Hlavní obsah

Česká ostuda: Eden nebyl vyprodaný! Šéf STESu se omluvil fanouškům za zdržení u turniketů

Praha

Zatímco na trávníku Edenu se v pátek večer servírovalo solidní menu, mimo něj to skřípalo. Kvalifikační duel s Německem dávno začal, před stadiónem však stále „visely" stovky fanoušků. Poslední z nich se do ochozů dostali až ve druhé polovině úvodního dějství. I tak se naplnil ostudný scénář: na úřadující mistry světa nebylo vyprodáno. Byť nakonec do plné kapacity chybělo 500 diváků. Česko tak získalo smutnou výjimečnost: německé reprezentaci se nestalo 10 let, aby nevyprodala stadión.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Fanoušci v Edenu na zápase Česko - Německo, v popředí radost těch z Německa.

Článek
Fotogalerie

„Chtěl bych poděkovat fanouškům, kteří si našli cestu do Edenu. Za druhé bych se chtěl omluvit všem těm, kteří na začátku zápasu čekali na vstupech a nedostali se včas na stadión. To se jednoznačně nemělo stát," omlouval se bezprostředně po utkání šéf STESu, dceřiné společnosti Fotbalové asociace ČR, Martin Malík.

Podle něj za organizačními zmatky nestál jediný důvod, nýbrž souběh několika. „Vzhledem k bezpečnostní situaci v Evropě, na základě požadavků UEFA i našich vlastních, jsme prováděli důkladné kontroly na vstupech. To se odrazilo na rychlosti vpouštění fanoušků. Druhá věc, která nefungovala dobře, bylo technické zázemí Eden Arény. Téměř na všech vstupech byly problémy technického charakteru. Na mnoha z nich se dalo dostat i se vstupenkami, určenými pro jiné vchody. Což způsobovalo chaos a zdržení," vysvětloval Malík, podle kterého by se potíže snížily, pokud by lidé při podobně frekventovaných zápasech chodili na stadión s předstihem.

„Na letišti už automaticky chodíme dřív. Musíme si zvykat, že na sportovní i kulturní akce budeme muset chodit s předstihem, abychom pořadatelské službě pomohli," podotkl Malík, který se vyjádřil také ke kritizované ceně vstupenek (byly rozděleny do tří kategorií - 890, 1890 a 2890 korun). Nelibost s její výší dávali před utkáním najevo i samotní čeští reprezentanti.

„Když jsem známým řekl, kolik vstupenky stojí, nikdo se mi zpátky neozval," uvedl dva dny před výkopem obránce Theodor Gerb Selassie. „Ale třeba se Eden vyprodá," doufal. Marně, vyprodáno úplně nebylo.

„Problematika určování cenové hladiny vstupenek není jednoduchá. Ale myslím, že v kontextu toho, o jakého šlo soupeře, a v jaké cenové relaci se pohybují ceny lístků na kulturní akce, nejnižší hladina nebyla mimořádně vychýlená," uvedl Malík s tím, že citlivost veřejnosti na ceny vstupenek je v tuzemsku nižší, pokud se danému sportovnímu subjektu aktuálně daří.

To však není případ české reprezentace, která není v tak komfortní situaci, aby houfy fanoušků obětovaly za lístek téměř tři tisíce korun. „Můžeme polemizovat, jestli bezmála tři tisíce korun je správná cena za vstupenku na mistry světa. Fanoušci ale tím, že stadión v podstatě celý zaplnili, ukázali, že to nebyla zásadní překážka v návštěvnosti," uzavřel Malík.

Reklama