Hlavní obsah

Gól musíme do norské branky prostě dorvat, je přesvědčený Krejčí

Praha

Tři zápasy nedala česká fotbalová reprezentace v kvalifikaci o mistrovství světa 2018 gól. Vinu cítí i záložník či křídelní útočník Ladislav Krejčí a přesvědčivě říká, že s Nory už to přijde. Gól i tři body.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Ladislav Krejčí v utkání s Ázerbájdžánem.

Článek

Zápas s Nory je klíčový pro zachování šance na postup alespoň do baráže. Vnímáte to i v mužstvu?

Samozřejmě, ale nesmíme se tím stresovat.

Trenér Jarolím si zoufá, že ve třech kvalifikačních zápasech nedala reprezentace ani gól. Problém vidí nejen v koncovce útočníků, ale i křídelních hráčů...

Jednoznačně by všichni hráči, kteří mají na starosti ofenzívu, měli cítit, že to není dobře.

Nesvazuje vás tohle vědomí?

Je nepříjemné, ale svazovat nás nesmí. Mohlo by se stát, že bychom pak v šancích, do kterých se dostaneme, byli zbrklí nebo hektičtí. Věřím, že v pátek tam gól prostě nějak dorveme.

Cítíte velký tlak, že už musíte vyhrát, jinak je prakticky po nadějích i na druhé místo?

Tlak na nároďáku cítím vždycky, ať to bylo se Severním Irskem nebo s Ázerbájdžánem. Oba zápasy jsme chtěli vyhrát. I do Německa jsme jeli s přáním uhrát dobrý výsledek. Každý zápas je důležitý. Připouštět si tlak, který by nás svazoval, by nebylo dobře.

Co když do poločasu s Nory nedáte gól. Minuty pak budou rychle naskakovat, nepadne na vás deka?

Tak takhle nechci ani přemýšlet. Deka na nás padla trochu už v utkání s Ázerbájdžánem. To prostě nesmíme za žádných okolností připustit. Bylo by ideální vstřelit branku co nejdřív. Tlak z vás spadne, hraje se mnohem příjemněji. Na druhou stranu, dokud bude šance dát gól, půjdeme za tím, i když by to bylo na konci zápasu.

V Edenu se ale reprezentaci moc nedaří. Naposledy tam s Nory remízovala v přípravě 2:2...

Viděl jsem to na internetu, ale tím se netrápím. Ve stadiónu to není. Byla by chyba o tom takhle přemýšlet.

Zažil jste v některém mužstvu, že byste tři zápasy nedali gól?

Nevzpomínám si. Asi ne, ale i tohle je zkušenost a my se s tím musíme porvat.

Je na mužstvu znát, že na něm leží tíha klíčového zápasu? Na reprezentaci se jezdilo pro pohodu, není v něm teď naopak stresovější prostředí než v klubu?

Já se vždycky na nároďák těším. Budu moc nastoupit v národním dresu a mám tu spoluhráče, které znám léta a můžu si s nimi zase zahrát. Rozhodně necítím žádný stres.

Vy jste dal Německu regulérní gól, který ale nebyl uznán...

Z hlediska výsledku by stejně nic neřešil, ale neprobírala by se alespoň ta nula v kolonce vstřelených gólů. Jenže o kdyby fotbal není. Prostě nebyl uznán, takže musíme dát jiný.

Věnujete se nácviku zakončení víc než jiným činnostem?

Samozřejmě. Děláme nácviky kombinace i zakončení. Problém je v tom, že na srazu není tolik času, abychom mohli udělat trénink zaměřený vyloženě jen na střelbu a vůbec zakončení. Musíme se věnovat i dalším činnostem, jako jsou standardky, defenzíva, příprava na hru Norů, ale v rámci možností děláme maximum. Hlavně to je o práci v klubu, kde je mnohem víc prostoru. Tam se tomu věnuji. Zkouším i věci, které jsem viděl u Davida Lafaty, nebo mi je řekl. Pořídil jsem si české televizní programy, takže vidím, jak mu to tam pořád padá. Klobouk dolů. Je úžasné, jak to tam v jeho věku uklízí.

České programy jste si pořídil kvůli Lafatovi?

To zas ne, hlavně kvůli Spartě. Lafi je jako bonus (úsměv).

Hodil by se proti Norům?

Hodil, ale to je otázka na něj. Když jednou řekl, že končí, tak si za tím stojí. Takového Lafiho znám i ze Sparty. Co řekl, to platilo.

Jsou právě Norové týmem, kterému bude snazší dát gól, než třeba Severní Irové nebo Ázerbájdžánci?

Nečeká nás jednoduchý zápas, ale my si musíme nastavit do hlav vítězství. Když uděláme maximum, věřím, že přijde odměna v podobě vstřelené branky. S Iry nám chybělo trochu štěstíčka, šance jsme měli. Myslím si, že norská obrana bude podobná té severoirské, tedy hodně důrazná. Budou nejspíš vycházet z defenzívy a snažit se udeřit z brejků. Se vším respektem k Norům věřím, že je porazíme.

Není to paradox, že v minulé kvalifikaci jste góly dávali z minima šancí, teď z maxima nic a naopak nedostáváte branky, zatímco v minulé kvalifikaci byl problém uhrát zápas vzadu s nulou?

To je pravda, nejlepší by bylo, kdyby se konečně sešlo obojí. Abychom góly dávali a žádný nedostali. V minulé kvalifikaci nám hodně pomohlo vítězství nad Nizozemskem. Teď jsme věřili, že zvládneme už zápas se Severním Irskem, což se nepodařilo. V Německu to bylo těžké. V utkání s Ázerbájdžánem jsme si uvědomovali, že už musíme, a znovu to nevyšlo, zase 0:0. Do třetice už to musíme zlomit. Důležité je, že defenzíva pracuje dobře a dopředu si šance umíme vytvořit. Přišel čas je proměnit.

Vstřelí česká fotbalová reprezentace v pátečním kvaliífikačním duelu MS 2018 Norsku gól?
Ano
73,8 %
Ne
26,2 %
Celkem hlasovalo 596 čtenářů.

Reklama