Hlavní obsah

Před dvaadvaceti lety začal Southgate jako hráč anglický penaltový zmar, v Rusku jako trenér prokletí zlomil

Zdeněk PavlisSport.cz

Anglie blahořečí Erica Diera. On to byl, kdo v Moskvě zlomil penaltové prokletí, které fotbalový Albion pronásledovalo od evropského šampionátu v roce 1996, jenž se konal na Ostrovech. Na třech světových a dvou evropských mistrovstvích totiž vypadla anglická reprezentace ve vyřazovací fázi poté, co nezvládla penaltový rozstřel. Až v Rusku se svému osudu vzepřela, neboť v osmifinále měla nad Kolumbií nakonec přece jen navrch. Díky Dierovi.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Takhle bravurně zneškodnil anglický brankář Jordan Pickford v penaltovém rozstřelu pokus Carlose Baccy.

Článek
Fotogalerie

„Předem jsem přece prohlašoval, že to pro nás bude zápas desetiletí," ulevilo se trenérovi Garethu Southgateovi, když jeho svěřenci partii s Jihoameričany plnou faulů, unfair zákroků, neustálého přerušování přece jen zvládli.

Po penaltě nařízené za faul Carlose Sáncheze na Kanea, kterou sám anglický snajpr proměnil, ještě ve třetí minutě nastavení vedli, jenže v závěrečném zoufalém náporu Kolumbijci přece jen vyrovnali a vynutili si prodloužení. Samo sebou že nic nerozhodlo, takže došlo na penalty.

Angličanům zatrnulo, když ve třetí sérii Henderson tu svou neproměnil, jenže pak napálil Uribe jen břevno, poté selhal i Bacca, jehož ránu gólman Pickford vyrazil, takže na Dierovi z Tottenhamu bylo, aby ukončil anglickou penaltovou trýzeň trvající 22 let.

Zvládl to.

Na šestý pokus fotbalový Albion uspěl a po dvanácti letech se probojoval na světovém šampionátu do čtvrtfinále, v němž se v sobotu utká v Samaře se Švédskem.

„Fantazie. Vytvořili jsme vlastní příběh a vlastní dějiny. Postup jsme si ale zasloužili, protože jsme devadesát minut hráli dobře a po celou partii s Jihoameričany prokázali odolnost a zachovali klid. Bylo to moc a moc důležité po zklamání, které jsme zažili po inkasované brance v nastaveném čase," děkoval svým hráčům trenér Southgate.

Aby ne, když on to byl, kdo před dvaadvaceti lety v anglickém dresu při penaltovém rozstřelu v semifinále mistrovství Evropy proti Němcům v šesté sérii selhal a začal psát anglický příběh dlouholetého penaltového zmaru.

„Tentokrát hráči při penaltách zachovali klid, neboť si všichni uvědomovali, jak zvláštní moment pro nás rozstřel představuje," cítil se po vítězství a postupu doslova v sedmém nebi.

„Nechci jet ještě domů. O to víc se mně domů nechce, protože nás čeká Švédsko, proti němuž máme také co napravovat," sliboval Southgate, že Anglie půjde ruským šampionátem ještě dál.

„Byla to pro Anglii velká noc, ale v přestřelce jsme obstáli a jdeme dál, což je ze všeho nejdůležitější," jásal s trenérem pochopitelně Harry Kane, jenž má na kontě už šest šampionátových tref, čímž se vyrovnal Garymu Linekerovi. I ten se na MS 1986 v Mexiku trefil šestkrát.

Reklama

Související témata: