Hlavní obsah

Světový šampionát v prosinci? Pro Katar žádný problém. 48 týmů? Také ne

Moskva

Tak za čtyři roky v písku. A v prosinci k tomu. Fotbalový svět se loučil s Ruskem s podivným mrazením a také očekáváním, co ho na příštím šampionátu čeká. Ještě nikdy se nehrálo mistrovství světa měsíc před koncem roku. A to se jeho historie začala psát v roce 1930. Ještě nikdy nebyl jeho hostitelem arabský svět. A to se přitom v pořadatelství vystřídalo sedmnáct zemí na čtyřech kontinentech.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Moderní Katar roste přímo před očima.

Článek
Fotogalerie

Teď přijde na řadu Katar. Země o rozloze 11,5 tisíc čtverečních kilometrů se dvěma a půl milióny obyvatel na poloostrově zakusujícím se do Perského zálivu. Emirát, v němž mezi oněma dvěma a půl milióny obyvatel žije jen tři sta tisíc Katařanů. Arabská země lpící na svém islámském náboženství a tradicích. Jeden z nejbohatších států světa prožívající díky nepředstavitelným zásobám ropy a zemního plynu obrovský boom. Světu se otvírající Katar, pro nějž není nic nemožné.

„Bude to úžasný šampionát. Snový, nádherný, ale úplně jiný než v Rusku," sliboval člen katarské královské rodiny a předseda organizačního výboru MS 2022 Muhammad bin Hamad bin Chalífa Sání, že jeho země překvapí celý svět.

Foto: Sport.cz

Předseda organizačního výboru MS 2022 Muhammad bin Hamad bin Chalífa Sání.

Překvapovala ho ostatně už od chvíle, co jí bylo v prosinci roku 2010 za vlády o pár let později sesazeného nejmocnějšího muže FIFA Josepha Blattera přiděleno právo XXII. mistrovství světa pořádat.

Údajným korumpováním fotbalových činovníků, a Blattera především, kteří o tomto právu rozhodovali. Zvěstmi, v jak tvrdých podmínkách výstavba stadiónů, hotelů, linek metra a veškeré infrastruktury probíhá. Představou, že se šampionát bude konat v tradičním červnovém a červencovém termínu, kdy na Arabském poloostrově panují nesnesitelná padesátistupňová vedra, v nichž by se hrálo.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Pro světový šampionát v roce 2022 bude k dispozici osm nových stadiónů.

Zdeněk Pavlis

„Postavíme klimatizované stadióny, takže hráči vedro nepocítí. A fanoušci také ne, protože i fanzóny budou klimatizované," odpověděli z Kataru a už v Brazílii na MS 2014 jednu takovou nechali diváky odzkoušet.

Představa jim neprošla.

„Nevadí, klidně uspořádáme mistrovství, kdy si fotbalový svět určí," zůstal v klidu generální sekretář organizačního výboru Hassan al Thawadí, který přiletěl do Ruska i se stočlennou suitou svých podřízených. Aby obhlíželi, pozorovali, poučili se a inspirovali.

„V Moskvě jsme třeba zjistili, že plánovaný počet vlakových souprav do nového metra v Dauhá by byl při plánovaném pobytu půldruhého miliónu zahraničních fanoušků nedostačující. Hned nakoupíme další," ujišťoval, že o žádný problém vlastně nejde.

Nejlepší hráči v nejlepší formě

Není jím ani přesunutí mistrovství světa na konec roku, jak si svět určil.

„Šampionát se bude hrát od 21. listopadu do 18. prosince 2022," potvrdil v Moskvě předseda FIFA Gianni Infantino ještě před tím, než ruský šampionát skončil. „Všechny světové ligy už o tom byly informovány a je na nich, aby se podle tohoto termínu zařídily."

Reakce remcajících Angličanů, Španělů, Němců, Italů zatím žádná.

Zato Katar je nadšený.

„Pro nás změna termínu skutečně potíž nepředstavuje. Ani v nejmenším. Naopak ji vítáme, protože šampionát se bude konat uprostřed sezóny, kdy jsou hráči v nejlepší formě, takže i mistrovství nabídne nejlepší fotbal, jaký se kdy na mistrovství světa hrál, " je povznesen nad podobné malichernosti Hassan al Thawadi a jeho Katar s ním.

Osm stadiónů propojených metrem

Dokonce ani úvahy, že by nikoli až na severoamerickém kontinentu v roce 2026, ale už v Kataru o čtyři roky dřív mohlo hrát místo dosavadních 32 účastníků o šestnáct mužstev víc, jím nepohne.

„Počítali jsme sice původně s 32 mužstvy, ale jestliže FIFA rozhodne a společně se dohodneme na 48 týmech, proč ne? Jeden stadión máme hotový, druhý bude otevřen koncem roku, šest dalších v roce 2020. Na nich se může šampionát odehrát. Pro hráče to bude pohodlné, protože zůstanou na jednom místě a nebudou muset nikam cestovat, pro fanoušky také. Zvlášť, když našich osm arén vzdálených od centra města nanejvýš 35 kilometrů bude propojeno metrem, takže u jednoho stadiónu po skončení zápasu nastoupíte, u druhého budete za pár desítek minut a můžete sledovat další zápas," vykládal generální sekretář katarského mistrovství v Moskvě těm, kteří po Rusku najezdili a nalétali během měsíce tisíce a tisíce kilometrů.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Pro světový šampionát v roce 2022 bude k dispozici osm nových stadiónů.

Zdeněk Pavlis

V Dauhá sednou do metra, jehož tři trasy budou měřit 215 kilometrů a vyberou si, na které ze sta stanic vystoupí.

„I proto jsme přišli s myšlenkou, že budeme nabízet multifunkční vstupenky, s nimiž bude možné navštívit několik utkání denně. Teď ovšem záleží, zda FIFA náš návrh schválí," potvrdil, že jestliže pro Rusko nebylo nic nemožné, pro jeho zemi už teprve ne.

I pivo ve fanzónách bude

Ani s prohibicí to nebude zase až tak horké, jak se fanoušci obávají.

„Alkohol přece není hlavní téma. Tím by měl být fotbal. Ale když chcete," evidentně pobavily Al Thawadiho neustále se opakující dotazy, jak to bude v jeho zemi během šampionátu s pivem, které přece k fotbalu neodmyslitelně patří.

„Změníme prostě zákon. Rusku nabídl fotbalový šampionát možnost k mnohým změnám, pro nás bude rovněž skvělou příležitostí zbourat stereotypy a změnit názory, že jsme jiná kultura, do níž alkohol nepatří," ujišťoval, že i v tomto směru posloužilo jemu i suitě jeho podřízených Rusko jako inspirace.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Moderní Katar roste přímo před očima.

Zdeněk Pavlis

Pouštní země plná písku přesto leží fanouškům a fotbalovému světu v hlavách. A termín na samém konci roku také.

I proto ono podivné mrazení a očekávání, co příští šampionát přinese.

Jenže neprovázela snad podobná nejistota a mrazivé očekávání i mistrovství světa v Rusku? A neshodli se snad po jeho skončení hráči, trenéři, návštěvníci a samo sebou i fotbaloví funkcionáři, že patřilo k těm vůbec nejlepším v historii?!

Pojedete na MS do Kataru, pokud tam česká fotbalová reprezentace postoupí?
Ano, našetřím na to, i kdyby to mělo stát opravdu hodně
6,2 %
Ne, je a bude to mimo mé finanční možnosti
22,5 %
Ano, pojedu, i kdyby tam Češi nepostoupili
5,8 %
O tom je zbytečné přemýšlet, Češi tam rozhodně nepostoupí
58,6 %
Ne, peníze bych dal dohromady, ale Češi tam stejně rychle skončí
6,9 %
Celkem hlasovalo 1250 čtenářů.

Reklama

Související témata: