blind, kteří okamžitě podporovali ofenzívu. Byli jsme kritizování, že naše obrana není dost pevná. Tak dala všem pochybovačům jasnou odpověď. Udržela na uzdě ofenzivu mistrů světa,“ zdůraznil nizozemský kouč.

Z fotbalového nebe se však vrátil rychle na pevnou zem. „Užijeme si tu slávu a zítra zase budeme tvrdě pracovat. Porazili jsme mistry světa, dali jsme jim pět gólů, ale nemáme vlastně z pohledu postupu nic. Jistě, tři body jsou dobrý začátek, výsledek a výkon mohou být dobrou vzpruhou, ale se třemi body ještě ze skupiny nepostupujeme. Nemám obavu, že by hráči létali v utkání s Austrálií v oblacích. Jsou to profesionálové, máme společný cíl a oni moc dobře vědí, jak dlouhá a těžká cesta vede k takovému úspěchu, a jak moc bolí, když prohrajete a víte, že jste neudělali maximum,“ zvedl varovný prst.

Na Manchester vůbec nemyslí

Nizozemská média před startem šampionátu spekulovala, že Van Gaal už je hlavou v Manchesteru United a mužstvo nedokáže připravit. Nyní se mu omluvila. „Byl to nesmysl. Teď jsem trenérem nizozemské reprezentace a dělám všechno pro to, aby byla úspěšná. Myslet na Manchester budu po šampionátu. Fakt, že už s ním mám smlouvu, mi naopak dodává klid a jistotu, protože nemusím z hlavy vyhánět myšlenky, co bude, až po šampionátu u národního mužstva skončím. Je to pro mne pozitivní prvek,“ řekl Van Gaal nizozemským novinářům.

Kouče se v tomto ohledu zastal i kapitán Robin van Persie. „Na zápas se Španělskem nás připravil dokonale. Bylo to také vidět. Má ohromné zkušenosti, zná i španělský fotbal, zná nás. Připravil perfektní taktiku, založenou na osobní odpovědnosti a využití individuálních schopností každého z nás. Řekl, co jsou naše úkoly, na co se máme soustředit, ale nesvazoval nás ničím navíc, co bychom sami nevěděli, že musíme udělat,“ nechal nahlédnout pod pokličku přípravy Van Persie, jehož Van Gaal povede i na Old Trafford.

Reklama