Hlavní obsah

Němci díky hattricku Müllera rozstříleli Portugalce. Střídající Brooks rozesmutnil Ghanu, Nigérie hrála s Íránem bez gólů

Praha
Aktualizováno

Ze šlágru dne se stala jednoznačná partie. Fotbalisté Německa potvrdili na světovém šampionátu ve svém úvodním zápase roli velkého favorita, když díky hattricku Thomase Müllera rozstříleli Portugalsko 4:0. Sladká pomsta se povedla Američanům. Zámořský celek oplatil Ghaně čtyři roky starou osmifinálovou porážku z MS v Jihoafrické republice. V Natalu udolal soupeře 2:1, když rozhodující gól vstřelil v 86. minutě John Brooks. Zklamáním pro fanoušky skončil souboj ve skupině F mezi Íránem a Nigérií. V nezáživném střetnutí se zrodila první bezbranková remíza na turnaji.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Fotbalisté USA slaví gól v síti Ghany na mistrovství světa v Brazílii.

Článek
Fotogalerie

Pro portugalský tým v čele s úřadujícím nejlepším fotbalistou světa Cristianem Ronaldem se vyvíjelo od začátku očekávaného utkání s Německem vše špatně. Obrovskou chybu gólmana Patrícia ještě Khedira, před nímž byla už jen prázdná brána, nepotrestal. Vzápětí ale Müller po zákroku Pereiry na Götzeho proměnil penaltu.

Po půlhodině hry navýšil vedení Němců Mats Hummels. Naděje Portugalců dostaly záhy další ránu, když byl po útoku hlavou na Müllera vyloučen stoper Pepe. Do poločasu už bylo prakticky rozhodnuto, před přestávkou se totiž podruhé trefil Müller, který v závěru utkání završil hattrick a uzavřel skóre zápasu na 4:0.

Portugalcům se navíc zranil Hugo Almeida a Coentrao, v dresu Německa odkulhal zase z utkání Hummels.

V nudné partii gól nepadl

Po včerejším vítězství Argentiny nad Bosnou a Hercegovinou vstoupily v pondělí do turnaje i zbylé dva týmy skupiny F. Utkání mezi Íránem a Nigérií však příliš fotbalové krásy nenabídlo. V zápase chudém na šance čekali diváci na gól marně. Na šampionátu v Brazílii se tak zrodila první remíza a ani jeden ze soupeřů nepřerušil šestnáctiletou sérii utkání na mistrovství světa bez výhry.

Brooks zajistil Američanům tři body

Duel USA s Ghanou začal pořádně zostra. Američané šokovali protivníka po třiceti vteřinách hry, kdy se trefil Clint Dempsey. Jednatřicetiletý útočník zaznamenal pátý nejrychlejší gól v historii MS. Ghana si po změně stran vypracovala několik výtečných šancí na vyrovnání, gólu se však dočkala až v 82. minutě. Brankáře Howarda překonal šajtlí André Ayew.

Jenže Američané přispěchali s rychlou odpovědí, čtyři minuty před koncem základní hrací doby vrátil USA jednobrankové vedení hlavou střídající Brooks.

Pondělní program MS:
Skupina G
Německo - Portugalsko 4:0
Branky: 11. (z pen.),45., 78. Müller, 32. Hummels.
Skupina F
Írán - Nigérie 0:0
Skupina G
Ghana - USA 1:2
Branky: 82. A. Ayew - 1. Dempsey, 86. Brooks.

Reklama