Hlavní obsah

Tajná zbraň Pouštních lišek. Laser vyřadil Rusy, posvítí si i na Němce?

Curitiba

Dvě chyby brankáře Igora Akinfejeva poslaly fotbalisty Ruska ze světového šampionátu v Brazílii předčasně domů. Zatímco kiks v duelu s Korejci (1:1) padá čistě na jeho vrub, pro podběhnutý centr v klíčovém duelu s Alžířany (1:1) má jisté alibi. Gólmana CSKA Moskva totiž někdo z hlediště zkoušel rozhodit ozařováním zeleným laserem. A neznámý pachatel dosáhl svého...

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Zelený laser dopadl na ruského gólmana Igora Akinfejeva před klíčovým přímým kopem Alžířanů. Na snímku je zelená tečka na rameni, horší však bylo, že neznámý divák svítil brankáři i do očí.

Článek
Fotogalerie

Televizní přenos jasně ukázal, že obličej ruského brankáře několikrát zasáhl zelený světelný paprsek. Rusové vedli a gólman si před Brahímího přímým kopem stěžoval rozhodčímu. Jenže turecký sudí Cakir nereagoval, nechal ve hře pokračovat, rozhozený gólman balón podběhl a urostlý Slimaní poslal hlavou Alžířany do osmifinále.

„Nehledám výmluvy a akceptuji prohry. Našeho brankáře však deset sekund před inkasovaným gólem zasáhl laser a byl jím v rozhodující chvíli oslepen. Je to vidět na fotografiích i na videozáznamu. Nelíbí se mi to," prskal Fabio Capello, italský kouč ruské reprezentace.

Marně, jeho tým na šampionátu končí. Alžířanům tak pomohla tajná nefér zbraň. Právě v severoafrických zemích je používání laserů stále větším problémem. Třeba loňské finále africké Ligy mistrů mezi egyptským týmem Al-Ahly a jihoafrickým Orlando Pirates také negativně ovlivnila zelená laserová světla, jež neustále osvěcovala obličeje hráčů.

Také FIFA oznámila, že incident s laserem nebude mít žádnou dohru. "Snažili jsme se toho člověk identifikovat. Máme ho na fotce, ale kvalita je příliš špatná na to, abychom mohli zjistit, o koho se jedná," řekl generální sekretář FIFA Jérome Valcke. "Nemůžeme přerušovat zápasy kvůli laseru, abychom hledali viníka," dodal.

Teď si Alžířané posvítí na Němce, s nimiž hrají v pondělí v Porto Alegre osmifinále...

Nadešel čas velké pomsty?

‚Pouštní lišky' se v souboji proti favoritovi pokusí zopakovat historii. Na MS 1982 Alžírsko vyhrálo nad NSR 2:1, čímž se postaralo o jedno z největších překvapení na finálových turnajích. Afričany však poté podrazilo Rakousko, které po nahraném výkonu nechalo Němce ve vzájemném souboji vyhrát 1:0. Výsledek znamenal postup pro obě evropské země, Alžířanům zůstaly jen oči pro pláč.

Teď mají možnost velké pomsty! „Jsem velmi hrdý na své svěřence. Podali jsme heroický výkon, za své nasazení a bojovnost jsme si postup zasloužili. Během poločasové přestávky jsem hráče upozorňoval, aby nepanikařili, že je ještě dostatek času na vyrovnání. A po změně stran jsme byli lepším mužstvem. Už se těšíme na Německo," jásal po remíze s Ruskem trenér Vahid Halilhodžič.

„Sami jsme nevěřili, kolik lidí nás přiletělo sem do Brazílie povzbudit. Chceme jim co nejvíce poděkovat, věřím, že postup je potěšil. V dalším zápase je favorit jasný. My to sice nejsme, ale určitě máme na to, abychom překvapili," varoval Němce autor postupové trefy Islám Slimaní, útočník Sportingu Lisabon.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články