Hlavní obsah

VIDEO: Jihoameričané titul nepustí, myslí si Baroš. A pozor na nezdolné Mexiko, varuje Vízek

Praha

Zvláštní šampionát. Během základních skupin fotbalového mistrovství světa v Brazílii se nikdo nevyprofiloval jako jasný favorit číslo jedna na titul. Potvrdilo se však, že evropské týmy se jen složitě vypořádávají s náročným prostředím, spousta z nich už je dávno doma. Turnaj se však českým internacionálům zamlouvá, s úrovní většiny zápasů zatím byli spokojení.

Baroš k MSVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Probdělých nocí nelitují. „Šampionát se hraje až k večeru nebo v noci, skoro na všechny zápasy se dívám. Moc se mi líbí. Padá hodně gólů, většina zápasů je atraktivní," libuje si druhý nejlepší kanonýr v historii české reprezentace Milan Baroš.

„Je to paráda, ofenziva vítězí. A když chce někdo jen bránit, diváci hned začnou pískat," přidává se internacionál Ladislav Vízek.

Američtí hráči jsou hladovější

Ve vyřazovací části jim bude chybět větší zastoupení Evropanů. „Šampionát už opustily Anglie, Itálie, Španělsko, Portugalsko. Byly pasovány na celkové vítězství, ale už jsou dávno doma. To je pro mě největší překvapení," líčí Baroš.

„Náročné prostředí se výrazně projevuje, jihoamerické i středoamerické týmy se v Brazílii cítí daleko líp - jako doma," přemítá jeho bývalý parťák z Liverpoolu i národního týmu Vladimír Šmicer.

„Problémem Angličanů je, že hodně kluků z kádru nehraje v elitních klubech, málo z nich prošlo Ligou mistrů a těžkými zápasy. Španělé a Italové sice také vypadli, ale Angličané jejich kvalitu nemají," srovnává Baroš.

„Španělé, Angličané i Italové doplácejí na těžké ligové soutěže, které mají. Jejich hvězdy mohou být unavenější. Američtí hráči mi navíc přijdou hladovější, mají více energie. Chtějí se ukázat a prodat," pokračuje Šmicer.

V osmifinále však překvapivě nechybějí klikaři z Řecka, kteří na ME 2004 v semifinále Barošovi, Šmicrovi a spol. přervali sen o zlatu.

Baroš Řekům věří, Vízek ne

„Řekové hrají specifický fotbal, ne moc pro diváka, ale účelný. Vždycky se kvalifikují a jdou i ze skupiny na turnaji. Zase měli štěstí, ale jsou v osmifinále a klidně můžou jít daleko jako při EURO v Portugalsku 2004," myslí si Baroš.

A co teď čekat od vyřazovací fáze? „Hodně silných týmů narazí hned na začátku na sebe. Nevidím žádného největšího favorita. Já naopak Řekům nevěřím, ti jediní mi z výběru vypadávají. Všichni ostatní jsou výborní. Fandím Francii i Holanďanům. A pozor na Mexiko! Pepa Němec tam působil a předpovídal, že v tomto prostředí dojde daleko. Měl pravdu, Mexičané jsou prostě k neutahání," avizuje Vízek.

„Chile, Mexiko, Brazílie - spousta týmů z Jižní a Střední Ameriky jde dál. Nevylučuji, že jeden z nich získá titul," očekává Baroš.

Zastoupení kontinentů v osmifinále MS (v současném formátu):
Kontinent19982002200620102014
Evropa1091066
Jižní Amerika42255
Severní a Střední Amerika12123
Afrika11112
Asie-222-

Reklama