Hlavní obsah

Itálie - Kostarika 0:1Další senzace! Kostarika porazila Itálii a jde do osmifinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
44. Ruíz 0 : 1
Záznam online reportáže

Skupina D má neuvěřitelné rozuzlení. Outsider z Kostariky porazil v pátek v Recife favorizovanou Itálii a zajistil si postup. Pro Anglii to znamená, že na šampionátu končí a Italové si to rozdají v úterý o osmifinále s Uruguayí.

Foto: Yves Herman, Reuters

Italští fotbalisté (zleva) Claudio Marchisio, Mario Balotelli a Daniele De Rossi krátce po inkasovaném gólu v utkání s Kostarikou.

Článek
Fotogalerie

Italský kouč Prandelli udělal oproti utkání s Anglií tři změny v sestavě. Tou nejviditelnější byl návrat kapitána Buffona do branky po vyléčení zraněného kotníku. Ten se jen ohlédl v úvodu po hlavičce volného Borgese, která ale letěla přes břevno. Italové nikam nespěchali, ale jejich postupný útok si dokázali Kostaričané pohlídat. Sami však hledali marně recept na defenzívu squadry azzurry. Bohorovná hra Italů však vyvolávala chvílemi v hledišti pískot.

Po křivdě přišla pomsta

Když se rozhodli pro kolmici dopředu, chytali se útočníci do ofsajdové pasti. Balotelli se pak marně snažil projít přes dva až tři zadáky, kteří mu věnovali zvýšenou pozornost. A když to zkusil Motta za hranicí šestnáctky, jeho střela nenašla cíl. Obrovskou šanci měl po půlhodině Balotelli, kterého vyslal za obranu soupeře Pirlo. Italský útočník sice přeloboval gólmana, ale míč šel mimo branku. Po další přihrávce pro změnu pálil z voleje přímo do brankáře. Po Pirlových přihrávkách však měla kostarická obrana velké problémy.

Buffon měl dlouhé minuty klid, až po střele Bolaňose musel předvést skok k tyči. Po dalším rohovém kopu sice zakončovali Kostaričané nepřesně, ale ve 43. minutě je sudí Osses okradl o pokutový kop. Campbell poprvé utekl italské obraně a Chiellini ho poslal nekompromisně k zemi. Kostaričené se sice několik sekund zlobili, ale pomstili se vzápětí, když Díaz našel centrem z levé strany Ruíze. Na jeho hlavičku Buffon nedosáhl a míč se od břevna odrazil za brankovou čáru. Gól potvrdila i technologie GoalControl. Na hodinkách sudího se rozsvítil nápis: GOAL.

Pěší kombinace změnu nepřinesla

Italové po změně stran pokračovali ve své pomalé hře. V šatně jim zřejmě nedošlo, že případná porážka by pro ně mohla být velkou komplikací. Pozorná obrana soupeře jim ale nic nedovolila. Naopak dlouhými míči hledali vpředu především Campbella, který italské zadáky pořádně proháněl. Evropský favorit si vytvořil územní převahu, ale bez efektu. Darmianovu ránu z dvaceti metrů vytáhl Navas konečky prstů nad břevno. Parádní zákrok vytáhl i proti Pirlově ráně z trestného kopu.

Pro Italy byl nepřekonatelný problém přejít už přes první vlnu bránících hráčů. K té druhé se prakticky ani nedostali. Pokud se jim to občas povedlo, útočná akce na ní skončila. Jejich postupný útok ostře kontrastoval s přímočarostí Kostaričanů a jejich přihrávkami na jeden dotek. S přibývajícími minutami narůstala italská bezradnost. Většina jejich akcí končila v ofsajdové pasti. Na rychlé Kostaričany nedokázali nic účinného vymyslet.

Italové vypadali, jako by jim došly síly. Individuálně se nedokázali prosadit, soupeře nerozebrali technickými akcemi ani rychlým pohybem. Sami sebe brzdili spoustou zpětných přihrávek. K ohrožení branky se vůbec nedostali. Další senzace šampionátu tak byla na světě.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina D:
Itálie - Kostarika 0:1 (0:1)
Branka: 44. Ruíz. Rozhodčí: Osses - Astroza, Roman (všichni Chile). ŽK: Balotelli - Cubero. Diváci: 40.285.
Itálie: Buffon - Abate, Barzagli, Chiellini, Darmian - De Rossi - Candreva (57. L. Insigne), Thiago Motta (46. Cassano), Pirlo, Marchisio (70. Cerci) - Balotelli. Trenér: Prandelli.
Kostarika: Navas - Gamboa, Duarte, G. González, Umaňa, Díaz - Ruíz (81. Brenes), Borges, Tejeda (68. Cubero), Bolaňos - Campbell (74. Ureňa). Trenér: Pinto.

Reklama

Související témata: