Hlavní obsah

Írán - Nigérie 0:0Bídný duel přinesl první remízu, která potěšila jen Argentinu s Bosnou

Argentina může být klidná. Bosnu v úvodním duelu skupiny F na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii porazila, a když sledovala, jakou bídu předvedli ve vzájemném duelu v Curitibě její dva další soupeři, už počítá s postupem. A nováček z Bosny má také stále velkou šanci... Írán remizoval s Nigérií 0:0, což je vůbec první nerozhodný výsledek na letošním šampionátu. Dlužno dodat, že se zrodil po zatím nejslabším zápase na turnaji.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Nigérijský brankář Vincent Enyeama (druhý zleva) zasahuje v utkání s Íránem.

Článek
Fotogalerie

Jedno měli oba soupeři před utkáním společné. Ani jeden z týmů nevyhrál na MS od roku 1998, Nigérie čekala na výhru na šampionátu osm zápasů.

Nigérie však jako úřadující šampión Afriky byla přece jen favoritem. V 8. minutě Emenike dobře ustál souboj u postranní čáry, odcentroval míč do šestnáctky, kde se jen těsně nepodařilo lépe zakončit Musovi. Poté se ve vápně dostal k míči také Onazi, jenže ten zase pálil těsně vedle pravé íránské tyče.

Jinak byl však africký tým směrem dopředu hodně darebný, teprve po půlhodince se Musa pokusil z přímého kopu překvapit hůře postaveného brankáře Haghíghího. Gólman se stihl vrátit ke své tyči a vyrazit míč na rohový kop.

Nenápadní Íránci tak mohli udeřit jako první! Ve 34. minutě kopali roh, Afričané neuhlídali Ghúčanedžháda, který hlavičkoval na malém vápně a radost mu překazil skvělý Enyeamův zákrok na čáře. Nigérijský brankář v tu chvíli nejlépe demonstroval, proč má přezdívku Kočka...

Pasivitu odměnil pískot

Také po přestávce byl k vidění mizerný duel. Pasivitu obou celků dokonce odměnil pískot diváků, který se začal z hlediště ozývat.

Bezbranková plichta jako by byla předem nalajnovaná. Jak ostatně během zápasu na sociálních sítích podotkl anglický internacionál Gary Lineker - Írán udržel v kvalifikaci více čistých kont, než kterýkoliv jiný tým, který se kvalifikoval, a Nigérie zase dala nejméně branek...

S bodem byl víc spokojený Írán, pro oba celky však platí, že s podobnými výkony sotva překročí práh základní skupiny.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina F:
Írán - Nigérie 0:0
Rozhodčí: Vera - Lescano, Romero (všichni Ekv.). ŽK: Tajmúríján (Írán). Diváci: 39 081.
Írán: A. Haghíghí - Púládí, Montazerí, Sadeghí, Hosejní - Tajmúríján, Hajdárí (89. Šodžáí) - Hadžsáfí, Nekúnam, Dadžagá (78. Džahánbachš) - Ghúčanedžhád. Trenér: Queiroz.
Nigérie: Enyeama - Omeruo, Oboabona (29. Yobo), Oshaniwa, Ambrose - Mikel, Azeez (69. Odemwingie), Onazi - Musa, Emenike, Moses (52. Ameobi). Trenér: Keshi.
Postoupí fotbalisté Nigérie a Íránu do osmifinále MS?
Osmifinále si zahrají oba týmy
3 %
Postoupí pouze Nigérie
11,8 %
Postoupí pouze Írán
4,4 %
Do osmifinále nepostoupí ani jeden z těchto týmů
80,8 %
Celkem hlasovalo 2433 čtenářů.

Reklama

Související témata: