Hlavní obsah

Po Liberci dal Mehmedi gól také Ekvádoru, stačilo jen oholit plnovous

Brasília

Uhodnete, co má Ekvádor společného s Libercem? Oběma těmto soupeřům dal v této sezóně gól Admir Mehmedi, makedonský rodák reprezentující Švýcarsko a hrající za německý Freiburg. Postaral se o jeden z nejzajímavějších příběhů úvodu fotbalového mistrovství světa v Brazílii. Již ve třetí minutě pobytu na hřišti jako střídající žolík nastartoval velký obrat, který skončil výhrou Švýcarů 2:1.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Švýcar Admir Mehmedi jásá poté, co vstřelil gól Ekvádoru.

Článek
Fotogalerie

Recept na skórování může být někdy triviálně jednoduchý. „Před zápasem jsem si oholil plnovous, protože jsem myslel, že by mi to mohlo pomoci ke gólu. A zafungovalo to okamžitě," křenil se šťastný Admir Mehmedi.

Helvétský kříž spasili dva střídající Balkánci. Haris Seferovic, který rozhodl ve třetí minutě nastaveného času, je zase rodákem z bosenského Sanski Mostu. „Velký dík patří mému otci, který má dnes narozeniny. Právě jemu věnuji můj gól," jásal Seferovic.

I v tom si jsou oba hrdinové podobní. Mehmedi zase posílá všechny své góly do nebe babičce, která mu zemřela loni v červnu.

Babička je na obloze velmi hrdá

„Okamžitě jsem si vzpomněl na babičku. Ihned. Byla to velmi dojemné chvíle," cituje Mehmediho švýcarský Blick.

Za Freiburg se v sezóně trefil dvanáctkrát, pokaždé pak zabodl prsty směrem k obloze. „Všichni moji ostatní prarodiče velmi brzy zemřeli. Jen s ní jsem se mohl těšit jako dítě v době, kdy jsem byl v Makedonii," líčí Admir.

Ve vlasti svých rodičů mu babička vždycky dala všechno, co potřeboval. „Radou i podporou. Často jsem chodil do herny, hlavně na Playstation. A ona mi na to dávala peníze. Jsem si naprosto jistý, že babička je na obloze na mě velmi hrdá."

Loni v září byl spoluhráč českých legionářů Daridy, Pilaře a Krmaše výraznou postavou pohárového duelu Freiburg - Liberec. Mehmedi nejdřív střelou zdálky zvýšil na 2:0, v závěru však neuvěřitelnou hrubkou pomohl Rabušicovi ke gólu na konečných 2:2.

Reklama

Související témata: