Hlavní obsah

Nezpanikařili jsme, chválili se Rudí ďáblové po upachtěném triumfu nad outsiderem

Ostudu odvrátili, ale trpěli. Fotbalisté Belgie jsou řazeni do širšího okruhu favoritů světového šampionátu v Brazílii. Ale hvězdná sestava trenéra Wilmotse se v úvodním vystoupení skupiny H strašidelně trápila při duelu s Alžírskem. Až střídající hráči zajistili Rudým ďáblům tři body za výhru 2:1.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Střídající Dries Mertens pozvedl belgickou ofenzivu a nakonec zaznamenal vítězný gól v souboji s Alžírskem.

Článek
Fotogalerie

„Byl to křest ohněm. Skutečným ohněm," přiznával po vítězství 2:1 kapitán Belgičanů Vincent Kompany. Stejně jako většina spoluhráčů notně zaostal za výkony, které předvádí na klubové úrovni. Vždyť Rudí ďáblové mají v Brazílii mužstvo složené z hvězd předních evropských mužstev. Jenže v konfrontaci s Alžírskem dlouho nebylo patrné, jak kvalitním mužstvem Wilmots disponuje.

„Na našem týmu se projevila obrovská nervozita. Udělali jsme jedinou chybu a byli za ni potrestáni. Zápas, který jsme očekávali hodně náročný, se tím pádem stal ještě složitější," vracel se trenér belgického týmu Marc Wilmots k okamžiku z pětadvacáté minuty, kdy Fighúlí proměnil pokutový kop.

Alžírsko přitom skórovalo na mistrovství světa po 506 minutách. Naposledy se africká země trefila na šampionátu v Mexiku 1986. Rekord v neschopnosti dostat míč do sítě soupeře zůstal Bolívii, která neskórovala na MS 517 minut.

Belgičanům šokovaným nepříznivým vývojem hra notně vázla a Alžírsko sahalo po senzačním úspěchu. „Jsem trochu zklamaný, byli jsme kousek od vítězství," posteskl si Vahid Halilhodžič, trenér Alžírska.

Alžířané se zlobili na rozhodčího

Přesně jeho tým dělilo od triumfu dvacet minut. Jenže trenér Wilmots měl šťastnou ruku při střídání. Obrat totiž zařídili náhradníci Fellaini a Mertens. „Skvělé vítězství pro Belgii. Moje rodina dorazila přímo do Brazílie. Byl zvláštní pocit rozhodnout zápas mistrovství světa, který moji nejbližší sledovali přímo na stadiónu," rozplýval se Dries Mertens, jenž do utkání naskočil ve 46. minutě a vstřelil vítěznou branku po parádním pasu od Hazarda. „Celé akci předcházel zcela jednoznačný faul na Fighúlího. Jenže sudí udělal chybu, nepísknul, a tak šel soupeř do protiútoku," zlobil se trenér alžírského výběru.

Belgičany pochopitelně nářky protivníka nechávali klidnými. Tři body jim nikdo nevezme. „S výjimkou jediné situace jsme měli Alžírsko pod kontrolou, vůbec jsme je nepustili do šance," zůstal nad věcí Kompany. „Byli jsme odměněni za trpělivost. Ukázali jsme psychickou odolnost a poděkování patří hráčům z lavičky. Myslím, že jsme soupeře unavili," rozplýval se belgický trenér. „Po jediné chybě v utkání jsme nezpanikařili. Je třeba vidět, že soupeř měl jediný útok za celý zápas, my jsme měli převahu a napravili po přestávce slabou první půli," říkal belgický záložník Eden Hazard.

„Dali jsme jim tolik prostoru, že se vyrovnání ani nedivím," posteskl si Halilhodžič. „Ale není důvod ke smutku či slzám. Hráči odvedli výkon, za nějž se nemusí stydět," povzbuzoval svěřence trenér alžírského týmu.

Reklama

Související témata: