Hlavní obsah

Ronaldo se po dalším krachu Portugalců naštval: Nemusím nikomu nic dokazovat

Brasilia

Krach Portugalska na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii se zdá být neodvratný. Po remíze 2:2 s USA má tým s hvězdným Cristianem Ronaldem v sestavě po dvou zápasech jediný bod a ofenzívní klenot Realu Madrid je symbolem krachu nadějí ambiciózního týmu, jehož naděje na postup ze skupiny G jsou hodně titěrné.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Cristiano Ronaldo je zatím stínem velkého hráče - na MS se nejspíš i kvůli zranění trápí a Portugalsku příliš nepomáhá.

Článek

„Matematicky šanci máme, ale všichni víme, že postoupit je téměř nemožné," přiznal Ronaldo po remíze v Manausu. Prostředí deštného pralesa jako by Portugalcům vzalo vítr z plachet. Po čtyřbrankovém přídělu od Německa slibovali zlepšení. Ale byli zoufalí. „Všichni jsme se snažili dělat to nejlepší pro vítězství, ale nebyli jsme úspěšní. A nemám žádné vysvětlení," posteskl si Ronaldo.

Výkonnost Portugalska je v přímé úměře s formou rodáka z Madeiry. V Brazílii se Ronaldo trápí. V prvním zápase byl neviditelný, ve druhém zaujal jen účesem, kterým odkazoval na osud ročního chlapce Erika Ortize Cruze, jemuž Ronaldo zaplatil operaci mozku. Až v páté minutě nastavení se portugalská superstar blýskla skvostným fotbalovým momentem, když po jejím centru Varela zařídil alespoň vyrovnání. Bod však zřejmě jen oddálil krach.

„Abych řekl pravdu, nemyslím si, že jsme měli před šampionátem reálnou šanci na vítězství v turnaji. Byl to spíš jen sen. Ale nereálný. Taková smyšlená iluze. Myslím, že mnozí soupeři mají lepší týmy," přemítal nezvykle otevřeně Ronaldo.

Se svou statistikou si hlavu moc nelámal. Hraje už na třetím mistrovství světa. Při „bramborovém" vystoupení v Německu 2006 vstřelil jediný gól Íránu z penalty. V JAR 2010 skóroval rovněž jedinkrát, když pokořil obranu reprezentace Severní Koreje. Zářez v podobě trefy do sítě fotbalové velmoci chybí.

Dokazovat nic nemusí, na zranění se nevymlouvá

„Nemusím nikomu nic dokazovat. Stačí se podívat na moje statistiky a uvidíte, že mám skvělou kariéru. A jen doufám, že to bude pokračovat," opáčil nervózně Ronaldo reportérovi Daily Telegraph. Omluvou devětadvacetiletého borce, který v Brazílii zdaleka nezáří jako v Realu Madrid, mohou být vleklé problémy s levým kolenem.

„Nechci používat své fyzické problémy jako omluvenku. Snažím se pokaždé předvést to nejlepší a pomoci národnímu mužstvu," pokrčil rameny.

Trenér Portugalska Paulo Bento ikonu sestavy chrání. „Problém není ve výkonech Cristiana, ale ve hře ostatních hráčů a jejich formě," naznačil Bento, že se Ronaldovi nedostává podpory, kterou by si zasloužil.

Aby si portugalská superstar mohla dál užívat atmosféru mistrovství světa a pořizovat si snímky s fanoušky či svojí věrnou podobiznou vykrájenou z melounu, musí během nadcházejících dnů doufat v probuzení. „Může se stát cokoliv," neztrácel Ronaldo naději, nicméně si uvědomoval, že jeho parťáci i on samotný se nenacházejí ve formě skýtající reálnou naději na osmifinále.

„Faktorů může být několik. Únava po sezóně hraje roli, ale každý výběr měl relativně dost času na přípravu," přemítal Ronaldo. „Teď zbývá devadesát minut. Nechám na trávníku tělo i duši. A uvidíme, jestli to bude stačit k dosažení našeho cíle," pronesl pateticky Ronaldo.

Jak se Vám líbí výkony Cristiana Ronalda na MS?
Hraje velmi dobře
12,3 %
Nijak nevybočuje, na hřišti je průměrný
70 %
Žádná sláva, nejspíš ho limituje zranění
17,7 %
Celkem hlasovalo 10061 čtenářů.

Reklama

Související témata: