Hlavní obsah

Zpropadené standardky! Chorvatského kouče dopálilo, že tým neuhlídal rohy a balí kufry. Sám končit nehodlá

Dělali si naděje na postup ze skupiny. Podruhé v historii věřilo Chorvatsko, že jeho fotbalisté budou na mistrovství světa hrát ve vyřazovací fázi. Jenže svěřenci trenéra Nika Kovače potřebovali k místence mezi šestnácti nejlepšími porazit Mexiko, ve vzájemném souboji však dostali na frak a Brazílii opustí už po základní skupině A.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Mexičan Hector Herrera (vpravo) v souboji s Chorvatem Lukou Modričem.

Článek

„Mexičané si vítězství zasloužili. Myslím, že prohrát rozdílem dvou gólů je poměrně kruté. Nebyli jsme tak špatní. Vlastně ani nemohu hráče moc kritizovat, protože plnili taktické pokyny," přemítal Kovač.

„Nezbývá nám, než poprosit chorvatský lid o odpuštění. Šedesát minut jsme hráli dobře, ale dalších třicet jsme nezvládli. Neudrželi jsme koncentraci. A byli jsme příliš opatrní, příliš bázliví," říkal Dejan Lovren, obránce Chorvatska. „Byl to extrémně těžký zápas. Snažili jsme se strhnout vývoj na naši stranu. Potřebovali jsme vítězství, a tak jsme se postupně tlačili do ofenzivy ve více hráčích, riskovali a nechali hodně prostoru v obraně, čehož Mexiko dokázalo využít," posteskl si obránce Danijel Pranjič.

Rozhodujícím momentem nakonec byly standardní situace. Mexičané dokázali dvakrát skórovat po rohovém kopu, což Kovače notně dopálilo. „Do přestávky jsme chtěli kontrolovat střed hřiště, což se dařilo. V druhém poločase jsme pozice ztratili, ale hlavně mi vadilo, že jsme inkasovali dvakrát ze standardní situace. Na velkých turnajích podobné okamžiky rozhodují, o čemž jsme se přesvědčili na vlastní kůži a jedeme domů," posteskl si Kovač.

Sen o zopakování spanilé jízdy chorvatského týmu v roce 1998, kdy tým kolem Zvonimira Bobana a Davora Šukera vybojoval ve Francii bronz, zůstal nenaplněn. „Odehráli jsme dobrý turnaj a v prvních dvou zápasech proti Brazílii a Kamerunu předváděli pěkný fotbal. Proti Mexiku jsme všechno podřídili úspěchu. Snažili jsme se dosáhnout potřebného vítězství, dlouho skvěle pracovali v defenzivě, ale chyběla nám větší kreativita. Nedokázali jsme se zcela vyrovnat s agresivním pojetím a napadáním Mexika," přemítal nad průběhuem duelu Kovač.

Bezprostředně po utkání odmítl, že by měl rezignovat na svoji pozici. „Už účast na šampionátu byla pro Chorvatsko obrovským úspěchem. I přestože skupina byla hodně obtížná, byli jsme do posledního zápasu ve hře o postup. Mužstvo má obrovský potenciál a já hodlám naplnit smlouvu, kterou stále mám," prohlásil Kovač a vyjádřil přesvědčení, že Mexiko není bez šance ani v osmifinále proti Nizozemsku. „Nejen kvůli svému fotbalu, ale i kvůli fanouškům. S třiceti tisíci příznivci na tribunách získává mnohem větší sílu," usmál se Kovač na rozloučenou s Brazílií.

Reklama

Související témata: