Hlavní obsah

Němci mají v Brazílii tajnou zbraň, k deklasování Portugalska pomohla i moderní aplikace

Sao Paulo

Romantické časy i ve fotbale končí. Pryč je doba trenérů, kteří se nezajímali o moderní trendy, oznámili v šatně sestavu, a šlo se na věc. Fotbal se stává čím dál tím větší vědou, což dokazuje i právě probíhající mistrovství světa v Brazílii. Zápasy snímají desítky kamer a z nasbíraného materiálu pak lze vychrlit neuvěřitelné množství dat, s jejichž pomocí mohou trenéři zápasy analyzovat.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Autor hattricku Thomas Müller (vlevo) a Sami Khedira oslavují výhru německého týmu na MS nad Portugalskem.

Článek

A pak že už fotbal není věda. Každý trenér je samozřejmě natolik zkušený, aby účinkování daného fotbalisty během utkání zhodnotil podle vlastního uvážení. Moderní technika však v poslední době doslova chrlí nová data a statistiky, které rozpitvají jakoukoli činnost na hřišti, jež vás napadne.

„Na tyto analýzy a statistiky jsem si zvykl již v Austrálii. Tam si na nich hodně zakládají," poukázal během jara Vítězslav Lavička, trenér mistrovské Sparty. Analytická číslíčka využíval již během angažmá v Sydney.

Aplikaci vyvíjeli i trenéři

A šampionát v Brazílii? Thomas Müller přebírá míč, uvolňuje se a střílí další gól do sítě Portugalska. Záběry z tohoto momentu letí na desítky obrazovek. A také do datového centra německé fotbalové reprezentace, kde jsou okamžitě analyzovány. Výsledky budou za pár desítek minut k dispozici trenérům německého týmu. Ti mají letos jednoho pomocníka navíc - analýzu dat ze senzorů a kamer, které zaznamenávají celý průběh hry.

Aplikace SAP Match Insights německým trenérům poskytne mnohem detailnější informace, než jakých by si mohli všimnout pouhým zrakem. Umožňuje jim detailně analyzovat hru a vylepšit herní projev celého mužstva i jednotlivých hráčů. Tato aplikace je výsledkem dlouhodobé spolupráce společnosti SAP s německou fotbalovou asociací (DFB), na jejím vývoji se podíleli i trenéři národního mužstva.

Sedm miliónů datových záznamů během chvíle

Němci aplikaci využívali již během kvalifikace. Díky rychlému zpracování informací je možné v reálném čase vyhodnocovat obrovské množství dat získaných z kamer kolem hřiště. Jen pro představu, podle bývalého slavného útočníka a současného manažera německého národního týmu Olivera Bierhoffa, může 10 hráčů se třemi míči vyprodukovat během pouhých 10 minut více než sedm miliónů datových záznamů. Ty pak může aplikace okamžitě zobrazit v přehledné grafické podobě.

Snadno si tak lze například přehrát situaci předcházející inkasované brance, zjistit, jak se konkrétní hráč pohyboval po hřišti či jak řešil konkrétní herní situaci. Tyto údaje pak pomohou trenérům individuálně upravit trénink a připravit se na další zápasy.

„Aplikace může úplně proměnit vnímání fotbalu nejen pro trenéry, ale i pro hráče, fanoušky, a samozřejmě také média," uvedl Bierhoff.

Do budoucna by mohly být informace z této aplikace dostupné i pro fotbalové fanoušky na stadiónech prostřednictvím jejich chytrých telefonů a tabletů.

Reklama

Související témata: