Hlavní obsah

Jarolímovy svízele při zpackané kvalifikační misi začaly podmínkou klubového bosse!

Praha

Jasný vzkaz hráčům vyslal. „Období hledání pomalu končí,“ prohlásil kouč české fotbalové reprezentace, když bilancoval kvalifikaci o světový šampionát v Rusku, z niž se prohrou v Belfastu se Severním Iry stala uzavřená kapitola. „Na mé gusto se v mužstvu protočilo dost hráčů,“ připomínal Karel Jarolím dvaatřicet mužů, jimž dal v národním týmu příležitost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pánové, jinou možnost než dělat s vámi vlastně nemám, možná kázal trenér Jarolím svému výběru.

Článek

Trenér národního týmu Jarolím hodnotí výkon Filipa Nováka

Jarolím o konkurenci na pravém obránci

Jarolím našel na výkonu proti Němcům a Severním Irům i pozitiva

PŘÍLIŠ MÁLO PROSTORU - Na rozdíl od svých předchůdců neměl Jarolím čas ani prostor ke zkoušení před vstupem do kvalifikace. Vždyť reprezentaci převzal jen pár dnů před úvodním duelem proti Severním Irům, protože jednání o jeho uvolnění z Mladé Boleslavi se neuvěřitelně vlekla. A když už souhlas klubového bosse přece jen dostal, bylo Dufkovo ano podmíněno tím, že zůstane v Mladé Boleslavi po dobu kvalifikace o Evropskou ligu. „Mohlo to být jinak, ale to už nezměníme. Začínali jsme vlastně bez zkoušení a testu," připomíná trenér, že s mužstvem sehrál jen přípravu s Arménií a rovnou skočil do kvalifikace. To byla první svízel jeho kvalifikační mise.

ZŮSTALO JEN TORZO - Druhou svízel způsobil hromadný exodus zkušených hráčů z reprezentace po zpackaném šampionátu ve Francii. Postupně se s ní rozloučili Plašil, Čech, Limberský, Lafata, Hubník a spol., takže Jarolímovi zůstalo jen torzo z týmu, který byl pohromadě několik let. Vždyť třeba z jedenáctky, která na EURO 2016 prohrála v Lens poslední zápas ve skupině s Tureckem, se v Belfastu objevili v základní sestavě pouze Darida s Krejčím, k nimž se v 66. minutě přidal Dočkal. „Tak jako nebyl čas a prostor na zkoušení před kvalifikací, nebylo ho v jejím průběhu moc ani na nácvik organizace hry, rozestavení a toho, co chceme praktikovat. O dvou dnech mezi utkáním s Němci a Iry to platí obzvlášť," upozorňoval Jarolím, že neměl moc možností s hráči pracovat. Měli sice s Šeterlem jisté představy o tom, jak se v lednu vydají s reprezentačním výběrem alespoň na pár dnů do Arábie a sehrají tam jeden dva zápasy, jako Slováci, ale i těch se museli vzdát. Kluby byly proti...

TYKÁNÍ SI S FORMOU - Svízel největší způsobovali trenérovi pochopitelně hráči, kteří se v průběhu kvalifikace s formou netykali. A byla jich většina. Příkladem za všechny ale budiž Bořek Dočkal, jemuž odchod za lukrativním čínským angažmá fotbalově obrovsky ublížil. „Zklamal mě už v Norsku, kde měl fungovat jako pojítko, chodit si pro přihrávky, rozehrávat, což se nestalo. Sleduji samozřejmě jeho účinkování v čínské lize. Tempo tam není bůhví jaké, jemu navíc poslední zápas nijak extra nevyšel," vysvětloval Jarolím, proč ho nepostavil proti Němcům a v Belfastu ho poslat na hřiště až na posledních čtyřiadvacet minut. „Budoucnost? Záleží na něm, registruji informace, že má zájem vrátit se zpátky," lakonicky odpovídá trenér

KAPITOLA NOVÁK - Záležet bude samo sebou i na ostatních, jimž dával Jarolím příležitost a kteří ve víceméně méně uzavřeném kádru dvaatřiceti jmen figurují. Je mezi nimi i legionář v dánských službách Filip Novák, na něhož Jarolím v kvalifikaci hodně sázel, nechal ho odehrát 516 minut, takže Novák byl po Vaclíkovi a Krejčím nejvytíženějším hráčem celého kádru. Jenže v Balfastu totálně vyhořel, neboť se podepsal pod oba inkasované góly. Nebylo to v důležitém zápase ostatně poprvé, protože i při Vrbově kvalifikační misi se v domácím zápase s Tureckem podepsal minelou pod obdrženou branku a prohru. Však už si také pod Vrbou nezahrál. „Ale on hrál na začátku kvalifikace velice dobře, škoda jen, že v prvním utkání s Iry neproměnil vyloženou šanci, do které se v závěru dostal. Všechno se mohlo vyvíjet jinak... Nenastoupil jen v Norsku, teď proti Němcům a Irům se do sestavy vrátil. V Belfastu to bylo z jeho strany nešťastné, ale nezatracoval bych ho. Tím ale netvrdím, že přijede na příští sraz a bude hrát."

KDO SE NABÍZÍ DÁL? - Příliš hráčů, se kterými by se reprezentace ve dvou zbývajících zápase kvalifikace probudila, se Jarolímovi nenabízí. Je tady třeba Pavel Kadeřábek, jenž seděl v Praze i Belfastu jen mezi náhradníky... „V bundeslize pravidelně nehrál, jen střídal. A když nastoupil v play off Ligy mistrů proti Liverpoolu, gólové akce soupeře šly po jeho straně," vypočítává Jarolím. Matěj Vydra? „Byla tady s námi a nebyli jsme úplně spokojeni," odvětí trenér. Jakub Jankto a Ladislav Krejčí? „Bohužel, mají výkonnostní výpadky," ví o nich Jarolím své. A co Josef Hušbauer, který táhne Slavii? „Hraje tam dobře, šance tady je," přitaká kouč upínající se teď Patriku Schickovi a Janu Klimentovi. „Věřím, že se Patrik dá dohromady a bude v Římě hrát. Kvalita tam je. A Kliment snad o sobě bude v Dánsku také dávat vědět. Jiných možností pro ofenzivu moc nemám," věcně glosuje Jarolím realitu, kterou neradno závidět.

Reklama

Související témata: