Hlavní obsah

Proti takovým týmům jako je San Marino člověk radši souboj vypustí, přiznává reprezentační smolař

Plzeň

Obránce Filip Novák je ve fotbalové reprezentaci smolařem. Při svém debutu v říjnu 2015 v kvalifikačním duelu o EURO 2016 proti Turecku byl u obou inkasovaných branek (0:2). Nejprve spáchal penaltový zákrok na Azize, poté neuhlídal střílejícího Calhanogla. Sedmadvacetiletému hráči také bylo vytýkáno, že na Letné v zápase o mistrovství světa 2018 zazdil tutovku proti Severnímu Irsku (0:0), která dle některých „rýpalů“ odstartovala zmar svěřenců Karla Jarolíma o postup na světový šampionát. Někdejší zadák Jablonce zároveň po zápase se San Marinem přiznal, že bránění jde proti fotbalovým trpaslíkům stranou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Filip Novák během utkání s Německem.

Článek
Fotogalerie

Co řekl trenér Jarolím po nedělním utkání se San Marinem o svém případném odvolání?

Do nominace na evropský šampionát se trenéru Vrbovi nevešel. Škarohlídi mu ale vyčítali, že jeho dvě chyby byly příčinou zmíněné porážky a postupu Turků na EURO. Tam tuto „pomoc" českému týmu „vrátili" další porážkou 0:2, která znamenala odjezd Vrbova výběru domů už po základní skupině.

Novák se v negativním smyslu slova připomněl znovu loni v září, když nastoupil v úvodním kvalifikačním duelu, zase na Letné, proti Severnímu Irsku. Tentokrát nezavinil gól, ale v největší šanci českého týmu z pěti metrů přestřelil zívající branku. Výběr kouče Karla Jarolíma nakonec remízoval 0:0 a odstartoval tak nepovedenou kvalifikaci. A Novák to schytal znovu. Kdyby prý dal gól a vyhrálo se, všechno by vypadalo jinak...

Konečně gól, oddechl si

„Vzpomněl jsem si na to mnohokrát. Vím, že tu šanci doma se Severním Irskem jsem měl dát. Bohužel se to nepovedlo. Kolikrát já už to i slyšel, že tím vlastně odstartovala nevydařená kvalifikace o světový šampionát... Mrzí mě to dodnes, občas mi ta situace i proběhne hlavou, ale teď už s tím nic nenadělám. Prostě už se tím netrápím, soustředím se na další zápasy," oživil si nepříjemnou vzpomínku po nedělním závěrečném utkání kvalifikace se San Marinem v Plzni.

Byl to jeho desátý reprezentační start a šel do něj s jasným cílem... „Dát gól. S tím jsem šel na hřiště. O to víc mě mrzelo, když jsem jednu velkou šanci zase spálil, chytal jsem se za hlavu i u dalších neproměněných šancí, ale pak se mi povedlo ten vytoužený gól vstřelit. Oddechl jsem si, cítil určitou satisfakci, spadl mi kámen ze srdce," řekl už s ulehčením. Český tým trpaslíka přikoval k jeho šestnáctce, ale jednu šanci mu přeci jenom dopřál. Novák ale u toho bezprostředně nebyl.

„Budu upřímný, nebránili jsme na sto procent, s takovým týmem někdy člověk radši souboj vypustí, aby se nezranil, protože ví, že je stejně budeme přehrávat a dávat góly," přiznal. „Pravdou je, že ani s takovým soupeřem se nesmí nic podcenit, aby z toho nevznikl průšvih, jako byla tahle šance," dodal obránce dánského Midtjyllandu.

Zklamání, ale kouč by měl zůstat

Novák přiznal, že neúspěch v kvalifikaci je velkým zklamáním. „Myslím si, že jsme v kvalifikaci ukázali méně, než na co tenhle tým opravdu má. Do baráže jsme měli postoupit. Pravda je, že českému týmu se v kvalifikacích o mistrovství světa nedaří, za to mu jdou ty evropské kvalifikace. Věřím, že na to v dalším cyklu navážeme," konstatoval.

Když přišla řeč na kouč Karla Jarolíma a jeho případné odvolání, měl jasno. „Není podle mne důvod, proč by neměl pokračovat. Vytvořil nový tým, sehrávali jsme se, myslím si, že náš herní projev se lepší... Pořád měnit trenéry také není dobré. Tohle mužstvo si potřebuje ještě víc sednout. Je to tedy i o hráčích, nejen o trenérovi. Záleží na nás, jak se kdo připravíme na zápas. A tohle vyřazení, které jsme si samozřejmě zavinili sami, je pro všechny, kteří u toho byli, poučením," zdůraznil Novák.

Reklama