Hlavní obsah

Jsme jako mušketýři. Těžíme z fantastického kolektivu, juchali Mexičané po skalpu Chorvatů

Praha

V extázi se topili fotbalisté Mexika po skvostných deseti minutách souboje s Chorvatskem, kdy konkurenta v boji o postup ze skupiny A na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii doslova rozcupovali. Bitvu odehrávající se dlouhé minuty bez jediného gólu strhli svěřenci trenéra Miguela Herrery na svoji stranu díky dvěma standardním situacím v závěrečných minutách a po vítězství 3:1 se těší na osmifinálový souboj s Nizozemskem.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Rafael Marquéz dotáhl mexický výběr opět do osmifinále MS.

Článek
Fotogalerie

„Jde o nejšťastnější den mého života," juchal mexický trenér Miguel Herrera. Nebylo pochyb, že mluví vážně. Zápas neskutečně prožíval. A když se postupně prosadili Márquez, Guardado a Hernández, pokaždé byl blahem bez sebe a emoce z něj doslova tryskaly. Kolem lavičky poskakoval jako zběsilý, divoce šermoval rukama a objal by nejraději každého na stadiónu v zeleném dresu jeho země. A to ještě Mexičanům upřel sudí pokutový kop po evidentní ruce Srny v 64. minutě.

„Cítil jsem se, jako bychom hráli doma v Mexiku. Atmosféra byla naprosto fantastická. Naši příznivci byli neuvěřitelní," připomínal Herrera, že jeho tým se mohl těšit z obrovské podpory fanoušků, kteří Mexiku vytvořili téměř domácí prostředí.

Však také jeho hráči Chorvatsko skutečně převyšovali. V disciplíně a obětavosti především, v nasazení pak měli přeci jen rovněž navrch. „Myslím, že jsme prostě museli postoupit, protože na šampionátu se zlepšujeme zápas od zápasu, minutu po minutě," přemítal Rafael Márquez, kapitán Mexika.

Sám vydatnou měrou nasměroval tým mezi šestnáct nejlepších, když nejprve hlavou otevřel skóre duelu s Chorvaty po rohovém kopu, později přihrál Hernándezovi na třetí branku znovu po rohovém kopu. „Naší největší zbraní je fantastický kolektiv. Bojujeme jeden za všechny, všichni za jednoho," rozplýval se Márquez v euforii, že jeho družina se řídí heslem Dumasových mušketýrů.

Nizozemsko? Postup není nemožný

Mexičané při posledních pěti startech na mistrovství světa vždy postoupili ze skupiny, ale nikdy se nedokázali prodrat přes brány osmifinále. Postupně nad jejich síly od šampionátu 1994 bylo Bulharsko, tým USA, Německa a dvakrát výběr Argentiny. Maximem země tak zůstávají dvě čtvrtfinálové účasti z let 1970 a 1986. Se současným týmem Mexičané věří v účast minimálně mezi osmi nejlepšími.

„Jeden den si vychutnáme postupové oslavy, ale pak už se budeme koncentrovat na Nizozemsko. Zatím jsme udělali jen jeden krok," naznačil trenér Herrera, že osmifinále nemá být pro jeho výběr konečnou.

„Narazíme na silného protivníka, ale náš postup do další fáze není nemožný," nepochyboval v euforii Márquez. „Hlavní je, abychom si zachovali skromnost a klid," připouštěl Javier Hernández, že hráči jeho země často snadno podlehnou po velkém úspěchu uspokojení a další zápasy už jsou pro ně nepřekonatelnou překážkou.

Reklama

Související témata: