Hlavní obsah

V Brazílii už padlo stejně gólů jako na minulém MS v Jižní Africe

Brasília

Fotbalové mistrovství světa v Brazílii i ve vyřazovací fázi stále drží pozici jednoho z nejútočnějších šampionátů v novodobé historii a zatím vůbec nejofenzivnějšího turnaje hraného současným systémem. Přestože do jeho konce zbývá ještě dvanáct utkání, už po polovině osmifinálových duelů padlo stejně branek jako na celém předchozím mistrovství.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Francouzský útočník Karim Benzema se raduje ze vstřelení gólu proti Švýcarsku.

Článek

Střelecký účet z Jižní Afriky z před čtyř let, kde hráči vsítili 145 branek, dotáhl v neděli večer v Recife vyrovnávací trefou v duelu proti Kostarice řecký stoper Sokratis Papastathopulos. K vyrovnání šampionátu z roku 2006 v Německu už chybějí jen dva góly.

Oproti základním skupinám zatím došlo ve vyřazovací části jen k minimálnímu úbytku gólů, průměr se snížil jen o 0,04 branky na zápas. Šampionát v Brazílii tak stále útočí na to, že se stane nejofenzivnějším mistrovstvím hraným od zavedení nynějšího formátu v roce 1998.

Ve Francii tehdy činil průměr 2,67 branky na zápas, na probíhajícím turnaji je to momentálně 2,79 gólu na utkání. Aspoň k vyrovnání střeleckého počinu z roku 1998 potřebují hráči v Brazílii dát ve zbylých dvanácti zápasech ještě 26 branek.

Oproti posledním dvěma šampionátům došlo k strmému nárůstu gólů, průměrně padá o přibližně 0,5 branky na jedno utkání víc. Pokud si mistrovství v Brazílii udrží současné tempo, bude nejofenzivnějším turnajem za posledních 32 let. Lépe by na tom byl naposledy šampionát ve Španělsku (2,81 branky na zápas).

Reklama

Související témata: