Hlavní obsah

Anglie - Chorvatsko 1:2 PPChorvatsko poprvé ve finále MS! V prodloužení rozhodl Mandžukič

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Trippier 1 : 0
68. Perisic 1 : 1
109. Mandžukič 1 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Chorvatska porazili v semifinále světového šampionátu v Rusku Anglii 2:1 po prodloužení. Po 90 minutách bylo v Lužnikách skóre 1:1. Vedení pro Anglii zařídil Trippier, ale Perišič poslal zápas do prodloužení. V něm se stal chorvatským hrdinou Mandžukič. Chorvatsko se představí ve finále poprvé v historii. V zápase o zlato vyzve v neděli od 17 hodin Francii. Angličané budou bojovat o první medaili od roku 1966 o den dříve proti Belgii.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Mario Mandžukič svým gólem rozhodl o vítězství Chorvatů nad Angličany.

Článek
Fotogalerie

Lodivod anglické reprezentace Gareth Southgate do sestavy, která vyřadila Kolumbii i Švédsko, nezasahoval. Jeho protivník Zlatko Dalič jednu změnu provedl. Střelec první branky ve čtvrtfinále proti domácímu Rusku Kramarič tentokrát začal pouze na lavičce, jeho místo v sestavě zaujal Brozovič.

Již v páté minutě se Albion ujal vedení. Alli získal faul těsně za hranicí šestnáctky a Kieran Trippier se z přímého volného kopu trefil perfektně, Subašič byl bezmocný. Brzký gól Chorvaty doslova opařil. Trvalo čtvrthodiny, než se dokázali z direktu oklepat. Dalekonosné pokusy Perišiče ovšem Pickfordovi příliš starostí nenadělaly. V 31. minutě už gólman Albionu zasahovat musel. Rebič však mířil pouze doprostřed brány. Udeřit tak mohlo na druhé straně. Kane vytvořil dobrou příležitost pro Alliho, který ještě vylepšil pozici Lingardovi, ten ale trestuhodně minul. V samém závěru prvního poločasu zahrozilo Chorvatsko, jenže Rakitič pojal šanci příliš sobecky a Modričův centr odvrátila anglická obrana.

Po přestávce se nejprve připomněla Anglie, ale Kane na Trippierův centr nedosáhl. První chorvatskou šanci pokazil obránce Strinič, který ve finální fázi špatně přihrával. O chvíli později se dostal ke střele Perišič, jenže anglický obranný val propálit nedokázal. V 68. minutě bylo vyrovnáno. Centr Vrsaljka podcenil Walker a Perišič nedal Pickfordovi šanci. Záložník milánského Interu mohl dokonce otočit skóre, ale v 71. minutě trefil pouze tyč. Postup Anglie mohl trefit Lingard, ale stejně jako v prvním dějství v šanci zklamal. Poslední chorvatskou příležitost v základní hrací době nevyužil Mandžukič.

V 99. minutě, jak jinak než ze vzduchu, zahrozili Angličané. Stonesův pokus vyhlavičkoval na brankové čáře Vrsaljko. V nastavení první poloviny prodloužení se do obrovské příležitosti dostal Mandžukič, Pickforda však z pěti metrů nepřekonal.

Stejně jako ve čtvrtfinále proti Rusku se Chorvatsko během prodloužení dostalo do vedení. Perišič vyhrál vzdušný souboj proti Trippierovi a nabídnutou možností tentokrát Mandžukič nepohrdl. Anglie ve zbytku prodloužení neměla dost sil a nevypracovala si žádnou šanci na vyrovnání. Chorvaté vedení udrželi a poprvé se vyhnuli penaltovému rozstřelu během play off.

Mistrovství světa ve fotbale - semifinále:
Chorvatsko - Anglie 2:1 (1:1, 0:1) po prodloužení
Branky: 68. Perišič, 109. Mandžukič - 5. Trippier. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.) - Makkelie (video, Niz.). ŽK: Mandžukič, Rebič - Walker. Diváci: 78.011.
Chorvatsko: Subašič - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinič (95. Pivarič) - Rakitič, Brozovič - Rebič, Modrič (119. Badelj), Perišič - Mandžukič (115. Čorluka). Trenér: Dalič.
Anglie: Pickford - Walker (112. Vardy), Stones, Maguire - Trippier, Alli, Henderson (97. Dier), Lingard, Young (91. Rose) - Sterling (74. Rashford), Kane. Trenér: Southgate.

Reklama

Související témata: