Hlavní obsah

Obrovská demonstrace na podporu Durmaze. Švédští fanoušci ukázali i přívětivou tvář

Stockholm

Švédští fanoušci uspořádali demonstraci na podporu fotbalového reprezentanta Jimmyho Durmaze, který se stal po kiksu na mistrovství světa terčem výhrůžek a rasistických urážek na sociálních sítích. Na pronájem potřebného místa ve Stockholmu chtěli přispět i vděční hráči národního týmu, nakonec to ale nebylo potřeba. Stockholmská radnice se totiž rozhodla organizátorům poplatek za páteční pronájem veřejného prostoru odpustit.

Foto: Pilar Olivares, Reuters

Švédský obránce Jimmy Durmaz (vlevo) po zápase s Německem, v kterém po jeho nedovoleném zákroku v nastaveném čase vstřelili Němci vítězný gól.

Článek

Chystaná akce vzbudila na facebooku obrovský ohlas a svou účast slibovalo přes 10.000 lidí. Pořadatelé původně plánovali, že demonstraci uspořádají na náměstí Sergels Torg v centru města, policie to ale vzhledem k očekávanému počtu účastníků nepovolila a doporučila ji přesunout do blízkého parku Kungsträdgaarden. Místní obvyklý poplatek 120.000 švédských korun (asi 300.000 korun) za pronájem si ale organizátoři nemohli dovolit.

"Zavolal mi generální sekretář svazu Hakan Sjöstrand, že se o tom hráči doslechli, mluvili o tom a rozhodli se pomoci," řekl jeden z pořadatelů demonstrace z organizace Locker Room Talk, která se snaží prostřednictvím vzdělávání mládeže zlepšit atmosféru ve sportovním prostředí a zbavit ji rasismu a homofobie.

Durmazova chyba v zápase s Německem vedla v závěru k nařízení volného kopu a k vítěznému gólu úřadujících šampionů. Švédové však i přesto nakonec postoupili do osmifinále z prvního místa ve skupině F, zatímco obhájci titulu na šampionátu skončili.

Reklama