Hlavní obsah

Diváci pískali, íránský kouč ale zářil štěstím. Hráči zaslouží absolutorium, tvrdí

Nuda, bída, mizérie. Vyjma několika světlých výjimek zhlédli diváci v baixadské aréně v Curitibě nezáživnou partii. Zápas skupiny F mezi fotbalisty Nigérie a Íránu přinesl minimum šancí a první bezbrankovou remízu šampionátu v Brazílii, s níž byli podstatně spokojenější hráči Melli, jak se asijskému týmu přezdívá.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Íránský obránce Pažmán Montazerí (č. 15) se snaží zastavit Nigérijce Ahmeda Musu (vlevo).

Článek
Fotogalerie

Africký šampión sice začal náporem, z kterého ale nic nevytěžil a v dalším průběhu marně hledal recept na propracovanou a zodpovědnou obranu soupeře. Íránci byli dokonce blízko tomu, aby po dlouhých šestnácti letech znovu slavili výhru na mistrovství světa. Po hlavičce Ghúčanedžháda však zachránil Superorly od jistého gólu brankář Enyeama.

Přesto Íránci po závěrečném hvizdu rozhodčího Very hýřili nadšením. „Jsem velmi šťastný. Hráli jsme proti velmi těžkému soupeři, bojovali jsme devadesát minut o každý míč. Myslím, že si hráči zaslouží absolutorium," uvedl po utkání kouč íránských fotbalistů Carlos Queiroz.

Byl rád, že si jeho svěřenci nadále drží naději na postup do osmifinále. Byť asijský celek nyní čekají favorité skupiny - Argentina a Bosna. "Nechci teď myslet na Argentinu. Jsem teď velmi unavený, byl to opravdu náročný zápas. Nejdůležitější je, že je pro nás stále vše otevřené," doplnil.

Nigérijci byli v držení míče lepší, střelecky byli aktivnější, jenže na hřišti jim chyběl větší pohyb. A po zápase cítili i trochu křivdu. V 7. minutě totiž dopravili míč do sítě, sudí ale už předtím přerušili hru kvůli útočnému faulu a gól tedy neuznali.

"Chtěli jsme dát rychlý gól, také jsme jej vstřelili, ale rozhodčí ještě předtím zapískal. Podle mě to bylo nesprávné rozhodnutí, ale musím jej respektovat. Respekt patří i hráčům Íránu, měli jasný plán do zápasu. Chtěli hlavně stát vzadu a bránit. A to také plnili." řekl nigérijský kouč Stephen Keshi.

Pondělní souboj v Curitibě žádnou atraktivní podívanou nenabídl. Místo brankových hodů se diváci museli smířit se střeleckým půstem. Předvedená hra ochozy nenadchla, během druhého poločasu a po skončení utkání se tak z tribun ozýval mohutný pískot.

Postoupí fotbalisté Nigérie a Íránu do osmifinále MS?
Osmifinále si zahrají oba týmy
3 %
Postoupí pouze Nigérie
11,8 %
Postoupí pouze Írán
4,4 %
Do osmifinále nepostoupí ani jeden z těchto týmů
80,8 %
Celkem hlasovalo 2433 čtenářů.

Reklama

Související témata: