Hlavní obsah

Austrálie - Španělsko 0:3Iniesta servíroval kolmice, Španělé se s MS loučí výhrou nad Austrálií

MinutaMin. Tým Hráč Akce
36. Villa 0 : 1
69. Torres 0 : 2
82. Mata 0 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Geniální přihrávky Andrése Iniesty, po nichž skórovali Villa a Torres, odvrátily ostudný scénář, který hrozil Španělům. Ti se mohli se stát prvním obhájcem světového zlata, který na následujícím šampionátu neuhrál ani bod. Úřadující mistři světa se však rozloučili s Brazílií vítězně, Austrálii porazili jednoznačně 3:0.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Španělští fotbalisté Andrés Iniesta (uprostřed) a Sergio Ramos (15) slaví branku Davida Villy (vlevo) v zápase proti Austrálii.

Článek

Zápas měl nulovou důležitost, šlo pouze o napravení prestiže, kterou měli po dvou porážkách (1:5 s Nizozemskem, 0:2 s Chile) řádně pošramocenou především Španělé. Což se jim tříbrankovou výhrou částečně povedlo.

Obhájci nastoupili ve značně obměněné sestavě, na lavičku usedli Casillas, Martínez, Busquets, Costa, Silva či Azpilicueta. Tempo nebylo zpočátku kdovíjaké, až kolem 20. minuty přidali Evropané na obrátkách. Nejdřív pálil nebezpečně Cazorla, vzápětí z levé strany Jordi Alba. V 34. minutě se na pravé straně nádherně uvolnil Villa, přihrával na zadní tyč Torresovi, a kdyby jej na poslední chvíli australští obránci neodstavili tělem, střílel by do prázdné branky.

V 36. předvedli Španělé báječnou akci. Všechno začal Iniesta, který vymyslel fantastickou kolmici na Juanfrana. Ten přihrál před branku Villovi, jenž pohotovou patičkou zajistil Španělům vedení.

Australané se v prvním poločase k ničemu nedostali, gólmana Reinu neohrozili. Po přestávce přece jen ztratili ostych, i tak si vyloženou příležitost nepřipravili.

Španělé se už nehnali tolik do ofenzivy, čekali trpělivě na svoji šanci. Přišla v 69. minutě, kdy se další skvostnou kolmicí se prezentoval Iniesta. Torres převzal balon a s přehledem podél brankáře zvýšil. Španělé nakonec přidali ještě třetí trefu, kterou obstaral střídající Mata.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina B:
Austrálie - Španělsko 0:3 (0:1)
Branky: 36. Villa, 69. Torres, 82. Mata. Rozhodčí: Šukralla - Tulifat, Salih (všichni Bah.). ŽK: Spiranovic, Jedinak - Ramos. Diváci: 39 375.
Austrálie: Ryan - McGowan, Wilkinson, Spiranovic, Davidson - McKay, Jedinak, Bozanic (72. Bresciano) - Leckie, Taggart (46. Halloran), Oar (61. Troisi). Trenér: Postecoglou.
Španělsko: Reina - Juanfran, Albiol, Ramos, Alba - Xabi Alonso (83. Silva), Koke - Cazorla (68. Fábregas), Iniesta, Villa (56. Mata) - Torres. Trenér: Del Bosque.

Reklama

Související témata: