Hlavní obsah

Situace se dramatizuje. Rozhodne o postupujícím až los?

Sao Paulo/Praha

K mimořádně zajímavé situaci může na světovém fotbalovém šampionátu v Brazílii dojít v základní skupině F. Za určitých okolností by po středečních závěrečných zápasech o postupu Nigérie či Íránu mohl rozhodovat až los!

Foto: Michael Dalder, Reuters

Peter Odemwingie z Nigérie oslavuje svou trefu do sítě Bosny.

Článek

Ještě nikdy v historii světových šampionátů se nestalo, aby o vyřazení týmu ze závěrečného turnaje rozhodl los, upozorňuje server deníku Daily Mail. Přitom k tomu, aby představitelé FIFA museli sáhnout k tomuto řešení je zapotřebí, aby Argentina zdolala 1:0 tým Nigérie a Írán stejným výsledkem porazil Bosnu a Hercegovinu, která již na postup pomýšlet nemůže.

Poté by africký i asijský celek měly na svém kontě čtyři body, shodné skóre 1:1 a vzájemný zápas skončil bez branek. Žádné z vyšších kritérií by tedy některý z týmů „neupřednostnilo" a ke slovu by musel přijít los.

Jen jednou, v roce 1990 při MS v Itálii, rozhodoval los o pořadí na druhém a třetím místě za vítěznou Anglií mezi Irskem a Nizozemskem. Tehdy však do další fáze postupovaly tři celky a dál šli tudíž oba soupeři.

Kritéria pro umístění dvou či více týmů ve skupině při shodném bodovém zisku:
1. lepší rozdíl v celkovém skóre ze všech zápasů
2. více vstřelených branek ve všech zápasech
3. více získaných bodů ve vzájemných zápasech
4. lepší celkové skóre ze vzájemných zápasů
5. více vstřelených branek ve vzájemných zápasech
6. los

V kvalifikaci mistrovství světa v roce 1954 rozhodl los poté, co nerozhodně skončil dodatečný zápas o postup mezi Španělskem a Tureckem v Římě. Čtrnáctiletý italský chlapec tehdy losem vyřadil Španělsko.

Reklama

Související témata: