Hlavní obsah

VIDEO: Kymácející se schodiště na Maracaná vzbuzuje strach. Fanoušci se děsí tragédie

Rio de Janeiro

Fanoušci chystající se na dnešní zápas skupiny B mistrovství světa mezi Španělskem a Chile dávají najevo svůj strach z návštěvy stadiónu Maracaná v Riu de Janeiro, na kterém se utkání odehraje. Ze stanice metra vede na fotbalový chrám jediná přístupová cesta a příznivci během ní musejí přejít přes provizorně vybudované dřevěné schodiště podpírané lešením. A to se pod náporem proudících fanoušků kymácí ze strany na stranu.

Fanoušci na kymácejících se schodech

 
Článek

Při sledování zveřejněného videa zachycujícího pohyb fanoušků ze stadiónu Maracaná po nedělním zápase Argentiny s Bosnou a Hercegovinou běhá mráz po zádech. Konstrukce pod náporem fanoušků vůbec nepůsobí stabilně a někteří dokonce přiznávají, že mají strach z možného zřícení a následné tragédie.

„Procházejí tudy tisíce lidí, lešení se hýbe a nehoda je jen otázkou času," říká systémový inženýr Jorge Martínez z Mexika, jenž přes schodiště po zápase Argentiny s Mexikem rovněž procházel. Na stížnosti lidí už zareagovaly úřady státu Rio de Janeiro, schodiště prý nechaly překontrolovat a vyztužily ho.

Obavy fanoušků se tím ale nezmírnily. „Vstup z druhé strany stadiónu pro VIP hosty vybudovaný z betonu je v pohodě. Ale tenhle, po kterém chodí skoro každý, je vadný a nebezpečný," tvrdí Juan Miranda, elektrikář z Chile.

„Na schodech není ani údaj o kapacitě. Na zápas Chile se Španělskem bude moře lidí, takže musím přijít dříve, abych byl v bezpečí," dodal Miranda.

Legendární stadión Maracaná byl vybudován v roce 1950 kvůli mistrovství světa v témže roce. Na finále tehdy dorazilo 200 tisíc fanoušků, jedna z nejvyšších návštěv v historii fotbalu. Na letošním šampionátu hostí Maracaná sedm zápasů, včetně toho finálového.

Reklama