Hlavní obsah

Záhadný příběh kolapsu hvězdného Ronalda. Co se stalo v památném finále před dvaceti lety?

Praha
Aktualizováno

V neděli si Francie zahraje o titul světových šampiónů s Chorvatskem. Pokud uspěje, zopakuje tak úspěch z roku 1998, kdy na domácím mistrovství světa smetla ve finále Brazílii jasně 3:0. V paměti však zůstává i příběh tehdejší brazilské hvězdy Ronalda. Zjevně indisponovaný útočník tehdy zápas sice navzdory předzápasovým informacím odehrál, na hřišti však byl víceméně do počtu. Co se tehdy vlastně stalo?

Foto: Sport.cz

Příběh hvězdného Ronalda je i po dvaceti letech stále pro fanoušky velkou záhadou

Článek

Byl to hodně zvláštní příběh. Dodnes se kolem brazilského týmu a jeho hlavní hvězdy Ronalda objevuje řada spekulací, obvinění a dohad. Co bylo příčinou odevzdaného a bezkrevného výkonu tehdejšího útočníka Interu Milán, zůstává nejasné.

Měl být hlavní zbraní Brazilců v cestě za mistrovským titulem. Tou také až do osudného finálového klání byl. Krátce před zápasem se však jméno bývalého útočníka Barcelony či Realu Madrid k překvapení všech neobjevilo v základní sestavě "kanárků".

Jednadvacetiletý útočník se v té sezóně nacházel ve výborné formě, v dresu Interu Milán nasázel v 37 zápasech 34 branek, na mistrovství světa přidal další čtyři. K pátému zásahu ve finálovém klání měl ale zatraceně daleko. Po hřišti se prakticky zjevně indisponovaný a bez sil hrající Ronaldo jen potuloval, pro obranu Francie neznamenal téměř žádné nebezpečí.

Začněme však od začátku. Když se zhruba sedmdesát minut před úvodním finálovým hvizdem neobjevil Ronaldo v základně sestavě Brazílie, vyvolalo to mezi fanoušky i odborníky obrovské pozdvižení. Na místě hvězdného útočníka měl hrát forvard italské Fiorentiny Edmundo.

Na rozcvičce chyběl celý tým

A co víc. Celý brazilský tým se neobjevil na tradiční předzápasové rozcvičce. Za oficiální důvod Ronaldovy absence bylo následně označeno zranění kotníku a později žaludeční problémy. "Dokonce ani Pelé neví, co se děje," říkal tehdy reportér BBC Ray Stubbs, který se snažil zjistit vážnost situace.

Totální zmatek pokračoval, když se Ronaldo nakonec v sestavě Brazilců přeci jen ukázal. "Nikdy jsem nic takového nezažil. Bylo to absolutně matoucí, nikdo nevěděl, co se děje, informace byly chaotické," vzpomíná komentátorská legenda BBC John Motson.

Ronaldovy záhadné problémy jako by předznamenaly finálový výkon Brazilců. Domácí tým vedený fenomenálním Zidanem jasně vládl, poločas vyhrál díky jeho gólům 2:0, ve druhém přidal Petit třetí zásah a Francie mohla slavit titul mistrů světa.

Co za malátným Ronaldovým výkonem stálo, vysvětloval Brazilec takto: "Šel jsem si po obědě zdřímnout a to byla také poslední věc, kterou si pamatuji. Pak se mnou někdo zatřásl, já se probudil a okolo mě stáli mí spoluhráči a týmový lékař Lidio Toledo. Nechtěli mi říct, co se stalo," říká záhadně Brazilec.

To zajímavější však vysvětluje dále. "Řekl jsem jim, ať odejdou, že chci spát. Pak mi Leonardo (Ronaldův spoluhráč) řekl, až se s ním jdu projít do hotelové zahrady, kde mi všechno vysvětlí. A tam mi pověděl, že ve finále hrát nebudu."

Trenérovi nedal na vybranou

Ronaldo se údajně s tímto závěrem nesmířil a zamířil za trenérem Mariem Zagallem. "Nechápal jsem, proč bych neměl hrát. Zdravotně jsem byl úplně v pořádku. Ale on řekl, že nenastoupím. Já měl v ruce lékařskou zprávu, která potvrzovala, že jsem v pohodě. Povídal jsem trenérovi, že jsem připraven hrát. Nedal jsem mu na výběr, musel mě postavit. Možná ale celá ta podivná záležitost ovlivnila celý tým," připouští dnes jednačtyřicetiletý Ronaldo.

A jak sám hodnotí svůj výkon? "Cítil jsem povinnost hrát, nechtěl jsem si to nechat ujít. Byla to pro mě čest. Ano, asi to nebyl můj nejlepší výkon, ale udělal jsem maximum pro úspěch," dodává Brazilec.

Co tedy podle serveru dailymail.com za celou zvláštní příhodou mohlo být? Jednou z variant je údajná snaha firmy Nike o to, aby nastoupil místo Ronalda Edmundo. Oba dva fotbalisté přitom patřili mezi hlavní tváře značky.

"Lidé z Nike s námi byli 24 hodin denně. Bylo to, jako by snad byli členové týmu. Mají velkou moc, to je všechno, co k tomu můžu říct," říkal mnohoznačně Edmundo.

Jaký vztah měl k Nike Ronaldo, odmítl samotný Brazilec komentovat s tím, že jde o důvěrné informace. Následující vyšetřování ohledně možné korupce oděvního giganta nikam nevedlo, vedení společnosti veškeré nekalé praktiky odmítlo.

DALŠÍ TEORIE RONALDOVA ŠPATNÉHO VÝKONU VE FINÁLE
Milostný trojúhelník
Za mizerným Ronaldovým výkonem mohly údajně stát neshody s brankářem Juliem Cesarem, který měl mít poměr s Brazilcovou přítelkyní Susanou Werner. Tu si také gólman vzal v roce 2002 za ženu.
Prodaný zápas
Trošku divoká teorie předpokládá, že Brazilci utkání "prodali" Francii, za což měli inkasovat 23 miliónů dolarů (téměř 500 miliónů korun). Za vším měl stát tehdejší šéf FIFA Sepp Blatter, který chtěl využít vítězství Francie k nastartování sociální politiky země. Na oplátku měla Brazílie kromě finanční částky získat i pořadatelství mistrovství světa v roce 2014, což se také stalo.
Alergická reakce?
Brazilský novinář Jorge Kajuru přišel s tvrzením, že za Ronaldovým vlažným výkonem stojí alergická reakce poté, co Brazilec dostal injekci do kolena.
Sabotáž
Drogy v jídle či v nápoji jsou údajně dalším možným důvodem unaveného výkonu hvězdného Brazilce i celého týmu „kanárků". O to se mohl postarat někdo z francouzské strany. Zájem vyhrát měl být veliký, jednalo se o největší zápas ve fotbalové historii země galského kohouta. A největší překážkou, která ho mohla zhatit, byl právě Ronaldo.
Nervové zhroucení
O obrovském tlaku v Realu mluvil nedávno i portugalský Ronaldo. Podobné problémy, které však neunesl, měl mít i Ronaldo brazilský. V té době nejlepší útočník světa ho údajně nezvládl a podlehl depresím. Důkazem má být i vzteky rozbité kolo o stěnu jednoho z domů.

Reklama

Související témata: