Hlavní obsah

Tiki-taka je mrtvá, vysmál se Španělům legendární Maradona

Praha

Legendární i kontroverzní postavou fotbalové historie je Diego Armando Maradona. Slavný Argentinec pohořel v roli kouče reprezentačního výběru své vlasti na minulém světovém šampionátu v JAR. Po výbuchu úřadujících šampiónů ze Španělska na turnaji v Brazíli se ale pořádně obul do lodivoda evropského celku Vicente del Bosqueho. Nedokázal se prý poučit z evidentního úpadku Barcelony na klubové scéně a ještě nedávno nedostižný herní styl jeho týmu označil Maradona za mrtvý.

Diego Maradona na tiskové konferenci

Článek
Fotogalerie

„To, že španělský tým pomalu, ale jistě stárne, bylo evidentní, když se v jejich úvodním zápase ve skupině B utkali s Nizozemím,“ načal svou kritiku ve sloupku pro Times of India Maradona. Podle kontroverzní postavy argentinského i světového fotbalu usnuli Španělé na vavřínech, které v posledních letech sbírali na mezinárodní i klubové úrovni.

„Španělé hrají ten svůj Tiki-taka styl už nějaký čas. Je to fantastický způsob hry, fanoušci a experti z celého světa se pro tuto značku fotbalové kvality nadchli. Vyhráli tímto způsobem tři největší turnaje mezi lety 2008 a 2012,“ vypočítala úspěchy stylu plného přihrávek argentinská legenda. Podle Maradony to ale byly poslední slavné chvíle Tiki-taky ve službách španělského fotbalu.

„(Vicente del Bosque) ale měl vést v patrnosti, že evropské kluby už našly odpověď na barcelonský styl, který je velice podobný tomu, jaký praktikuje i španělská reprezentace,“ popíchl Maradona kouče reprezentace z Pyrenejského poloostrova. Podle Argentince se ukázala být účinným protilékem proti Tiki-tace hra založená na rychlých protiútocích. „Přesto, že je kritici opakovaně upozorňovali na to, že kouzlo jejich hry bylo už odhaleno, nezměnili vůbec nic,“ nešetřil ostrou municí.

Oranjes prý provedli fotbalovou revoluci

Španělé si následně po mnoha pozitivních rekordech připsali také jeden nechtěný primát - porážka 1:5 s Nizozemci byla vůbec nejhorším startem obhájců titulu do MS v jejich historii. A Maradona se z takřka perfektního výkonu Luis van Gaalových svěřenců ještě stále nevzpamatoval. „Oranjes zase jednou provedli revoluci moderního fotbalu,“ rozplýval se autor tzv. božské ruky na šampionátu v roce 1986, kde Argentinu dovedl k titulu mistrů světa.

„Robin van Persie a Arjen Robben hráli ve skvělém rytmu a to bylo na obhájce trofeje prostě moc. Španělská obrana vůbec nevěděla, co si počít, stejně tak Iker Casillas,“ zhodnotil teprve druhou porážku Španělů v posledních 55 soutěžních zápasech Maradona a zásluhy za výsledek připsal kouči Oranjes Louisi van Gaalovi. „Odvedl fantastickou práci s relativně mladým nizozemským týmem, který ze sebe proti světovým šampiónům vydal beze zbytku vše. Toto vítězství by jim mělo zaručit, že se na začátku vyřazovací fáze turnaje vyhnou Brazílii."

Je podle Vás španělský styl Tiki-taka ve fotbale již přežitý?
Ano.
84,8 %
Ne.
15,2 %
Celkem hlasovalo 30689 čtenářů.

Reklama

Související témata: