Hlavní obsah

Kostaričané v euforii věří v překonání osmifinále z Itálie 1990, kde je sestřelil Skuhravý

Praha

Dvanáct let čekali fotbalisté Kostariky na vítězství v zápase mistrovství světa. Naposledy slavili triumf při světovém šampionátu 2002, když porazili v Ulsanu Čínu. Ze skupiny však tehdy při bitvách v Japonsku a Jižní Koreji nepostoupili, stejně jako o čtyři roky později v Německu, kde dokonce nezískali ani bod. Zato v Brazílii předvedli šokující vstup do turnaje, když v úvodním představení porazili 3:1 Uruguay, čtvrtý tým z posledního MS.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Marco Ureňa (uprostřed) oslavuje se svými spoluhráči z Kostariky třetí gól v síti Uruguaye.

Článek
Fotogalerie

„Jde o největší vítězství pro mě, pro Kostariku, pro každého v zemi. Porazili jsme tým patřící do absolutní světové špičky," prohlásil v euforii Jorge Luis Pinto, kolumbijský trenér ve službách kostarické fotbalové reprezentace. „Triumf patří všem fanouškům, kteří nás na tribunách povzbuzovali a tlačili k obratu v zápase, ke krásnému vítězství," rozplýval se Pinto pro fifa.com.

I přes obrovské oslavy nabádal hráče ke klidu. „Je třeba udržet si emocionální rovnováhu. Jistě, vyhráli jsme nad velkým týmem. Ale turnaj pokračuje a my jsme se zatím do další fáze nekvalifikovali," naznačil Pinto, že jeho tým se nehodlá spokojit s pouhou čtvrtou účastí na mistrovství světa, byť má ve skupině za soupeře tři bývalé světové šampióny.

Dosud největším úspěchem vítězů je osmifinále z mistrovství světa v Itálii 1990, kdy po triumfech nad Skotskem a Švédskem ve skupině nedokázali borci Kostariky přejít přes tehdejší Československo, které slavilo výhru 4:1. Třemi góly tehdy tým ze Střední Ameriky poslal domů útočník Tomáš Skuhravý.

Neztratili hlavu

Nyní hodlají Kostaričané přepsat dějiny. V sobotu se přitom zápas pro svěřence Pinta nevyvíjel dobře. „Ale nikdy jsme neztratili hlavu, byť jsme prohrávali. Nikdo z mých hráčů se nevzdal. V každé chvíli jsme se snažili hrát náš fotbal. Bylo důležité, že jsme neinkasovali druhý gól. Podařilo se nám pár akcí, dostali jsme se do hry, a pak vše vyšperkovali třemi góly," radoval se Pinto.

„Cítím se neskutečně šťastný, ale nejsem překvapený. Ač jsme inkasovali z penalty, byli jsme pozitivní. Šli jsme do zápasu s vědomím, že můžeme vyhrát. A v žádném z okamžiku duelu nás nenapadlo, že je zápas ztracený," juchal Joel Campbel, který jeden gól vstřelil a na další přihrál. „Byl to pro mě skvělý zápas. Radujeme se, ale naše cesta není u konce. Ve zbývajících dvou zápasech chceme vybojovat postup," prohlásil mladý útočník.

Svoji trefu slavil s míčem pod dresem a cumlal si na oslavu premiérového gólu v Brazílii palec. „Brzy budu mít syna. A oslavit jeho narození brankou na mistrovství světa je nejlepší možný způsob," vysvětloval.

Zlomí Uruguay evropské prokletí?

Uruguay řazená před začátkem turnaje po minulém čtvrtém místě mezi spolufavority brazilského šampionátu se rázem octla v děsivé situaci. Klíčový kanonýr Suárez není po operaci kolena fit, navíc nyní bude tým z Jižní Ameriky k postupu potřebovat v ideálním případě vítězné duely s Italy i Angličany. Přitom hra týmu trenéra Oscara Washingtona Tabáreze byla hodně mdlá, postrádala jakýkoliv moment překvapení.

„Netuším, jaký je herní limit Kostariky, ale ve vzájemném souboji hrála skvěle. Byla takticky lepší. Jakmile se ujala vedení, nechala nás hrát. Ale jen v prostoru, kde jsme Kostaričanům nemohli způsobit žádné problémy, žádné nebezpečí," posteskl si Tabárez.

„Nyní nezbývá, než porazit Anglii," vytkl jasný cíl. Jenže Uruguay na mistrovství světa porazila evropského soka naposledy v roce 1970. Tehdy ve čtvrtfinále porazila v prodloužení Sovětský svaz. Následných patnáct zápasů s evropskými soky na některém z šampionátů nikdy neskončilo triumfem Uruguaye!

Reklama

Související témata: