Hlavní obsah

100 miliónů na rok je málo. Jsem druhý nejlepší kouč světa, tvrdí trenér Chorvatska

Záhřeb/Praha

Chorvatské fotbalisty dovedl k senzačnímu stříbru na nedávném mistrovství světa a není divu, že si je vědom své hodnoty, která po šampionátu rapidně vzrostla. Dá se očekávat, že zájem ze strany klubů po celém světě bude enormní, ale jedenapadesátiletý kouč Zlatko Dalič zatím plánuje zůstat u národního týmu.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Chorvatský kouč Zlatko Dalič vedle reprezentačního kapitána Luky Modriče během oslav stříbra z MS.

Článek

O své budoucnosti se mimo jiné rozpovídal v rozhovoru pro chorvatský deník Vecernji list. Dalič zachránil naděje Chorvatska už v kvalifikaci, během níž převzal mužstvo na podzim loňského roku. Předtím úspěšně působil v arabských klubech, odkud podle informací chorvatského listu nyní k Daličovi míří nabídky přesahující v přepočtu 100 miliónů korun za rok.

„Ať se vám to líbí, nebo ne, jsem teď druhý nejlepší kouč na světě. A tyhle peníze jsou pro druhého nejlepšího kouče planety málo," prohlásil v rozhovoru s tím, že elitní kouči pobírají i čtyřikrát více, než mu mají nabízet asijské týmy.

Chorvatský svaz mu přitom podle stávající smlouvy, která vyprší za dva roky, údajně platí zhruba půl miliónu eur ročně, cca 13 miliónů korun.

O lukrativnější nabídky se ale podle svých slov momentálně nestará. „Teď ani nepřijímám hovory z neznámých čísel," přiznal.

„Mám ještě dva roky platný kontrakt (u reprezentace) a rád bych ho dodržel. Ale nemůžu vystát lidi (ze svazu), kteří kopli v životě dvakrát do míče, a přitom rozhodují o mém působení na reprezentační lavičce," opřel se do svazového vedení, které nemělo o jeho setrvání u národního týmu navzdory kvalifikačnímu a barážovému úspěchu úplně jasno.

I přes historický úspěch, k němuž Chorvaty v Rusku dovedl, neskrývá, že si ze šampionátu odvezl i zklamání.

„Jsem smutný a budu smutný až do konce života, protože Chorvatsko se mohlo stát světovým šampiónem. Podle kvality jsme měli být mistři my, ale Bůh si nepřál, abychom to vyhráli. Neprohráli jsme finále s lepším týmem, Francie měla jen více štěstí," je přesvědčený Dalič.

Reklama

Související témata: