Hlavní obsah

Kvalifikační premiéru prohrál jen Bílek. Jarolím vyfasoval stejného soupeře jako Rada

Praha

Pouhých šest dnů poté, co se s hráči sešel poprvé, je povede v úvodním duelu kvalifikace MS 2018. „V klubu je víc prostoru s týmem něco dělat, tady to bylo raketové... Hlavně před středeční přípravou s Arménií. Ale hráči celkem rychle pochopili, čím bychom se chtěli prezentovat,“ líčí trenér fotbalové reprezentace Karel Jarolím před utkáním se Severním Irskem. Hraje se dnes od 20:45 na Letné, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím během tiskové konference před utkáním kvalifikace ME 2018 se Severním Irskem.

Článek
Fotogalerie

Hektický týden. Během šesti dnů musel nový kouč nachystat národní tým na vstup do kvalifikace. „Kolikrát jsem koukl na hodinky - a bylo jedenáct večer. Ani jsem nevěřil, jak to uteklo, protože pořád bylo co dělat," usmívá se Karel Jarolím.

Česká republika - Severní Irsko
Utkání skupiny C kvalifikace o postup na mistrovství světa 2018. Neděle od 20:45, rozhodčí Sidiropulos (Řec.). Přímý přenos ČT sport, on-line reportáž Sport.cz.
Předpokládané sestavy - ČR: Vaclík - Kadeřábek, Suchý, Pokorný (M. Kadlec), Pudil - Skalák, Darida, Pavelka, Krejčí - V. Kadlec, Škoda.
Severní Irsko: McGovern - McLaughlin, McAuley, McGivern, J. Evans - Ward, C. Evans, Davis, Norwood, Dallas - Lafferty.

Příprava s Arménií mu vyšla, duel v Mladé Boleslavi však byl jen předehrou. „Klidný nejsem nikdy. Nechci říci, že bych mužstvu nevěřil, věřím, že navážeme na Arménii. Jde o to, abychom byli efektivní a měli i pasáže, kdy budeme mít hru pod kontrolou a trochu si odfrkneme. Ale jakmile se naskytne šance, abychom u toho byli a využili ji," plánuje kouč.

Jeho premiéra je bitvou dvou účastníků červnového ME ve Francii. Zatímco Češi tam nepostoupili ze skupiny, Severní Irsko vypadlo až v osmifinálovém ostrovním derby s Walesem.

„Samozřejmě moc důležitý zápas. Je to vstup do kvalifikace, navíc doma se soupeřem, který má podobné ambice jako my," uvědomuje si kouč.

Připomeňme si, jak si vedli jeho předchůdci při svých kvalifikačních debutech, od nejčerstvějších zápasů po nejstarší. Premiéru prohrál jen Michal Bílek a paradoxní je, že Karel Jarolím začíná proti stejnému soupeři jako Petr Rada.

Pavel Vrba: Nejtěžší ze všech premiér. A vítězná

ČR - Nizozemsko 2:1 (9. září 2014, Praha-Letná, ME)
Branky: 22. Dočkal, 90.+1 Pilař - 55. De Vrij. ČR: Čech - Kadeřábek, Procházka, M. Kadlec, Limberský - Vácha (81. Kolář), Darida - Dočkal, Rosický, Krejčí (66. Pilař) - Lafata (72. Vydra).

Co řekl Vrba: „Jsem strašně spokojený, je to úžasný pocit. Řadím to k zápasům v kvalifikaci Ligy mistrů a k úspěšným utkáním v její hlavní soutěži. Je to stejná radost. Nebudu říkat, že jsme někde nahoře. Výhra by nás měla povzbudit do dalších bojů. Úvodní tři body jsou hodně důležité."

Do Francie dovedl tým z prvního místa, na šampionát ovšem neuspěl.

Josef Pešice: Jasné a zasloužené, ale už ne o postup

Malta - ČR 1:4 (11. října 2013, Ta Qali, MS)
Branky: 47. Mifsud - 3. Hübschman, 34. Lafata, 51. V. Kadlec, 90. Pekhart. ČR: Čech - Rajtoral, Sivok, Suchý, M. Kadlec - Hübschman - Dočkal, Hušbauer, Plašil - V. Kadlec (73. Pekhart, 90.+3 Vaněk), Lafata (85. Jiráček).

Co řekl Pešice: „Vítězství bylo jasné a zasloužené. Jsem spokojený. Ještě spokojenější ale budu, až se nám povede něco podobného v Bulharsku. Důležité je, že jsme měli zápas pod kontrolou a že jsme hráli dobře. Útočníci dali góly, což se v kvalifikaci nedařilo. Asi to bylo i sílou soupeře, která nebyla tak veliká."

Kouč převzal mužstvo ve chvíli, kdy už ztratilo šanci na postup.

Michal Bílek: Selhání hned na startu

ČR - Litva 0:1 (7. září 2010, Olomouc, ME)
ČR: Čech - Pospěch, Hubník, Kadlec, Pudil (83. Bednář) - Plašil, Hübschman, Polák (68. Štajner), Rosický - Fenin (58. Necid), Baroš.

Co řekl Bílek: „Obrovské zklamání, hned v premiéře jsme selhali. Přitom do utkání jsme vstoupili poměrně dobře a aktivně. Jenže místo našeho vedení přišel gól soupeře, a to prospělo jeho hře na rychlé protiútoky. My sice mohli rychle vyrovnat, ale neujala se ani penalta a soupeř se po přestávce soustředil už jen na defenzivu."

Češi nakonec na ME postoupili z baráže, na MS už kouč nároďák nedovedl.

Ivan Hašek: Marný boj o Afriku

Slovensko - ČR 2:2 (5. září 2009, Bratislava, MS)
Branky: 60. Šesták, 73. Hamšík z pen. - 68. Pudil, 84. Baroš. ČR: P. Čech - Grygera, Sivok, Kadlec, Jankulovski - Hübschman - Štajner (83. Svěrkoš), Jarolím (65. Necid), Plašil, Pudil - Koller (55. Baroš).

Co řekl Hašek: „Měli jsme velkou převahu v úvodu utkání, ale nedokázali jsme dát branku a v průběhu dalších minut se ukázalo, že to bylo hodně důležité. Nemohu však hráčům vytknout nic zásadního. Máme bod, který nám dává stále postupovou naději, a té se nevzdáme, i když Afrika je stále hodně daleko."

Hašek se týmu ujal až v závěru skupiny. Zázrak se nekonal, Afrika zůstala jen snem...

Petr Rada: Belfastskému větru neporučili

Severní Irsko - ČR 0:0 (10. září 2008, Belfast, MS)
ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Kováč - Sionko (67. Pospěch), Plašil, Polák, Šírl - Baroš (78. Slepička).

Co řekl Rada: „Na úvod je to sice nepříjemná ztráta, ale na druhou stranu je to bod z venku a v Belfastu ztráceli i jiní favorité. K výhře nám chyběla větší odvaha v koncovce. Těžký terén a náročné počasí včetně prudkého větru se na výkonu hráčů mohly projevit."

Rada kvalifikaci nedokončil, dotáhl ji Hašek.

Karel Brückner: Moldavci odpadli až v závěru

Moldavsko - ČR 0:2 (12. října 2002, Kišiněv, ME)
Branky: 69. z pen. Jankulovski, 79. Rosický. ČR: Čech - Grygera, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický (Lokvenc), Galásek (Jarošík), Štajner - Koller, Vachoušek (Dostálek).

Co řekl Brückner: „Fotbal má více podob. Jedna se ukázala tady a byla hodně poplatná terénu. V těžkých podmínkách však musím hráče pochválit za úsilí a konečné vítězství."

Brückner všechny tři své kvalifikace završil postupem!

Jozef Chovanec: Drama ve faerské mlze

Faerské ostrovy - ČR 0:1 (6. září 1998, Toftir, ME)
Branka: 85. Šmicer. ČR: Poštulka - Votava - Rada, Suchopárek - Poborský (Slončík), Bejbl (Látal), Němec, Nedvěd, Čížek (Berger) - Šmicer, Lokvenc.

Co řekl Chovanec: „Čekal jsem na Faerech všechno, ale že budeme hrát v mlze a na hřiště vůbec nedohlédneme, mě ani ve snu nenapadlo. Byly to nervy a v závěru hrozná hektika, ale naštěstí všechno dobře dopadlo."

Kvalifikaci nároďák zvládl bez ztráty bodu.

Dušan Uhrin: Sieglův hattrick a pohodička s Maltou

ČR - Malta 6:1 (6. září 1994, Ostrava, ME)
Branky: 35., 61. a 78. Siegl, 6. z pen. Šmejkal, 33. Kubík, 86. Berger - 74. Laferla. ČR: Kouba - Kubík - Suchopárek, J. Novotný - Látal (P. Veselý), Frýdek (Berger), Němeček, Němec, Šmejkal - Kuka, Siegl.

Co řekl Uhrin: „Před utkáním bych bral jakékoliv vítězství. Byli jsme však výrazně lepší a vysoko vyhráli. Vypracovali jsme si ještě další šance a vítězství mohlo být mnohem vyšší."

Zdařilá kvalifikace byla předehrou ještě úspěšnějšího marše až do finále ME.

Reklama

Související témata: