Hlavní obsah

Je to skvělá pomoc, oceňuje systém GoalControl rozhodčí Královec

Praha

Nejlepší český fotbalový sudí Pavel Královec vítá nový systém GoalControl, který pomocí sedmi vysokorychlostních kamer dokáže přesně určit, zda míč přešel brankovou čáru a padl tak gól. Poprvé potvrdil vstřelení branky v utkání Francie s Hondurasem, kdy Karim Benzema trefil tyč, od níž se míč odrazil ven, ale gólman Noel Valladares si ho srazil do branky. „Pouhým okem to rozhodčí nemohli postřehnout,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo český arbitr.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Historický moment! Po Benzemově střele se brankář Hondurasu Valladares snaží zachránit situaci, technologie však ukázala, že míč byl za čárou.

Článek

Měli rozhodčí šanci vidět míč za brankovou čárou?

Podle mě neměli, i když byli ve správném postavení jak hlavní tak asistent. Seběhlo se to v jedné sekundě. Pouhým okem to rozhodčí nemohli postřehnout. Tohle jsou velice obtížné situace pro posouzení, ale pro vývoj zápasu klíčové.

Takže vítáte systém GoalControl?

Samozřejmě! Je to skvělá pomoc pro rozhodčí. Buď potvrdí váš dojem, co jste viděl, nebo vám pomůže v situaci, kterou jste nemohl vidět tak dobře. Třeba proto, že se před vás najednou dostali hráči...

Už jste se s ním setkal osobně?

Měl jsem tu čest ho testovat. Při přípravném utkání Nizozemska s Ekvádorem a hodně jsem ho ocenil. Byl tam moment, kdy jsem si říkal, bude to gól nebo ne. A systém potvrdil, že byl.

Jak vás o gólu informuje?

Na ruce mají nejen hlavní rozhodčí, ale i oba asistenti a čtvrtý sudí speciální hodinky. Když padne gól, začnou vibrovat a na display se rozsvítí nápis "GOAL". To se opakuje několikrát. Kdyby z nějakého důvodu hlavní nezareagoval, kolegové ho upozorní, ale ta signalizace je tak výrazná, že ji nelze přehlédnout.

Kolik sekund uběhne od sporné situace k rozsvícení displaye a vibrace?

Řekl bych, že jediná. Je to velice rychlé. Bylo to vidět i v neděli, kdy rozhodčí Ricci velmi rychle ukázal do středového kruhu. A to tam byl ještě ten moment, kdy se míč odrazil od tyče, což gól nebyl.

Ozývají se však hlasy, že systém je nevyzkoušený...

To jsou nesmysly. Zkoušel se v desítkách, možná i stovce zápasů, loni dokonce na Konfederačním poháru FIFA. Trvalo to víc než rok, hodinky měly na ruce desítky rozhodčích. Je spolehlivý. Nové technologie si ale nerazí cestu lehce. Tento systém má budoucnost a ušetří sudím mnoho problémů a ostatním aktérům zápasu, včetně fanoušků, spoustu mnohdy vyhrocených diskusí.

Reklama

Související témata: