Hlavní obsah

Zlatý míč jako úlitba Argentincům a jejich bohovi. I proto Messimu trofej nic neříká

Rio de Janeiro

Ani dost dobře neví, komu trofej vrazil do rukou. Při dekorování ji převzal od německé kancléřky Angely Merkelové, chvíli se Zlatým míčem určeným nejužitečnějšímu fotbalistovi právě skončeného šampionátu bezcílně bloumal, aby ho kvapně a s jistým ostychem a studem podal nejbližšímu z mužů Sabellova realizačního týmu, který se vedle nachomítl. „Nic mi neříká, takže se o tu trofej nestarám,“ přiznal kapitán Argentinců Lionel Messi, že Zlatý míč pro něho představuje spíše výsměch.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Zklamaný argentinský fotbalista Lionel Messi po finálové porážce s Německem.

Článek
Fotogalerie

Dost nečekaná volba. Úlitba Argentincům. Satisfakce poraženým finalistům. Božskému Messimu také, to se ví. Když už se nepolaskal s trofejí pro mistry světa, přiřkli mu alespoň cenu pro nejlepšího hráče.

„Vnímám ji jako smutnou trofej. Nechtěl jsem ji. Nebo chtěl jsem ji v případě, že se staneme mistry světa," byl i sám božský Messi volbou zaskočený, protože i on měl pocit, že šampionátovou kroniku psali po dvaatřicet dnů mnohem výrazněji jiní hráči než on.

Nejužitečnější hráči šampionátu
ADIDAS ZLATÝ MÍČ:Lionel MessiArgentina
ADIDAS STŘÍBRNÝ MÍČ:Thomas MüllerNěmecko
ADIDAS BRONZOVÝ MÍČ:Arjen RobbenNizozemsko

„Třeba Neuer, nejlepší gólman současnosti i celé fotbalové historie," připomínal Messiho krajan, legendární trenér Luis Cesar Menotti, který přivedl v roce 1978 Argentince k titulu mistrů světa. „Současná argentinská reprezentace dobře bránila, ale pochopitelně na úkor útoku a tudíž i Messiho."

Jenže o držiteli Zlatého míče nerozhodují experti formátu pětasedmdesátileté trenérské legendy Menottiho, ale akreditovaní novináři. Pochopitelně na základě předvýběru technické komise FIFA, která jim předhodila deset jmen.

Messiho krajany Javiera Mascherana a Ángela di Maríu, čtveřici německých mistrů světa Matse Hummelse, Toni Kroose, Thomase Müllera a Philippa Lahma, domácí hvězdu Neymara, Nizozemce Arjena Robbena, nejlepšího střelce šampionátu Jamese Rodrígueze z Kolumbie.

Jihoameričtí žurnalisté měli v závěru šampionátu výraznou převahu, takže se shodili na Messim a zbytek světa převálcovali. Už na pátém šampionátu po sobě nezískal trofej hráč, který se stal mistrem světa.

„Nevím, proč je jeho prvenství zpochybňováno. Byl velikánem už před šampionátem, je ještě větším po něm, protože nás dovedl do finále," bránil svého kapitána trenér Argentinců Alejandro Sabella. Pravdu ovšem měl jen v tom, že Messi vytáhl svými výkony a čtyřmi góly ze skupiny, zatímco ve vyřazovacích bojích už jeho aura vyhasla.

„Pro mě je momentálně jedním z nejlepších hráčů světa Hummels. A skvělý byl na šampionátu i Kroos, jehož hra byla až neuvěřitelně přesná," přidával k Neuerovi své další vyvolené hráče Menotti.

Messi pochopitelně jeho soudy při přebírání trofeje neslyšel, ale ani to nic neměnilo na tom, že Zlatý míč se pro něho stal trofejí nechtěnou. Dost možná, že ještě ani teď neví, kam nakonec zmizela.

Který fotbalista si nejvíce zasloužil Zlatý míč pro nejužitečnějšího hráče MS v Brazílii?
Mats Hummels
1 %
Toni Kroos
1,6 %
Philipp Lahm
1,4 %
Thomas Müller
6,1 %
Ángel di María
1,2 %
Javier Mascherano
2 %
Lionel Messi
8,6 %
Neymar
1,9 %
Arjen Robben
58,3 %
James Rodríguez
17,9 %
Celkem hlasovalo 28214 čtenářů.

Reklama