Hlavní obsah

Anglie postoupila na MS a na Ostrovech tuší další ostudu: Není co slavit! Jsme pomalí a průměrní

Londýn/Praha

Postup na mistrovství světa vybojovali s přehledem, skupinu vyhráli s náskokem osmi bodů a za celou kvalifikaci jen třikrát inkasovali, přesto se na fotbalovou reprezentaci Anglie řítí z řad ostrovních expertů a médií kritika. Varují, že na světovém šampionátu v Rusku může přijít další blamáž.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Angličtí fotbalisté zdraví fanoušky po kvalifikační výhře v Litvě.

Článek

„Kouč Gareth Southgate zvládl postup do Ruska, ale rozvoj anglické reprezentace je nevýrazný, na mistrovství se od ní nic velkého očekávat nedá," píše například BBC ve své analýze.

Ta srovnává současný výběr s těmi předchozími, které na velkých turnajích vybouchly. Na předchozím MS Anglie přišla o postupové naděje už po dvou zápasech, na předloňském ME ji domů potupně poslal Island.

"Premier League národní tým zabíjí"

Herní projev současného Albionu žádné nadšení na Ostrovech nevzbudil, a tak není divu, že se předpovědi další velké blamáže množí.

„Nehrajeme pořádný fotbal už od EURO 96, Premier League náš národní tým zabíjí. Akademie jsou nacpané trenéry a vše je příliš organizované - samé kužely, rozlišováky a fotbal na dva doteky. Hráči jsou přetaktizovaní, vykopali jsme z nich jakoukoliv tvořivost a teď máme jen průměrný tým. V mužstvu musíte mít vlčáky a nosiče vody - my ale máme 11 prakticky stejných hráčů. Jeden přihraje na 10 yardů někomu, kdo přihraje jinému na dalších 10 yardů a další přihraje zpátky," kritizuje na stránkách Daily Mail bývalý reprezentant Chris Waddle.

Angličany v kvalifikaci často vytáhl z bezradnosti spasitel Harry Kane, jenž mimo jiné ve čtvrtek zajistil postupovou výhru 1:0 v nastavení se Slovinskem ve Wembley a stejnou výhru zařídil i v posledním duelu v Litvě.

Radši se díval na Skoty

„Anglie se sice kvalifikovala, ale není co slavit. Tohle je poprvé, co si pamatuju, že pojedeme na MS bez víry v úspěch. Od ostudného ME 2016 nepřišel žádný pokrok. Jsme těžkopádní a předvídatelní. Ofenzíva nedokáže otevřít obrany soupeřů, vzadu jsme zranitelní a všechno děláme v hlemýždím tempu. Hlavně střed zálohy je problém," kritizuje své následovníky další bývalý reprezentant Chris Sutton.

Sám prý raději ve čtvrtek u televize přepínal na souběžný duelu Slováků se Skoty, kteří podle něj v duelu o všechno předváděli mnohem dynamičtější fotbal.

„Skoti byli hladoví, hráli ve vysokém tempu a Hampden Park burácel. Proč tohle neumí Anglie také? Až do gólu Harryho Kanea bylo jediným vzrušením ve Wembley to, jak fanoušci začali házet papírové vlaštovky na hřiště. Je tohle opravdu image, kterou od našeho národního týmu chceme?" dodal řečnickou otázku Sutton.

Reklama

Související témata: